Teatud toiduained on täis antioksüdante ja neid võib nimetada lausa “jõu toitudeks”, nad ergutavad, kaitsevad ja valmistavad meid ette pikemaks ja tervemaks eluks nii sisemiselt kui ka välimiselt. Siia nimekirja lisame 8 kõige võimsamat vananemisvastast toitainet, andes meile tervise, hea välimuse ning soodustades ka pikaealisust. Neid toitaineid tuleks lisada oma igapäevasesse menüüsse, et hoida ja parandada oma tervist, hoida ja tunda ennast suurepäraselt olenemata teie vanusest.
Rohelised lehed ja ristõielised köögiviljad
Kõik liikumis- ja toitumiseksperdid räägivad meile roheliste lehtede kasulikkusest – seda ka kindla põhjusega. Need suurepärased toitaineterikkad toiduained sisaldavad suurel hulgal foolhapet, kaltsiumi ning teisi toitaineid, mis toetavad luude tervist, kaitsevad kognitiivse languse ja aitavad ennetada vananemisega seotud silmahaiguste eest. Mis veelgi tähtsam, siis just need rohelised köögiviljad on vähivastase toimega.
Lisaks kui teie toidulaual on ristõielised köögiviljad nagu brokkoli,
siis nende tarvitamine aitab ideaalselt mälukaotuse vastu.
Ristõielistest ja rohelistest köögiviljadest nagu lehtkapsas, mangold
(lehtpeet), peedipealsed ja spinat annab teha imelisi roogasid nagu
supid, wokid, salatid, hautised ja loomulikud mahlad/muhedikud.
Mitmed aastad erinevaid uurimistöid on tõestanud, et aprikoosid sisaldavad kõrgeima ning laiema variatsiooniga karotenoide kui ükski teine toiduaine. Aprikoosid on suurepärased taastama keha vedelikke, kustutamaks janu ning organismi puhastavad.
Aprikoosid
Need pisikesed virsikulaadsed puuviljad võivad tunduda nii haprad, aga peidavad endas tugevatoimelist vananemisvastast toimet. Aprikooside ereoranž värvus on tingitud karotenoididest, on tugevad antioksüdandid ja omakorda aitavad vältida südamehaigusi, vähendada halva kolesterooli taset ning kaitsta vähi vastu. Meie kehad teisendavad karotenoidi beeta-karoteeni ümber A-vitamiiniks, mis aitab kaasa hoida meie silmad, juuksed, naha ja igemed ja lümfisõlmedtervetena. Lisaks on aprikoosikivide seemnetes inimesele väga vajalik B 17 vitamiin.Mitmed aastad erinevaid uurimistöid on tõestanud, et aprikoosid sisaldavad kõrgeima ning laiema variatsiooniga karotenoide kui ükski teine toiduaine. Aprikoosid on suurepärased taastama keha vedelikke, kustutamaks janu ning organismi puhastavad.
Marjad
Teadlased on leidnud, et marjad on ühed kõrgeima antioksüdantide tasemega, kui mistahes puuvili (mõõdetakse ORAC), lehtkapsas ja spinat on ORACi poolest marjadega samaväärsed. Värsked marjad on täis fütokemikaale ja värvipigmente, mida nimetakse antotsüaniinidiks, mis on seotud vähendatud riskiga haigestuda teatud vähkkasvajatesse, hoiavad kuseteed ja mälu korras ning aitavad kaasa tervele vananemisele. Marjad on rikkad kvertsentiini, flavanooli poolest, mis töötavad nii kantserogeenide vastu ja on antioksüdant, kaitseb vähi, südamehaiguste vastu.Kvertsetiin on põletikuvastase, antibakteriaalse, seene- ja viirusevastase toimega. Stimuleerib immuunsüsteemi ja vähendab allergiate ohtu. Marjade põletikuvastane toime on mõeldud selleks, et aeglustada vaimse funktsiooni kaotust, mida seostatakse vananemisega. Teadlaste sõnul võivad mustikad isegi aidata aeglustada kognitiivset halvenemist, mis on tingitud Alzheimerist.
Oliivõli
Itaallased on tuntud oma pika eluea ja võimega vananeda graatsiliselt, see ei tohiks kellelegi tulla üllatusena, sest kui arvestada sellega, et oliivõli on Vahemere köögis laiatarbekaup. Oliivõli on üks tervislikumaid rasvasid omega-3 rasvhapete vormis. Need rasvad mitte ainuüksi ei aita hoida saleda ja terve südamega vaid ka vähendavad põletikke, alandab kolesterooli taset, parandab naha vereringet ning seedimist. Kõik need faktorid viivad tervema keha ja pikema eluni.Looduslik Alaska lõhe
Tohutu antioksüdantide tõuke annab nahale looduslik lõhe, pannes naha särama kiiremini kui ükski teine kala. Loodusliku lõhe roosa toon pärineb nende peamisest toiduallikast toitaineterikkast Alaska krillist. Andes lõhele terve annuse kasulikku pigmenti astaksantiini, millel on tähelepanuväärne põletikuvastane toime. Lõhes esineb teinegi antioksüdant – mineraal seleen, kaitstes terve naha rakke vabade radikaalide eest. Aitab kaasa kilpnäärme korrapärasele tööle, mis hoiab nii kehakaalu kui ka üldise tervise kontrolli all.Tomatid
Tuginedes Saksa teadlastele, siis tomatid võivad kaitsta nahka. Viidi läbi katse, kus vabatahtlikud neelasid igapäevaselt 10 nädala jooksul doosi tomatipastat segatuna külmpressitud oliivõliga või lihtsalt oliivõli. Pärast igapäevast kokkupuudet UV-kiirgusega, siis need kes tarvitasid tomatipastat oliivõliga oli 40% vähem päikesepõletusi, kui neil kes tarvitasid ainult oliivõli. Tomatite maagiline koostisosa on lükopeen, mis kaitseb nahka oksüdatsiooni eest, mis on päikese poolt tekitatud kahju ning toob endaga kaasa kortse. Süües tomateid on tark need eelnevalt kergelt üle niristada oliivõliga, sest siis saame paremini kasu lükopeenist.Töötlemata mandlid
Mandlid on täis raskeltsaadavat E-vitamiini ja käputäis mandleid päevas varustab meid poole päevasest E-vitamiini vajadusega. Töötlemata mandlid on kõige tervislikumal kujul pähklid, pakkudes töötlemata kujul kõrgemat puhast toiteväärtust.
Kui mitmete juhtivate meditsiinikoolide teadlased vaatlesid kuidas
mõjutavad erinevad vitamiinid ja mineraalained üle 65 aasta vanustel
inimestel kiirust, koordinatsiooni ja tasakaalu. Ainus, millega oli
võimalik vahet teha, oli E-vitamiin. Katses osalenud vabatahtlikel,
kellel oli organismis E-vitamiini sisaldus madalaim, neil oli ka nõrgim
füüsiline esitlus ja neil vabatahtlikel, kelle füüsiline esitus oli
krapsakam, neil oli E-vitamiini tase organismis piisaval tasemel. See
nii võimas vitamiin koordineerib meid, neutraliseerides vabu radikaale
nii lihastes kui ka närvisüsteemis.
Avokaado
On tulvil kõrgeima kvaliteediga Omega 3 rasvhappeid ning avokaado on üks kõige aluselisem saadaolevam toiduaine. Lisaks on nad väga kõrge E-vitamiini sisalduse poolest, mis on väga oluline naha särale, läikivad juuksed ja hoiavad kortsud eemale. Tehke endale üks värske avokaado salat või katke mõned avokaadoviilud sidrunimahla ning meresoolaga, saades maitsva, kasuliku ning toitva suupiste.----------------------------------------------------------------------------------------------------
Toidud, mis hoiavad meid noorena.
Oma igapäevase toitumisega saame aidata kehal vananemismärkide tekkimist edasi lükata ning ka tervist paremini hoida.
HOMMIK
Arbuus hommikusöögiks
Vananeva naha üheks põhjuseks on päikesekiirgus. Arbuus sisaldab lisaks veele ka lükopeeni, beeta-karoteeni ja antioksüdante.
Jogurt rahustab kõhtu.
Hea enesetunde jaoks on meie kõhu tervis väga oluline. Aita seedimist
korras hoida, tarbides vahepalaks probiootilist jogurtit, mis sisaldab
soolte jaoks kasulikke baktereid. Itaalia teadlased on leidnud, et
jogurt tugevdab ka immuunsussüsteemi.
LÕUNA
LÕUNA
Kala ja rasv
Rasvastes kalades nagu lõhe, tuunikala ja heeringas leidub kasulikke
Omega -3 rasvhappeid, mis aitavad paljude vananemisilmingute nagu
näiteks liigesereuma, nägemisprobleemide puhul ning hoiavad naha ka
pehme ja sileda.
Kortsudevastane smuuti
Värskendav kokteil, mis sisaldab vitamiine E ja C, betakarotiin,
foolhape ja tsink, on nahale imeline. Sega näiteks 3,5 dl värskelt
pressitud apelsinimahla, lisades peoga mustikaid, vaarikaid ja murakaid.Avokaadoga rakke kaitsma
Avokaado koos peotäie pähklite ja seemnetega on täiuslik lisapala pärastlõunal, sest sisaldab palju E-vitamiini ning rasvhappeid, mis kaitsevad sinu rakke.
ÕHTU
Panusta brokolile
Paku neid kas lisandina või sega pearooga. Ameerikas tehtud uurimused on näidanud, et brokkolis sisalduvad ained stimuleerivad rakkude oma kaitsesüsteemi.
Kirsside abil magama!
Keha jaoks on oluline korralik uni. Texase ülikoolis läbi viidud uuringu järgi sisaldavad kirsid melatoniini, ainet, mis aitab meil maha rahuneda.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar