9. veebr 2014

Kaltsium...mitte ainult munakoortes ja piimas...




Pikka aega püsinud kivinenud arvamus nagu oleks piim meile parimaks kaltsiumi allikaks on nüüdseks järjest rohkem murenema hakanud. Jah tõesti, piim on toiduaine, mis sisaldab rohkesti kaltsiumi, kuid inimese organism suudab sellest kasutada ainult väga väikest osa.  Kuna piim sisaldab rohkesti väävlit ja ja fosforit, siis peab keha  seda puhverdama palju suurema kaltsiumikogusega, kui ta piimast saab.  Samuti on piimas oleva kaltsiumi ja magneesiumi vahekord  kaltsiumi heaks imendumiseks ebasobiv.
Kui tekib küsimus, kust me oma kaltsiumi siis saama peaksime, siis soovitan vaadata suurte taimetoiduliste loomade söögilauale.

Järgnevalt mõned suurepärased kaltsiumi allikad 
  • Maitsetaimed:  basiilik, rosmariin, tüümian, petersell, till, majoraan, pune, tüümian, piparmünt, salvei annavad rikkalikult biosaadavat kaltsiumi.  Kasuta neid ohtralt salatites, lihatoitudes, kastmetes.
  • Apelsinid:  sisaldavad rikkalikult kaltsiumit, kaaliumit, C-vitamiine ja beeta-karoteeni. Söö toorelt või pressi mahlaks. NB! Ettevaatust poemahlaga – see sisaldab reeglina hoomamatult suures koguses suhkrut. Apelsinid sisaldavad ka mäluparandavat koliini – B4 vitamiini, mis aitab stimuleerida ajufunktsioone.
  • Kapsad: kaltsiumit sisaldavad ohtralt kõik kapsalised, eriti aga jäiga koorega peakapsad. Punast peakapsast peetakse lisaks üheks kõige antioksüdantiderikkamaks aedviljaks üldse.  Väga kõrge kaltsiumisisaldusega on ka lehtkapsas, mida tuntakse kale nime all.
  • Kikerherned ja oad: peale kaltsiumi sisaldavad need liblikõielised veel ka suures koguses vereloomeks vajalikku rauda. Blenderda ubasid maitsvaks hummuseks, lisa neid köögiviljaroogadele ja lihatoitudesse.
  • Rohelised lehtviljad: peedipealsed, lehtkapsas (kale), spargel, võilillelehed, brokoli, artišokk on täis kaltsiumi ja antioksüdante. Kombineeri neid salatites oma lemmikaedviljadega, lisa avokaadot ja sinu luud tänavad sind.
  • Chia ja seesamiseemned: kaltsiumi, kasulikke polüküllastamata rasvhappeid ja vitamiine sisaldavad seemned võiksid kuuluda igapäevasesse menüüsse. Kaasa seemned salatitesse, puista  purustatud seemnetega üle kohupiim ja jogurt. Lisaks muule on chia seemned seoses oma geeljaks muutuva kontsistentsiga ka suurepärased toksiinide eemaldajad. Paisuta neid vees, lisa mandlipiima ja magusta, lisa värskeid marju – saad suurepärase maitsva magustoidu.
  • Kala ja mereannid: sisaldab lisaks kaltsiumile ka luude terviseks vajalikke Omega 3 rasvhappeid ja D-vitamiini. Kõige paremaks kaltsiumiallikaks peetakse pehmeid kalaluid. Kalad sisaldavad ka rikkalikult tsinki ja fosforit, mis on tugeva luulise maatriksi moodustumisel  samuti olulise tähtsusega mineraalid.
  • Pähklid, mandlid ja kuivatatud puuviljad:  need maitsvad palad on mõnusaks vahelduseks ning sisaldavad peale kaltsiumi ka rauda, tsinki ja magneesiumi. Kõige kasulikumad on pähklid siis, kui neid söömisele eelnevalt paar tundi vees leotada – see aktiveerib neis sisalduvad ensüümid ja vähendab antitoitainete hulka.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar