Mõista-mõista, mis see on: pisike ja oranž, aga kaitseb nii vähi, soolehaavandite kui kuiva silma sündroomi eest
Tõsi, selle loo kangelane astelpaju on väidetavalt pärit küll Himaalaja mäestikust, kus seda kutsutakse „Himaalaja pühaks marjaks“. Sellest hoolimata võib astelpaju tänapäeval leida paljudest Eesti aedadest ja pea igalt turult. Astelpaju iidset ja kosmopoliitset tausta rikastab fakt, et juba vanas Kreekas olevat selle imelise marja lehti söödetud sisse võidusõiduhobustele, kelle lihastoonus ja karva läige seeläbi tugevalt paranesid. Ka marja ladinakeelne nimetus Hippophaė rhamnoides tähendab tõlkes „läikiv hobune“. Siberis seevastu kutsutakse astelpaju hoopis Siberi ananassiks.
Mis astelpaju teiste marjade kõrval nii eriliseks teeb, on tema erakordne bioaktiivsete ühendite küllus – ligi 190 erineva superkompleksi kõrval sisaldab mari veel ka Omega 3 ja Omega 7 rasvhappeid. Omega 3 imelistest põletikku pärssivatest ja südame-aju toonust tõstvatest omadustest on kõik juba nähtavasti kuulnud. Omega 7 on aga vähemtuntud taimne rasvhape, millel on nii kaalulangetav kui silma-, kopsu- ning seedetrakti limaskesti toetav toime. Nii on astelpaju supervahendiks ka kuiva silma sündroomi, sagedaste nohude-köhade ning gastrointestinaalsete haavandite puhul.
Astelpaju peetakse maailma üheks tasakaalustatumaks viljaks seoses suure antioksüdantide ja põletikuvastaste ühendite sisaldusega. Selle imelise marja ereoranž värvus viitab rikkalikule karotinoidide varudele, samuti sisaldab astelpaju külluslikult antotsüaniine, C, D, E, K ja B-vitamiini ning üle 20 mineraali. Astelpaju sisaldab 4-100 korda rohkem C-vitamiini kui ükskõik missugune teine puu- või juurvili, tal on kõrge ORAC- i väärtus (hapniku radikaalide imendamise võime). Võttes arvesse selle imelise marja nii muljetavaldavat toitainelist profiili polegi ime, et astelpaju on juba ammu peetud taimse aardekambri kalliskiviks ja jõuliseks tervendajaks.
Astelpaju tarbimine alandab söömisjärgselt veresuhkru taset ning on seega tõhus vahend II tüübi diabeedi ära hoidmisel. Lisaks on astelpaju näidanud häid tulemusi ka nahaprobleemide ravis. Astelpaju õli määrimine põletushaavadele kiirendab oluliselt vigastustest paranemist.
Ajakirjas The Journal of Ethnopharmacology avaldatud ülevaade kinnitab, et uuringute põhjal on astelpajul farmakoloogiline aktiivsus, mis tagab marjade rakkekaitsvad, stressivastased, immuunsust tõhustavad, vähi- ja kiirgusevastased, antimikroobsed, maksa ja veresooni kaitsvad ning kudede taastumist soodustavad omadused.
Astelpaju aitab tõhusalt järgmiste terviseprobleemide korral:
- Artriit
- Seedetrakti haavandid
- Kõrge vererõhk, südame-veresoonkonna probleemid
- Valu ja põletik
- Rosaatsea
- Mentaalne hägusus ja mäluprobleemid
- Vähene vastupidavus, väsimus
- Silma- ja nägemisprobleemid
- Naha- ja juustekonditsioonid
- Hingamisteede haigused
Lisage peotäis astelpaju oma igahommikusele smuutile või toormahlale, puistake neid salatisse või sööge magustoitudes (hapukad marjad annavad suurepärase maitsenüansi ka kõige tavalisemale jäätisele, kohupiimale või jogurtile). Põneva haigustevastase tooniku saab, kui astelpaju marjad meega üle valada. Tarbige antud tervisesegu lusikatäie kaupa iga päev ja nautige viirusteperioodi terve ja tugevana!
Heakskiidetud tava on, et kui artiklit jagatakse, siis pannakse sinna juurde ka viide autorile ja algallikale, antud juhul siis: https://toitumistarkus.ee/moista-moista-mis-see-on-pisike-ja-oranz-aga-kaitseb-nii-vahi-soolehaavandite-kui-kuiva-silma-sundroomi-eest/. Päris kummaline on oma teksti kellegi teise blogis ilma viideteta lugeda :(
VastaKustuta