Paljud suhtuvad rabarberisse eelarvamusega ega oska piisavalt toidus kasutada — kui, siis üksnes kisselliks. Üht osa hirmutab rabarberi suur oblikhappe sisaldus. Mõistlikult tarvitades aga tuleb rabarber tervisele ainult kasuks.
Kaltsiumiröövli kuulsus
Et rabarber on hapu, teavad kõik. Hapu maitse tuleneb õun-, sidrun- ja
oblikhappest. Kui kaks esimest on organismile igati sobilikud, siis
viimane võib rohkel söömisel tekitada probleeme. On teada, et oblikhape
seob organismis kaltsiumi ja võib moodustuda vastavaid sooli oksalaadi
näol.
Kui rabarberit palju iseseisvalt süüa, võib organismis tekkida isegi
kaltsiumipuudus. Tasub sedagi teada, et lehtedes on ligi 10 korda rohkem
oblikhapet kui vartes ja puitunud vartes on see sisaldus samuti suurem
kui noortes vartes. Kuid oblikhappe halva mõju vähendamiseks tuleb
rabarberit ühendada piimasaadustega või juua toidule lisaks klaas piima
ja kombineerida toite täisteraviljatoodetega. Piimasaadused ja
täisteraviljad mitte üksnes ei lisa kaltsiumi, vaid seovad ka endaga
oblikhapet ja eraldatakse organismist jääkainena.
Ka on soovitav keeta toite rabarberist kaaneta (oblikhape lendub).
Vanarahvatarkuse järgi pandi marliga peenestatud munakoor potti keemise
ajaks, et siduda oblikhapet ja juurde anda ka kaltsiumi. Muidugi peavad
olema ettevaatlikud suurte koguste söömisel need, kel luuhõrenemise,
maksahaiguste ning oblikhappeliste neerukivide kahtlus. Kui rabarberit
just iga päev suurtes kogustes ei sööda, siis oblikhape probleeme ei
tekita.
Rabarberist on palju kasu
Lisaks hapetele on rabarberi söödav osa rikas ka muudest ainetest.
Rabarber on tõesti energiavaene, sest minimaalselt on süsivesikuid,
puudub rasv ja valgud. Kuid varred sisaldavad rohkesti kaaliumi,
mõõdukalt fosforit, kaltsiumi ja rauda. Kaltsiumist pole küll kasu, sest
oblikhape seob selle. Leidub B-rühma vitamiine, vähesel määral
C-vitamiini ja karotiini.
Rabarberis on aga väärtuslikku glükosiidi, millel on nõrk
naissuguhormoonilaadne toime. Nagu teisteski taimedes, nii on ka
rabarberis kiudaineid, mis on vajalikud normaalseks seedimiseks.
Otseselt “vitamiini pommiks” me rabarberit lugeda ei saa, ometi on
kevadine värske köögivili organismi puhastav ja söögiisu tekitav. Ikkagi
tuleks ka toorelt süüa või teha mahla, mis aitab seedeprotsessi
reguleerida. Söögem seda siis kohupiimaga, jogurtiga, vahukoorega,
vaniljekastmega, jäätisega või mõne muu piimasaadusega.
Miks rabarberit kasutada
Esiteks on rabarber meeldiv vaheldus kevadisel toidulaual ja teiseks on tal raviomadused.
Värske rabarber:
* soodustab seedimist,
* puhastab organismi talvistest jääkainetest,
* ergutab maotegevust, sapiteid ja peensoolt,
* tõstab söögiisu,
* on kasulik kehvveresuse, tuberkuloosi, nahahaiguste puhul.
* soodustab seedimist,
* puhastab organismi talvistest jääkainetest,
* ergutab maotegevust, sapiteid ja peensoolt,
* tõstab söögiisu,
* on kasulik kehvveresuse, tuberkuloosi, nahahaiguste puhul.
Ravimina kasutatakse ka juuri, millest peale kuivatamist teha pulber,
mis sobib hästi lahtistina (1 noaotsatäis korraga). Kui esimest varajast
saaki ei jõuta ära süüa, siis võib tükkidena sügavkümutada ja kasutada
talvel koogi või supi valmistamiseks. Suveks kasvavad uued varred ja nii
saab väärtuslikku saaki sügiseni. Ärge laske varsi vanaks minna, nad
puituvad ja sisaldavad rohkem oblikhapet.
Toiduks igat moodi
Algselt söödi toiduks ainult lehti, tänapäeval kasutatakse neid vähem ja
rohkem ikka varsi. Kuid kevadiste värskete roheliste suppide
valmistamiseks on mõttekas kasutada ka lehti, mis annavad hapuka maitse
ja annab võimaluse süüa suppi koos hapukoorega, kompenseerides nii
kaltsiumi kao.
Rabarberi mahl võiks olla esimene värske mahl ja seda koos porgandi-,
peedi-, kabatšoki-, salati- või mõne muu köögiviljaga. Rabarberist võib
teha kisselli, kastmeid, salateid, kooke jm. Rabarber sobib
hoidistamiseks. Need, kes kodus moosi valmistavad, võiks teha rabarberi
moosi maasikatega. Ka mahlaks võiks teha koos teiste magedamaitseliste
marjadega (kibuvits, must aroonia jt).
/ autor- Aive Luigela/
Mida teha, kui kõikvõimalikud rabarberiga koogid-joogid on järele
proovitud, kuid rabarber aias endiselt jõudsalt vohab? Siin üllatuslikke
ideid, kuidas rabarberit hoopis söögiväliselt kasutada!
1. Keedukannu katlakivi eemaldaja. Kodukeemia asemel tükelda keedukannu üks rabarberivars ja täida kann veega. Lase veel keema tõusta ja seejärel jahtuda. Lase veel keema tõusta ja taaskord seista. Rabarberis sisalduvad happed löövad katlakivi lahti.
2. Sipelgaradade takistus. Rabarberis
sisalduvad ained hoiavad sipelgad eemal — haki rabarberivarred või
lehed ja aseta need sellistele kohtadele, kus sipelgad oma radu teevad.
3. Saunaalus. Kui
rabarber on suureks kasvanud ja lehed juba suure liua mõõtmeid võtavad,
kasuta neid ühekordse saunaalusena. Rabarberilehed on piisavalt tugevad,
et ühe inimese saunaskäigule vastu pidada ja saunaleili kuumus
tagumikust edukalt eemal hoida.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar