3. veebr 2014

Sibul

Miks sibul meile hea on.



Sibul, see väike ümmargune haisupomm, võib olla uskumatult vajalik ja tervislik. Värske sibul tekitab söögiisu, kiirendab maomahla nõristust, parandab seedimist ja kergendab toidu omastamist. Sibul on ka väga hea skorbuudiravim ning seda tarvitatakse ka vitamiinipuuduse vältimiseks.

Üks õige venelane tarvitab seda mitu tükki päevas, süües musta leiva ja soolaga. Sina kas jagad tema kirge või ei seedi seda silmaotsaski. Ükskõikseks see igatahes ei jäta. Millest ma räägin? Loomulikult ühest vanimast kultuurtaimest, mida tarvitati juba kiviajal – sibulast.

Köha vastu ja röga lahtistamiseks kasutatakse mett sibulaga, võis praetud sibulaid või keedetuna mee ja piimaga. Sibulat kasutatakse laialt ka ateroskleroosi raviks. Sibulapudruga ravitakse sügelevaid lööbeid nahal, furunkleid, tedretähne ja soolatüükaid. 

Piimas keedetud sibulapuder ja küpsetatud sibul aitavad kiirendada paisete avanemist ja pehmendavad valu hemorroidides. Sibulapudruga ravitakse külmavõetud kohti ja värskeid põletushaavu. Värske sibula mahlaga tupsutatakse suu limaskesta haavandeid.

Marlisse mässitud värskelt valmistatud sibulapuder haavale panduna puhastab seda mädast ja kiirendab paranemist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar