Siinkohal olgugi ära toodud mõned toitumisalased ja looduslikud abinõud esimeste haigusilmingute puhuks:
- Loobu esimeste külmetus/viirusnähtude avaldudes koheselt „valgetest toiduainetest“
– rafineeritud teraviljast ja jahust tehtud
putrudest-saiadest-küpsistest ning suhkrut sisaldavatest maiustustest.
Teatavasti toituvad bakterid glükoosist ja just selleks keha kõik
“tühjad” süsivesikud ka kiirelt konverteerib.
- Väldi haiguse ajal piimatooteid! Piimatoodetes sisalduv kaseiin
ehk liimvalk tekitab organismis täiendavale seedepingele lisaks ka
ohtralt lima, mis bakterite ainevahetusest tekkinud mürkainete
väljutamisele ja paranemisprotsessidele sugugi kasuks ei tule.
- Hoidu kiivalt suhkrut täis karastusjookidest ja poemahladest. Tarbi nende asemel suures
koguses vett ja lahjendatud vormis magustamata koduseid ja toormahlu.
Vesi aitab organismist toksiine välja uhtuda ning töötab seega
puhastusprotsessidele kaasaaitavalt. Mahlades sisalduvad bioflavonoidid
ja vitamiinid aitavad leelistada keha ja hävitada patogeene.
- Väldi raskesti seeditavat toitu (s.h. liha ja juustu). Haiguse ajal
keskendub keha pisikutega võitlemisele ja seedeprotsessid on sel ajal
teisejärgulised. Loomse valgu (eriti liha) seedimine on pikaldane
protsess, mille käigus vabanevad roisubakterid suurendavad
seedepingutust. Vali toiduks hõlpsalt seeditavad söögid (aurutatud
aedviljad, kerged supid ja co) ning hoia portsjonid tagasihoidlikud.
Tervendavate omaduste poolest tuntud kanapuljongist tehtud „gripisupp“
on aga tõesti kasulik, kuna sisaldab rikkalikult aminohapet tsüsteiini,
mis aitab vedeldada lima.
- Hoidu stimulantidest! Metüülksantiine sisaldavad joogid nagu kohvi, kakao ja must
tee ei sobi haiguse ajal, kuna ärritavad magu ja kurnavad
immuunsüsteemi. Asenda need sulle sobiva taimeteega. Taimedest pärit
toimeained aitavad vedeldada ja väljutada lima ning tõstavad oma puhta
energeetikaga keha üldisi vibratsioone.
- Haiguse ajal unusta alkohol (paar pitsi pipraviina esmase
külmetustunde leevendamiseks ja vereringe elavdamiseks on siiski
lubatud). Alkohol paneb täiendava koormuse sinu maksale, mis juba niigi
täistuuridel ületunde teeb. Vein ja õlu aitavad kaasa organismi
hapendumisprotsessidele ning rõõmustavad seeläbi baktereid. Lisaks ei
tasu unustada, et igasugune alkohol töödeldakse kehas
kiirelt patogeenide lemmiktoiduks glükoosiks. Tõve ajal kasuta
lahjendatud alkoholi (viina või piiritust) ainult keha või
jalataldadele määrimiseks – pindmisi veresooni laiendades kutsub see
esile palaviku alanemise, rinnale määrituna leevendavad eeterlikud aurud
ka köha ja kergendavad hingamist.
- Kasuta endale sobivat immuunsüsteemi ergutit. Supertoonikuna on
haiguste perioodil kuulsust kogunud külmkapis hoitav
jõhvikate-küüslaugu-mee ja aaloe segu. Apteegipreparaatidest võib
soovitada punast päevakübarat ja greibiseemne ekstrakti (vali
tervisepoest mahetoode). Tugeva immuunsüsteemi stimulandina ei ole
punane päevakübar siiski soovitav allergikutele, kel juba niigi
probleeme liigvõimendatud immuunvastusega.
- Nii külmetus/viirushaiguse ilmnedes kui selle kestes on soovitav tarvitada suures koguses
C-vitamiini. Päeva jooksul võiks tarbida vähemalt 1g
heakvaliteedilist, looduslikust allikast (nt. Acerola kirsist) pärit
C-vitamiini. Parima imendumise saavutamiseks tuleks seda manustada 200
mg kaupa (ehk siis viiel korral päevas). Teatavasti on inimene
merisigade ja nahkhiirte kõrval üks vähestest loomaliikidest, kelle
organism pole haiguse ajal võimeline C-vitamiini tootma, seda seoses
evolutsiooni käigus häirunud maksaensüümiga (L-gulano-laktoon-oksüdaasiga).
Pea kõikidel teistel loomadel hakkab organism haiguse või vigastuse
ajal tootma suures koguses C-vitamiini, aidates seeläbi tõsta keha
antioksüdantset fooni ja aktiveerida immuunsüsteemi. Kaasa lisaks
acerola kirsi ektraktile menüüsse ka rikkalikult tsitruselisi,
kodumaiseid astelpajumarju ja kibuvitsateed.
Võta aeg maha! Anna kehale aega taastuda ja puhka ennast korralikult
välja. Sinu keha on sulle tänulik tähelepanu ja hoole eest, mida talle
osutad.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar