Paratsetamooli halba
renomeed maksakahjustajana on aga veelgi õõnestanud vastilmunud
teadustööd, mis kinnitavad, et antud ravim suurendab plahvatuslikult
väikelaste astmasse ja allergiatesse haigestumise riski.
Siinkohal tasuks meenutada sedagi, et antibiootikumid on viiruste vastu võimetud
ning nende kergekäeline manustamine tasub end kurjalt kätte kasuliku
soolefloora hävimise ja ravimresistentsete superbakterite tekkimise
näol. Kuid see kõik ei tähenda veel, nagu peaksime kareda kurgu,
tuikavate põskkoobaste, peavalude ja palaviku ilmnedes käed jõuetult
rippu laskma. On olemas hulgaliselt kehasõbralikke ja naturaalseid
vahendeid, millega end relvastada.
Järgnevalt olgu ära toodud mõned neist:
Tsink on immuunsusmineraal, mille puudujääk kehas annab endast märku sagedase
haigestumisega
külmetustesse ja viirustesse. Uuringud kinnitavad, et tsink võib
lühendada tõve kestvusaega ja tõsidust. Efekt on eriti tõhus, kui
võtta tsinki 24 tunni jooksul peale esimeste haigussümptomite ilmnemist.
Tsingilisandi võtmisel kestavad tõvenähud suure tõenäosusega
lühemalt kui seitse päeva ning lastel, kelle menüü on 5 kuu jooksul
sisaldanud piisavas koguses tsinki, on tunduvalt väiksem risk
haigestuda külmetushaigustesse.
Loomulikult ei tasu lootma jääda vaid purgist võetavatele lisanditele
– parima biosaadavusega tsinki leidub ohtralt kaunviljades
(ubades-läätsedes-kikerhernestes ), kvaliteetses kakaos, päevalille-,
seesami- ja kõrvitsaseemnetes, looma- ja linnulihas ning mereandides (
austrites, krevettides ja vähkides).
- Leedripuu marjad ja jõhvikad
Marjad sisaldavad immuunsust stimuleerivaid antioksüdante, millel on
ka põletiku- ja viirustevastased omadused. Haiguste perioodil läbi
viidud katses selgus, et leedripuumarjade ekstraktist tehtud siirupit
võtnud inimesed paranesid gripisümptomitest keskmiselt neli päeva varem
kui platseebo tarvitajad. Samuti on end praktikas ülitugevalt tõestanud
jõhvikatest, meest , küüslaugust ja aaloest tehtud imesegu, mida
hoitakse külmkapis ning mille tarvitamine viirusteperioodil on aidanud
tervena püsida ka siis, kui kõik ümberringi juba tõvevoodisse on
aheldatud.
C-vitamiin on võimas viiruste- ja külmetushaiguste vastane loodusravim, mis lühendab
tõve kestvust ja kergendab kulgu. C-vitamiin on tõhus abiline
tugeva füüsilise stressi langetamisel ning uuringud on kinnitanud, et
see vitamiin võib vähendada tippsportlaste haigestumist viirustesse
kuni poole võrra isegi äärmuslike treeningkoormuste tingimustes.
C-vitamiini sisaldavad külluslikult näiteks paprikad, kiivid, tsitruselised, maasikad, brokoli ja granaatõun.
Vastupidiselt ameeriklastele ei tekita küüslaugu ülistamine
eestlastes küll mingit imestust. Siinkandis on ammu teada, et küüslauk
on supertoit, mille heade omaduste üles lugemiseks tuleb pikalt aega
võtta. Lisaks bakterite, seente, parasiitide ja viiruste vastasele
toimele on küüslauk ka võimas loodulik antibiootikum ja seda ilma
vähimagi kõrvalnähuta. Teaduslikud uuringud kinnitavad, et platseeboga
võrreldes hoiab igapäevane doos värsket küüslauku viirused kaugel ja
keha terve.
Kuigi rohkem räägitakse D-vitamiini positiivsest mõjust luudele, siis
tasuks meelde tuletada ka seda, et D- vitamiin mängib üliolulist rolli
meie kaasasündinud immuunsüsteemis. Kõrgema D-vitamiini tasemega
inimesed haigestuvad harvemini külmetus- ja viirushaigustesse, samuti on
D-vitamiinil tähtis roll auto-immuunsete protsesside korrastamisel.
Talvise vähese päikesevalgusega Eestis tasuks oma organismi rõõmustada
kvaliteetse õli baasil tehtud D-vitamiini lisandiga.
Roheline tee on antioksüdantide ja fütotoitainete rikas jook, millel lisaks veel ka
viirustevastane toime. Uuringutest selgub, et 1-5 tassi rohelise tee
joomine päevas võib grippi haigestumist ennetada, seda eriti laste
puhul.
NB! Tehtud uuringud baseeruvad just naturaalse tee ja mitte suhkrurikka pudelijoogi joomisel.
Sõbralikud piimhappebakterid aitavad meie sooleflooral tasakaalus
püsida ning kindlustavad meile tugeva immuunsuse, kuid mitte ainult.
Probiootikumid vähendavad ka keha põletikuvastust viirustele,
vähendades seega haigusesümptomeid. Katses, kus osadele samas
korteris elavatele tudengitele anti viirusteperioodil
piimhappebaktereid ja teistele platseebot, selgus, et probiootikume
tarbivatel noortel läks viirus kiiremini üle ja ka sümptomid väljendusid
kergemalt kui platseebot võtvatel kaaslastel. Ka ühes teises, 10
kliinilist katset hõlmanud uuringus leiti, et probiootikumid võivad
aidata ära hoida ülemiste hingamisteede nakkusi.
Purgiprobiootikume valides peaks silmas pidama, et need sisaldaksid vähemalt paari
erinevat piimhappebakteri tüve ning bakterite kogus peaks olema vähemalt m
iljard bakterit grammis päeva kohta ehk 10E9 cfu/g/p. Toidulisandite
kõrval võiks aga panustada ka hapendatud toitude söömisele. Parimad
piimhapebakterite allikad on hapukapsas, hapukurk, isetehtud
fermenteeritud aedviljad ja küüslauk ning suhkrulisandita naturaalne
jogurt.
Ženšenn on tugevalt immuunsust aktiviseeriva toimega ning aitab
vähendada nii viirustesse jäämist kui sümptomite kestvust ja tõsidust.
NB! Ženšenni peetakse üldiselt sobivamaks just
kesk- ja vanemaealistele inimestele. Kuna sel taimel on ka tugev
östrogeenne mõju, siis peaksid selle tarvitamisega olema ettevaatlikud
naised, kellel on esinenud östrogeen-positiivseid kasvajaid või
fibroide.
- Proteolüütilised ensüümid
Haigestumisega kaasnevad sümptomid nagu nohune nina ja haige kurk ei ole
põhjustatud
viiruse enese poolt, vaid on meie keha immuunvastusega kaasnevad
sümptomid. Proteolüütilistel ensüümidel on peale põletikuvastaste
omaduste veel ka võime toetada immuunsüsteemi ja võidelda viirustega.
Meie pankreas toodab pidevalt ensüüme, seedimise kõrval kasutab
keha neid ka armkoe lahustamiseks, keha mürkainetest puhastamiseks,
patogeenide valgulise kihi lammutamiseks ja immuunsüsteemi
tugevdamiseks. Kahjuks väheneb ensüümide tootmine paljudel juba
kolmekümnendates aastates, seega oleks ensüümirikaste toitude söömine
(ananass, papaia ja teised värsked, töötlemata puu- ja
juurviljad; leotatud pähklid-seemned) ja ensüümilisandite võtmine igati
omal kohal.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar