Mahlu armastame me kõik juua ja meile on õpetatud, et mahl on tervislik.
Nõukogude ajal oli poest vahel harva saada vaid sõbralikest
sotsialismimaadest pärit ploomi- ja tomatimahla ja kui eriliselt vedas,
võis vahel harva peale sattuda ka virsikumahlale. Küll aga tegi pea iga
hoolas perenaine lugematul arvul mahlu sisse, talveks olid keldrid
klaaspudelitest ja kolmeliitristest purkidest lookas. Mnjaa, olid ajad!
toormahlade imeline jõud
Tänapäeval on poes erinevatele mahladele
reserveeritud pikad riiulid ja valikuvõimalusi on piisavalt. Iseasi aga
on, mida need mahlad kaasajal sisaldavad. Sageli pole mahla algaineks
mitte hoolikalt valitud aed- ja puuviljad, vaid pakki pressitud
kontsentraat, samuti sisaldavad pakimahlad tihti sama palju suhkrut kui
kihisevad-värvilised mullijoogid. Nii tulekski paljudesse poemahladesse
kõrge suhkrusisalduse tõttu suhtuda pigem kui magustoitu, mida võiks
tarbida muust toidust erineval ajal. Vastasel juhul rikuvad nad isu ja
võivad toidu kõrvale jooduna tekitada nii gaase kui kõhuvalu. Veresuhkru
tasakaalus hoidmise eesmärgil on poemahlu soovitav juua vaid klaasike
korraga ja sedagi veega lahjendatult.
Ükskõik kui tervislikuks, naturaalseks ja vitamiinirikkaks mahlatootjad oma pakimahla ka
tituleerivad, tuleks meeles pidada, et kuumtöötlemine vähendab tugevalt
mahlade vitamiinisisaldust, nii kaovad näiteks C-vitamiin kui foolhape.
Peale töötlemist mahla tagasilisatud sünteetilised vitamiinid ei ole
aga organismi poolt enam nii hästi omandatavad, kui kuumuse tõttu
hävinenud looduslikud kompleksid.
Ka lastele tuleks janujoogiks ja toidu
kõrvale kindlasti pakkuda pigem puhast vett kui suhkrumagusat mahla.
Kes veejoomisele lisaks ennast aga tõeliselt hellitada tahab, võiks panustada hoopis isetehtud
toormahladesse. Värskelt pressitud aed – ja puuviljamahlade segu on
pungil kõikmõeldavaid vitamiine, mineraale ja bioflavonoide, mis
õnnistavad nii keha kui vaimu. Kui mahl peale tegemist kohe ära tarbida,
ei ole vaja muretseda ka C-vitamiini oksüdeerumise pärast. Vähem
oluline pole seegi, et kardetud taimekaitsemürkide jäägid jäävad kinni
viljade kiudainesse ega jõua seega mahla. Kel oma aed, see võib
mahlamasinasse ohtralt lisada aias kasvavaid rohelisi lehti (võilille,
naati, kõrvenõgest, vesiheina etc.) Rohelistesse taimedesse salvestunud
„vedel päike“ ehk klorofüll on oma biokeemilise struktuuri poolest
teatavasti väga hemoglobiini sarnane ja seega tugevalt verd turgutava
toimega.
Parima mahla saab nn. aeglase mahlamasinaga,
mis tagab mahla maksimaalse toitainete sisalduse ega lase sellel
hävineda tavalises mahlapressis tekkiva liigse kuumuse tagajärjel.
Samuti säilib nii pressitud mahlas parimal moel viljade maitse ja aroom.
Üllatusena on aeglaselt pressitud mahla kogus suurem ja jäägid
väiksemad, kui kõrgetel tuuridel undava kiirpressiga tehtud mahla puhul.
Mahlamasinasse tehtud investeering on kindlasti elutervem ja
perspektiivikam lahendus kui apteegikettide doteerimine.
Enamus haigusi vallandub siis, kui kehal jääb puudu olulistest toitainetest, mis aitavad võidelda
keskkonnast pärit stressorite ning neist tingitud vabaradikaalsete
kaskaadreaktsioonidega. Kui organismil pole piisavalt varusid
tekitatud kahjude puhverdamiseks, ei lase ka tagajärjed end kaua
oodata. Toormahlad on ambroosiaks haigusest puretud kehale ja toimivad
supertoonikuna väsimuse ja halva tuju puhul. Mitte ilmaasjata ei soovita
tuntud integratiivse meditsiini arstid toormahlu oma vähihaigetele ja
depressioonis patsientidele – see on kiireim tee kehale vajalike
toitainevarude ja elujõu taastamiseks.
Lõpetuseks paar vapustavalt maitsvat mahlasegu:
-
Energiseeriva detoks-segu saate, kui segate kokku varsselleri, peedi, sidruni, õuna ja peotäie aiast korjatud rohelist.
-
Pressige toonustõstvaks mahlaks porgand, apelsin, pisut värsket ananassi ja rohelisi lehti.
-
Rannahooaeg on küll läbi saanud, kui sellest hoolimata võite katsetada tselluliidi sulatamist greipfruudi, porgandi ja arbuusi mahlasegu abil.
Kõige kasulikum on värskelt pressitud
toormahlu juua just tühja kõhu peale, kuna siis assimileerib keha
toitaineid kõige ahnemalt. Ka toormahlu soovitatakse lahjendada veega,
eriti juhul, kui tegu on magusatest puuviljadest (mango, pirn) ja
tärkliserikastest aedviljadest (peet) tehtud segudega.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar