1. veebr 2014

teejoomisest ja valmistamisest



Kuidas õigesti juua teed?

Kuidas õigesti keeta teed? Küsige seda tõeliselt teemeistrilt ja ta väsitab teid ära jutuga vee keemise staadiumitest ja tee raputamisest teekannu spetsiaalsete ringliigutustega.

Need on peensused, mis muudavad lihtsa tee keetmise protsessi aega- ja vaevanõudvaks tegevuseks, aga tee maitseomaduste erinevusi ja vahet võivad tunda ainult professionaalsed degustaatorid. Muidu teejoomise nautimiseks piisab mõne lihtsa reegli järgimisest.
Vesi.

Kõik teavad, et vesi keeb temperatuuril 100°С, kuid see ei toimu hetkega: alumised veekihid veekannus soojenevad kiiremini. Nendes tekivad väiksed mullid, mis koos kuuma veega tõusevad pinnale ja segunevad ülemiste, külmemate veekihtidega. Veekann sealjuures sahiseb – „laulab". Hiinlased nimetavad seda keemise hetke „valgeks lätteks". Just siis on vesi 85-90°С – optimaalne temperatuur tee valmistamiseks. Sealjuures tuleb silmas pidada, et roheline tee on nõudlikum vee kvaliteedi suhtes, musta teed aga võib teha ka pärast seda, kui vesi veekannus on üle kuumenenud ja keema läinud – piisab, kui seda natuke jahutada.
Tee.
Arvatakse, et tee valmistamisel teekannus tuleb järgida järgmist reeglit: kannu pannakse iga tassi kohta üks teelusikatäis puru ja üks teelusikas „teekannule". Tahaks märkida ainult seda, et kui teile tuleb külla rohkem inimesi ja võib tekkida vajadus teed lahjendada, võib panna kannu u 20% rohkem teepuru. Täiendava lusikatäie kuiva puru võib panna ka suurelehelise tee puhul, mis aeglasemalt loovutab oma maitset ja aroomi.
Muidugi, enne pannakse teekannu teepuru ning alles siis kallatakse peale vesi. Teekannu peab eelnevalt soojendama – teda võib loputada kuuma keeva veega või soojendada pliidil.
Tee tõmbamise aeg.

Sõltub valitud teesordist: nagu oli juba öeldud, suurelehelised sordid tõmbavad kauem kui väikselehelised sordid. Pealegi, me kõik joome erineva kangusega teed. Seega optimaalset tee tõmbamise aega soovitada ei saa – lähtuge oma maitsest ja pakendil olevast juhendist.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar