14. mai 2015

Spinat

  • ladina k: [ Spinacia oleracea L. ]
Pärineb Vahemeremaadelt ja Väike - Aasiast. alates 15. sajandist kasvatatakse teda laialdaselt Euroopas. Spinat on erakordselt kõrge vitamiinide ja mineraalsoolade sisaldusega köögivili. Ta sisaldab rohkesti karotiini E, K ja C- vitamiini. Mineraalsooladest sisaldab eriti rohkesti kaaliumi, rauda, joodi, fosforit ja kaltsiumi. Et spinatis on rohkesti oblikhapet ei soovitata teda süüa väga palju korraga ja liiga sagedasti. Spinatitoitudele on soovitatav lisada piima, sest piimas sisalduv kaltsium seob vaba oblikhappe ja muudab viimase organismile kahjutuks. Kõrge rauajoodi ja kaaliumi sisalduse tõttu soodustab spinat vereloomeelundite ja sisesekretoornäärmete tegevust.
Spinatilehti on sobib tarvitada tervelt, et paremini säilitada nendes vitamiine. Toitude vitamiinisisalduse suurendamiseks lisada keedetud roogadele 1/5 spinati kogusest toorelt peeneestatult. Taimedel lõika ära juured ja rebenenud lehed ning pese. Spinati toitudele on sobiv lisada looduslikke söödavaid rohttaimi, nagu kõrvenõges, naat jpt.
Maitsestamiseks sobib ingver.
Säilitatakse külmutatult.
----------------------------
Toiduks tarvitatakse noorte taimede lehti peamiselt hautatult ja keedetult mitmesuguste suppide, hautiste, kastmete, pirukate jne valmistamisel. Veel väärtuslikum on aga spinat toorelt salatina või toitude lisandina. Võib valmistada ka tervislikke mahlasid ja smuutisid.
Mango-spinati smuuti

1 küps mango
2 peotäit värsket spinatit
soovi järgi puhast vett
Valmistamine: blenderda kooritud ja tükeldatud mango koos spinati ja veega siidjaks.
NB! Proovi ka teiste roheliste lehtviljadega - lehtkapsas, lehtpeedi lehed, roheline salati, jääsalat jt.
Sakslastelt on pärit ütlus, et spinat asendab poolt apteeki. Tema lehed sisaldavad rohkesti inimorganismile vajalikke mineraalsooli ja mikroelemente. Rauasisalduse poolest ületavad spinatit vaid petersellilehed.
Kõrge raua-, joodi- ja kaaliumisisalduse tõttu soodustab spinat vereloomeelundite ja sisesekretsiooninäärmete tegevust ning on väga kasulik kehvveresuse korral. Spinat avaldab reguleerivat toimet kilpnäärme talitlusele.Rohke kaltsiumi- ja fosforisisalduse tõttu mõjub hästi noore organismi arengule ja seetõttu peaksid seda sööma just lapsed. Spinati lehed sisaldavad rohkesti C-vitamiini (keskmiselt 50 milli%), karotiini, B1-, B2-, PP-, E- ja K-vitamiini.

Seega ei ole ime, et Popeye kogu aeg nii rõõmus oli, tema lemmiktoidus spinatis on niivõrd palju antioksüdante, mis kaitsevad ajurakke vabade radikaalide eest, mis rikuvad tuju ja kurnavad keha. Peale selle on spinatis palju foolhapet ja B-vitamiini, mis ennetavad depressiooni ja vähendavad kurnatustunnet :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar