17. mai 2015

Mangaan

MANGAAN

Inimorganism sisaldab umbes 10 mg mangaani, mis on talletatud peamiselt maksa ja neerudesse.

Mangaani on vaja:

  • mitmete ensüümide tööks, rasvade ja kolesterooli lagundamise kiirendamiseks,
  • kasvu, vereloome ja endokriinsete näärmete töö mõjutamiseks,
  • energia tootmiseks,
  • närvide ja aju normaalseks toitainetega varustamiseks,
  • side- ja luukoe moodustumise soodustamiseks ja skeleti arenguks,
  • karbamiidi, kilpnäärme- ja suguhormoonide tootmiseks,
  • rinnapiima normaalseks eritumiseks,
  • biotiini, tiamiini ja C-vitamiini aktiivsuse soodustamiseks organismis,
  • E-vitamiini ainevahetuseks ja insuliini toime tugevdamiseks,
  • hapniku vabade radikaalide taseme reguleerimiseks.
Orienteeruvalt on päevane tarbimisoovitus 2 mg.
Parimateks mangaani allikateks on taimsed toiduained. Nende mangaanisisaldus sõltub pinnasest, millel nad on kasvanud. Toidu töötlemine ja terade jahvatamine eemaldab olulise koguse mangaani. Mangaani ei leidu peaaegu üldse lihas, kanalihas, kalas, piimas ja piimatoodetes, magustatud ja rafineeritud toiduainetes.

2 mg mangaani sisaldub näiteks:
* 11 g nisuidudes,
* 30 g kaerakliides,
* 40 g kaerahelvestes,
* 50 g pähklites,
* 100 g teraleivas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar