Pähklid
ja seemned on väga head suupisted, lisandid salatile või magustoidule
ning suurepärased taimse valgu ja tervislike rasvade allikad. Kui sulle
meeldib vahepalana pähkleid krõbistada, siis on pistaatsiapähklid üks
parimaid valikuid, eriti siis, kui sööd neid ilma soolata.
Pistaatsiapähklites on palju kasulikke toitaineid ning need aitavad
ennetada südamehaiguseid ja hoida kehakaalu kontrolli all.
Pistaatsiapuu kasvab metsikult Venemaa ja Kesk-Aasia mägipiirkondades
ja seda kasvatatakse enamikus Kesk-Aasia ja Lähis-Ida riikides,
Vahemeremaades ja USA-s, eriti Californias, kuhu see viidi 1890.
aastatel. Võrreldes teiste pähklitega on pistaatsiapähklites rohkem
valku, vähem rasva ja seetõttu ka vähem kaloreid. Lisaks on neis rohkem
kaaliumi ja K-vitamiini, kui paljudes teistes pähklites.
Pistaatsiapähklites on ka palju B-grupi vitamiine, eriti B6-vitamiini
ja tiamiini. Lisaks on neis fosforit, vaske, mangaani, kaltsiumi, rauda,
tsinki, seleeni ja magneesiumi.
Südame tervis
Pistaatsiapähklid aitavad juba õige pea peale söömist vähendada
“halva“ ehk LDL kolesterooli taset ning suurendada “hea“ kolesterooli
taset veres. Nendes on ohtralt antioksüdante, nagu A- ja E-vitamiini,
mis võitlevad põletikuga, kaitsevad veresooni ja vähendavad
südamehaiguste riski. Lisaks on pistaatsiapähklites l-arginiini, mis
aitab teha arterite seinad painduvamaks ja ennetab südameatakki
põhjustavate vereklompide teket.
Diabeedi ennetamine
Pistaatsiapähklid võivad aidata ennetada II tüübi diabeedi tekkimist,
kuna nad sisaldavad ohtralt fosforit. Fosfor aitab lagundada valke
aminohapeteks ning parandab glükoositolerantsi.
Parem veri
Pistaatsiapähklid on head B6-vitamiini allikad, mis on oluline
hemoglobiini moodustamisel. Hemoglobiin kannab kehas laiali hapnikku
ning kui kehal on piisavalt B6-vitamiini, siis suureneb ka hemoglobiini
poolt seotud hapniku hulk.
Terve närvisüsteem
B6-vitamiin ehk püridoksiin omab olulist rolli ka närvisüsteemi
tervise puhul. B6 on vajalik närviteede ümber oleva kaitsva kesta –
müeliini – moodustamisel. Lisaks osaleb B6 mitmete meeleolu muutvate
neurokemikaalide, nagu serotoniini, melatoniini, epinefriini ja GABA,
tootmisel. Pistaatsiapähklites sisalduv vask on oluline närvisignaalide
ülekande juures, närvisüsteemi ainevahetuse jaoks ja punavereliblede
moodustumisel.
Head silmad
Erinevalt enamusest teistest pähklitest, sisaldavad pistaatsiapähklid
kahte karotenoidi – luteiini ja zeaksantiini. Need toimivad tõhusate
antioksüdantidena, kaitstes kudesid vabade radikaalide toime eest ning
neile on tõhus kaitse vanusega kaasneva maakuli degenratsiooni vastu.
Tugevam immuunsüsteem
Lisaks närvisüsteemile aitab pistaatsiapähklites ohtralt leiduv
B6-vitamiin toetada ka immuunsüsteemi tööd. See on oluline lümfisüsteemi
heaks toimimiseks ning kindlustab keha infektsioonide eest kaitsvate
valgevereliblede tootmise.
Särav nahk
Pistaatsiapähklid sisaldavad E-vitamiini – tugevatoimelist
rasvlahustuvat antioksüdanti, mis on oluline rakumembraanide
terviklikkuse säilitamisel. E-vitamiini soovitatakse sageli terve ja
ilusa naha jaoks, see kaitseb nahka UV-kiirguse eest ning pakub
igapäevast kaitset naha enneaegse vananemise ja nahavähi vastu.
Pistaatsiapähklid on suurepärane vahend, mille abil toetada naha tervist
seestpoolt väljapoole.
Taimse valgu allikas
Võrreldes teiste pähklitega sisaldavad pistaatsiapähklid rohkem valku
ja vähem rasva. See teeb neist suurepärase hästi imenduva valguallika.
Kuna need on kalorivaesemad, kui teised pähklid, siis aitavad need
kehakaalu kontrolli all hoida – pähklite kiudainetesisaldus tekitab
kiiresti täiskõhutunde ning uuringud on näidanud, et pistaatsiapähklite
söömine muude suupistete asemel võib aidata kehakaalu vähendada.
Loomulikult tasub valida pähklid, mis on alles koore sees, sest kooritud
pähkleid kipuvad inimesed sööma kiiremini ja suuremas koguses.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar