21. okt 2014

söögisooda kasutustest...

Me kõik teame, et kui on juttu söögisoodast, siis käib see ikka toidu sisse kergitusainena, aga mina kasutan söögisoodat veel mujalgi. Sa arvad, et tead söögisoodast paljut, aga tegelikult on seda hea kasutada ka mujal, vahest isegi seal, mille peale pole tulnud.
soogisooda1
Toongi siin välja mõned kasutuskohad, kus veel söögisoodaga imesid teha saab.
Peamine koht, kus kindlasti söögisoodat kasutatakse, on külmik ja see ei ole midagi tavatut, sest paljudel tegi seda nii vanaema kui ka ema.

Ahju puhastamiseks

Ahi puhtaksUnusta ära need hirmsasti haisevad kemikaalidel põhinevad ahjupuhastusvahendid, mis võivad jätta nädalateks sinu ahju haisva kihi. Ahjus roogade valmistamisel tekkinud tahma saab väga edukalt eemaldada just selle sama söögisoodaga. Raputa ahju veidi soodat, pritsi peale vett, et sooda saaks niiskeks ning jäta seisma mõneks tunniks. Mõne tunni möödudes, lihtsalt pühi kogu saast ahjust välja, loputa äädikalahusega, et lahti saada ka jääkidest ning ongi valmis. Muidugi, kui ahi on ammu hooldamata, siis ühe korraga sa seda ka välja ei saa, pead mitu korda seda protseduuri läbima, enne kui ahju kenasti puhtaks saad. Plussiks on see, et söögi valmistamisel ei imbu sinu toidu sisse mingeid kummalisi kemikaale ja kõik on täiesti ohutu.

Vaibast ebameeldiva lõhna eemaldamiseks

Söögisooda on suurepärane just ebameeldivate lõhnade likvideerija, see on ka põhjus, mis soovitatakse hoida külmikus avatud karbikest söögisoodaga. Samamoodi saad seda kasutada vaibal. Raputa õhtul, kui lapsed voodisse on läinud, sooda õrna kihina vaibale ning jäta üle öö seisma. Hommikul lihtsalt tõmba tolmuimejaga vaip soodast puhtaks ja tõenäoliselt tunned oma vaibal värskemat lõhna.
Kui sul on lemmikloomad, siis on seda raske teha, sest kuhu sa loomad selleks ajaks kinni paned. Ei ole just eriti tark lasta loomadel soodas pikutada…
Nõude puhastamiseks
Kui oled varem pidanud küürima kõrbenud potte, siis tead täpselt, kui ebameeldiv ja raske tegevus see võib olla. Selle saad ka endale lihtsamaks teha nii: tee nõu märjaks ja raputa kõrbenud kohale soodat. Lase nüüd mõnda aega soodal omaette toimetada, et sooda kõrbenud osa nõult lahti jõuaks tõmmata (ca ´30 min) ja pese nagu tavaliselt.

Kopitanud raamatute värskendamiseks

Raamatud on suurepärased, mitte siis, kui nad on kopitanud. Sellist kopitanud lehka võib aegajalt tunda vanadel kirbuturult saadud raamatutel või raamatutel, mis on miskipärast olnud keldris või niiskemas ruumis. Seda ebameeldivat kopitanud lehka on võimalik raamatutelt eemaldada, kui asetad raamatud hermeetiliselt suletavasse kasti, kuhu paned ka lahtise karbi söögisoodaga. Söögisooda imab ebameeldiva kopitanud leha endasse ning raamatud lõhnavad jälle raamatute moodi.

Autolt surnud putukate eemaldamiseks

Satikad autolTead neid putukaid küll, kes pidevalt su auto kapotil, esiklaasil või stangel oma sisikonda kipuvad näitama, seda eriti suvisel ajal. See on nii tüütu ja mõnikord ei aita isegi autopesu, et neist lahti saada. Selleks ei ole vaja teha muud, kui segada omavahel söögisooda ja vesi pastalaadsesse konsistentsi ja hõõruda segu stangele, esiklaasile või kapotile ning selle seguga saad ideaalselt neist kuivanud laipadest lahti. Seda sama segu saad ka edukalt kasutada mujal auto raskesti puhastatavatel osadel nagu: tuled, veljed jne.

Juuksehooldusvahendite puhastamiseks

Juukseharjade, kammide, jms puhastamiseks sobib ideaalselt sooda. Kui oled ostnud harja, mis on väga jäik ning teeb haiget, siis siin tuleb appi söögisooda. Proovi neid keeta 1 tassi söögisooda, 1/4 tassi 5% äädika ja 3 l vee lahuses ca 10 minutit. See aitab neid pehmendada ning värskendada.

Juuste pesemiseks

Söögisoodaga on väga hea pead pesta.

Nõudepesumasinast ebameeldiva lõhna eemaldamiseks

Täida pesuvahendi nõu söögisoodaga ning loputusvahendi nõu 5% äädikaga. Tee masinale suurimal kuumusel tühipesu ning oledki ebameeldivast lõhnast lahti saanud.

Mikrolaineahju puhastamiseks

Selleks sega klaaskausis 500 ml vett 2 sl söögisoodaga. Aseta kauss mikrolaineahju ning pane ahi pooleteiseks minutiks kõrgeimal kuumusel tööle. Sooda-veeaur laseb masinasse kogunenud jääkidel masina pinnalt lahti tulla. Eemalda masinast pehme lapiga toidujäägid.

Kassi liivakastist ebameeldiva lõhna eemaldamiseks

Puista kassi liivakasti põhjale soodat, vala peale liiv. Sooda tõmbab ebameeldiva lõhna endasse ning ei lase sellel mööda elamist  levida. Samuti võid “märja koera” lõhna oma lemmikute pesadest eemaldada. Raputa neile kenasti söögisoodat, lase mõned tunnid settida ning puhasta tolmuimejaga.

Sääskede või teiste putukate hammustuste, sügeluste leevendamiseks

Putuka hammustuse kooralTee söögisoodast ning veest pasta ja määri sellega sügelevat kohta. Selline pasta sobib väga hästi ka mesilase nõelamise või meduusiga kontakti korral.

Tuhatooside lõhna neutraliseerimiseks

Raputa tuhatoosi veidi söögisoodat, lase sellel seista ning pühi puhtaks.

Kraanikausside ja vanni puhastamiseks

Selleks, su kraanikauss ning vann ei näeks välja tuhm vaid  särav, raputa veidi söögisoodat niiskele lapile/nuustikule. Hõõru sellega valamud ja vann kenasti puhtaks ning loputa hoolikalt.

Kahhelplaatide puhastamiseks

Kahhelkivide puhastamine
Vala nuustikule või lapile 5% äädikalahust ning raputa sellele söögisoodat. Hõõru sellega plaadid puhtaks ning loputa. Kui vuugivahed on tumedaks läinud, siis hõõru sama segu ja vana hambaharjaga vuugikohad ka enne loputamist puhtaks. Loputa korralikult plaadid ülevalt alla, et eemaldada söögisooda ning äädikajäägid.

Kempsu puhastamiseks

Selleks raputa märjale potipinnale söögisoodat, vala potiharjale puhast vedelseepi ning hõõru sellega pott puhtaks, selline kooslus eemaldab potist sette (jällegi mitte vana sette, vaid värske). Vana sette eemaldamiseks kulub selleks mitu korda, enne kui poti uuesti valgeks saad. Poti välispinna puhastamiseks, puista soodat niiskele lapile ning pühi sellega pind puhtaks. Loputa lapp ning pühi sooda jäägid välispinnalt. Potist seest loputa lihtsalt veetõmbega.

Põrandate puhastamiseks

Selleks lahusta soojas 1/2 ämbritäies vees 1/2 tassi söögisoodat, see eemaldab põrandalt rasva ning ebameeldiva lõhna. Kui aga tahad anda põrandatele ja ruumi mõnusat aroomi, lisa vette paar tilka eeterlikku õli või 1/2 sidruni mahl.

Valge ergastamiseks

Kui sul on tuhmunud valgeid esemeid või riidest mähkmed, siis neid on võimalik ergastada, kui leotada neid 1/2 tassi soodat lahustada ämbritäies soojas vees. Nii saab neid puhtamaks ja sooda ergastab valget.

Hõbeda poleerimisel

Hõbeda poleerimineVala roostevabast terasest kaussi või kraanikaussi 5 liitrit vett ning lahusta selles 1/2 tassi söögisoodat. Aseta hõbedast esemed lahusesse ning pühi kuiva pehme lapiga tuhmunud osa lihtsalt maha. Kui sul ei ole roostevabast terasest anumat võtta, siis võid anuma pinna edukalt katta ka fooliumiga.

Garaažis õliplekkide eemaldamiseks

Selleks raputa määrdunud pinnale korralik kogus söögisoodat, ning hõõru seda märja harjaga. Loputa hoolikalt, et pind puhtaks saada.

Lõikelillede elu pikendamiseks

Et lõikelilled püsiksid kauem värsked, lisa vaasi vee kohta 1 sl söögisoodat.

Tomatid magusamaks

Istutades tomateid, vala nende ümber mullale söögisoodat, see teeb kasvades ja valmides tomatid magusamaks.

Mask ja koorija

Söögisooda on ideaalne näonaha koorija ja mask just akne vastu. Kõige lihtsam maski teha 2 sl söögisooda segatud 1 sl veega, moodustades pasta. Määri see pasta nahale ning lase seista 30 minutit ja loputa sooja veega maha, patsuta rätikuga nägu kuivaks ning niisuta nagu ikka (kreemi või õliga). Koorijana tee sama segu, ning hõõru pasta nahale ning loputa maha.
- See more at: http://www.hingepeegel.ee/tee-ise/soogisooda-ja-selle-kasutus/#sthash.rpl0Lx0k.dpuf

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar