19. juuli 2014

Tüümian ehk aed-liivatee




Mida tüümian sisaldab?
Tüümiani taim sisaldab olulisima lenduva ainena tümooli – ainet, millel on tugevad antiseptilised ja seenevastased omadused. Selles on mitmeid antioksüdantse toimega flavonoide ning värsketest ürtidest loetakse tüümiani üheks kõrgeima antioksüdantide sisaldusega taimeks. Tüümianis on mitmeid inimesele vajalikke mineraale nagu kaalium, raud, kaltsium, mangaan, magneesium ja seleen. Vitamiinidest leidub tüümianis B-grupi vitamiine, beetakaroteeni, A-, K-, E- ja C-vitamiini ning foolhapet.
Kuna see sisaldab nii rohkelt kasulikke ja tugevatoimelisi aktiivaineid, siis ei tasu imestada, et tüümiani kasulike omaduste nimekiri on väga pikk. Tüümiani eeterlik õli on tugevalt antiseptiline, viiruste, seente ja parasiitide vastane ning anti-reumaatiline. Tüümianil baseeruvaid õlisegusid kasutatakse sageli loodusliku antibiootikumi ja fungitsiidina ning neil on ka diureetiline, et liigset vett kehast välja viiv toime.

Kasutamine ravimtaimena
Ürdina on tüümian väga hea maksa töö toetaja, aidates kehal jääkainetest vabaneda. See toetab immuunsüsteemi, suurendab valgevereliblede tootmist ning suurendab vastupanuvõimet keha ründavatele võõrorganismidele. Talvisel ajal võiks tüümian eeterlik õli olla ravimikapis pidevalt käepärast, et seda lisada lõhnalampi ja puhastada toa õhku.
Tüümian aitab efektiivselt võidelda hingamisteede, seedesüsteemi ja vaagnapiirkonna infektsioonidega. See aitab kõhulahtisuse vastu, lõdvestab silelihaseid bronhiseintes ning leevendab astmat, läkaköha, larüngiiti, bronhiiti ja kuiva köha. Suu limaskesta ja igemete infektsioonide puhul aitab, kui loputada suud kõigest 1% tüümianiõli suuloputusveega, mida saad ise kodus kokku segada. Krooniliste sinusiitide puhul aitab inhalatsiooniga sisse hingatav tüümianiõli seisundit parandada. Seedesüsteemis toimib see isu parandava ja seedimist soodustavana.
Tüümianõli segus koos teiste eeterlike õlidega on tõhus vahend seenhaiguste vastu. Lisaks on sellest abi olnud lihasvalude leevendamisel, kroonilise väsimuse ja kurnatuse puhul, peavalude ja unetuse raviks, ärevuse ja stressi leevendamisel ning paljude muude terviseprobleemide puhul.
Tüümianiõli kasutamisel lahjendamata kujul tasub olla ettevaatlik, kuna see võib põhjustada nahaärritust. Seda soovitatakse segada teiste eeterlike õlidega, nagu sidruni, lavendli või männi eeterlikud õlid. Ning enamasti kasutatakse eeterlikke õlisid neutraalse baasõli sisse lahustatuna madalas kontsentratsioonis. Inhalatsiooni ja lõhnalambis kasutamise jaoks on tüümian turvaline.
Ravimtaimena kasutamiseks võid keeta tüümianiteed – vala kuum vesi 1-2 tl kuivatatud tüümianilehtede peale ja lase paar minutit tõmmata. Kui nina on kinni või hingamisteede infektsioon ei taha paraneda, siis lisa kuuma vannivette kuivatatud tüümiani – see aitab lõõgastuda ja samal ajal hingamist leevendada.


Tüümiani kasvatamine
Tüümiani on üsna lihtne kasvatada ja ta ei vaja mingit erihooldust peale aeg-ajalt kompostiga toitmise. See taim eelistab päikesepaistelist kuiva kohta ja hea läbilaskvusega pigem liivasegust mulda. Kuna seda on mitmeid eri sorte, võid endale kujundada terve liivatee-peenranurga. Kui taim alustab õitsemist, siis lõika seda tagasi ja kuivata pimedas kuivas kohas. Kui taimi suvel või kevadel reeglipäraselt tagasi lõigata, moodustavad nad pidevalt uusi õrnu võsusid.

Tüümian köögis
See sobib eriti hästi vahemeremaadest pärit toitusid maitsestama. Seedimist soodustava toime tõttu tasub seda lisada rasvastele lihatoitudele. Erinevalt paljudest teistest ürtidest talub tüümian ka pikka keetmist. Kuivatatud ürdil on tugevam mõju kui värskel.
------------------------------------------------------------------------
Keskajal kingiti tüümianioksi rüütlitele tasuks vapruse eest, ning tüümianoksad padja alla pidid aitama depressiooni ära hoida. Kaua enne moodsa meditsiini välja arenemist pandi tüümiani haavadele, et aidata infektsioone ennetada ja haavadel paraneda. Enne külmkapi leiutamist aitas tüümian lihal värskena püsida.
Vanad egiptlased kasutasid aed-liivateed palsameerimisel. Kreeklased lisasid seda vanniveele ning põletasid lõhnasuitsu saamiseks templites. Roomlased lõhnastasid tüümianiga eluruume ja tõenäoliselt nendega koos levis taim ka Alpidest põhja poole.
Keskaegsetes kloostriaedades oli aed-liivatee tuntud vürtsi- ja ravimtaimena. Seda lisati taimekimbukestesse, mida usuti kaitsvat nakkushaiguste eest.
Kristlikud legendid omistavad liivateele erilist pühadust ja väge. Ühe legendi kohaselt olevat taim saanud oma erilise mõju sellest, et jumalaema puhanud sellel istudes jalgu. Teise pärimuse järgi kandis neitsi Maarja end Joosepiga laulatades liivateest pärga. Liivateed nimetatakse ka neitsi Maarja "voodiõlgedeks", sest voodis, kus ta koos Jeesuslapsukesega magas, olnud teistele taimedel lisaks ka liivateed. 17. sajandil ilmunud kokaraamat soovitav liivatee ja õllega kõrvaldada häbelikkust.
--------------------------------------------------------------------

Tüümian sümboliseerib vaprust

Tüümian on tugeva lõhna ja kasulike omadustega maitsetaim, mida on hinnatud juba iidsetest aegadest peale. Lisa tüümianiga oma toidule ja tervisele veidi vürtsi!
Tüümian ehk aed-liivatee on läbi aegade mänginud rolli looduslikus meditsiinis, kus teda on kasutatud rindkere- ja hingamisteede probleemide puhul, nagu köha, bronhiit, hingamisteede katarr. Väidetavalt toimib tüümian närvisüsteemi stimuleerivalt ja selle tulemusel võib leeveneda depressioon, halvad unenäod, unetus ja melanhoolia.

Ajalugu mäletab tüümianiTüümiani on kasutatud iidsetest aegadest tema aroomi ja maitse pärast, samuti meditsiinis selle tervislike omaduste tõttu. Vana-Kreekas kasutati tüümiani just aroomi pärast, näiteks põletati seda viirukina pühades templites. Tüümian oli vapruse ja imetlusväärsete tegude sümbol, aupaistes olevate inimeste kohta kasutati väljendit «tüümiani lõhn». 16. sajandist hakati antiseptiliste omadustega tüümianiõli kasutama nii suuvee kui ka näopuhastajana, tänapäeval on leitud sarnane väljund looduslikes seepides, kosmeetikas, parfüümides ja hambapastades, mis sisaldavad tüümiani õli ja aroomi. Tüümian on põliselt tuntud Aasia ja Lõuna-Euroopa aladel, kuid seda kasvatatakse laialt ka Põhja-Ameerikas.
Avatud maitsemeelega inimesed võivad katsetada mõnusat ja omapärast jooki, lisades kruusitäiele kuumale piimale teelusikatäie tüümiani.
Tüümianitee
Tüümianist tehtud teed juues saab kasulikke aineid, seedehäirete puhul mõjub jook toniseerivalt. Väidetavalt võib tee aidata isegi pohmelli leevendada ja öiseid luupainajaid eemal hoida. Kruusitäie kuuma vee kohta tuleb võtta kaks teelusikatäit kuivatatud tüümiani ja lasta vedelikul tõmmata 5–10 minutit. Lisades teele lusikatäie mett, saab hea külmetusega võitlemise rohu, mis avab kerge vaevaga hingamisteed. Lapseootel naistel ei soovitata tüümianiteed juua!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar