21. juuli 2014

Oregano ehk Pune


Pune - mägede rõõm

Pune ehk oregano mõnus ja aromaatne maitse teeb maitsetaimest täiusliku lisandi Vahemere ja Mehhiko stiilis roogadele. Samas leidub punes väga palju tervisele kasulikke antioksüdante.
Uuringud on näidanud, et ühes grammis värskes punes on antioksüdantide tegevust 42 korda rohkem võrreldes õuntega, 30 korda võrreldes kartulitega, 12 korda võrreldes apelsinidega ja 4 korda rohkem võrreldes mustikatega. Need antioksüdandid väldivad oksüdeerumise-põhiseid kahjustusi keha rakkudes. Pune sisaldab väga palju kiudaineid, mis reguleerivad vere glükoosi- ja kolesteroolitaset ning aitavad kaasa diabeedi ja veresoonkonna haiguste eemale hoidmisele. Pune ohter lisamine rasvastele toitudele aitab vähendada nende söömisel tekkivate kahjulike sapphapete hulka, sapikivisid ja isegi soolestikuvähi ohtu. Peale selle parandab ka seedetegevust, sest kiirendab soole- ja maonõrede eritamist. Lisaks annab pune organismile arvestavates kogustes rauda, mangaani, kaltsiumit, A-vitamiini, C-vitamiini ja omega-3 rasvhappeid. Eriti edukalt saab neid omadusi kogeda punest valmistatud õli kasutades!

Punest tehakse teed, mis alandab palavikku ning leevendab köha, unetust ja kõhulahtisust. Selle tegemiseks tuleb võtta 2-3 supilusikatäit taime ülemist osa (koos õitega, samas soovitatakse varred eemaldada), panna kruusi ja valada keevat vett peale. Joogil lasta tõmmata veerand tundi. Lisades pune oksakesi oliiviõli sisse, saab õli mõnusa aroomi.

Pune on botaaniliselt tuntud kui Origanum vulgare, mille nimi tuleb kreeka keele sõnadest “oros” (mägi) ja “ganos” (rõõm). Nimelt muutis taime kasvamine mäenõlvad ilusaks ning see omakorda tegi inimestel meele rõõmsaks. Maitsetaim on põline Põhja-Euroopas, kuid kasvab jõudsalt erinevates piirkondades üle maailma. Kreeka ja Rooma muistsetel hiilgeaegadel tunti seal punet rõõmu ja õnne sümbolina. Nende rahvaste pruutidele ja peigmeestele oli traditsiooniks panna pulmade puhul pähe punest tehtud pärja. Ameerika Ühendriikides sai pune tuntuks alles 20. sajandil, kui Itaaliast naasnud sõdurid tõid endaga kaasa selle aromaatse ja hõrgu taime. Tänapäevaks on pune saavutanud Põhja-Ameerikas koha kõige populaarseimate maitsetaimede seas. Peale kokkade rõõmustab pune ka mesinikke, sest taime õisikul on väga palju pisikesi õisi, mis omakorda sisaldavad palju nektarit. Mesitarude lähedale on rajatud suuri põlde, kus need maitsetaimed kasvavad, et mesilastel oleks nektarit võimalikult kerge suurtes kogustes hankida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar