8. juuli 2014

Võilillemoos

Võilillemoos

Päikesemoos, kui soovite. Kuldset kollast päikest on selles keeduses küllaga. Rääkimata kasulikest ainetest. Sest teadupärast on võilill, vaatamata oma pealetükkivale iseloomule muruses keskkonnas, üks erakordselt kasulik ja mitmekülgne taim. Toorainepuudust ei tohiks meil ka olla. Saabki muru võililleõitest puhtaks ja moos tuleb pea et boonusena.

Ei midagi keerulist. Vaja vaid võilillehooaega ja veidi aega. Puhtalt kättevõtmise asi.

Retsept ise järgmine*(allpool on toodud katsetuste käigus tehtud täiendused):
3 l võililleõisi (päikeselisel päeval korjatud kollased värsked lahtised õied, minul oli ca 4,5 liitrit)
2 klaasi vett
800 gr moosisuhkrut
1 tl sidrunihapet (asendasin tavalise sidrunimahlaga)
Esimesel päeva korja võililleõied, kalla need potti, sinna peale lisa vesi ja sidrunimahl ning kuumuta potis ca 15 minutit. Jäta 24 tunniks seisma. Järgmisel päeval kurna võililleõied läbi sõela. Võib ka võtta peotäite kaupa võililleõisi ja lihtsalt pigistada käte vahel neist kogu mahla välja.
Lisa kurnatud mahlale suhkur ja keeda vaiksel tulel vähemalt 2 tundi. Pane steriliseeritud purkidesse.

Olen kuulnud, et seda moosi hästi pikalt keetes (4-5 tundi) peaks see muutuma paksemaks. Võib ka panustada pektiini sisaldavale moosisuhkrule ja keeta paar tundi. Tulemus jääb  ka jahtununa selline hästi vedela mee taoline ehk siis paksendamisest väga asja ei saa. Kel kannatust ja huvi jagub, võib ka pika keetmisega variandi ära proovida.

Tulemus sobib hästi nii juustule lisandiks, erinevatele toitudele mõrkjat-magusat särtsu lisama kui ka haiguste profülaktikaks. Mõnus päikesekollane purgitäis on igati seda väikest vaeva väärt.

 ( Autori kommentaar):* Paar korda sama moosi keetes tegin paar täiendust. Vähendasin veidi vedeliku kogust, osa vett asendasin sama koguse sidrunimahlaga. Sidrunimahla lisan koos veega kohe alguses võililledele. Keedan moosisuhkruga ning keetes lisan ka sidruniseemned, mis sisaldavad pektiini (paksendaja ja säilitaja). Enne purki panemist korjan sidruniseemned välja (need võib keetmise ajal ka marli sisse siduda või siis ka teesõela sisse panna). Muudatuste tulemusena sai moos veidi paksem ja sidruni hapukas maitse sobib väga hästi magus-mõrkja võilillemaitsega. Kes soovib aga pigem köhasiirupina kasutatavat võilillekeedust, peaks vähendama keetmise aega 20 minuti peale. Tulemuseks on vedel siirup, kus on kasulikke ained rohkem säilinud, kui pikalt keedetud moosil.
allikas: Tuuli

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar