19. juuli 2014

aluseline toit tervise turgutuseks

 Olen palju kuulnud ja ka ise rääkinud, et näiteks vähirakkude vastu aitab aluselise toidu söömine ja happelise vältimine, ise õieti teadmata kas sidrun ja näiteks hapukapsas on ikka halvad ja happelised?!?!?  Kuna mul on vaba päev, üritasin selle endale selgeks teha...
Ehk on abiks ka teile :)
Siin on siis ära toodud tabelid, sõnakõlksud ja muud jura mis oleks justkui hea teada, tean et läks pikale aga ei tahtnud nagu välja ka jätta,( muidu hakka veel jälle googeldama)
Ehk teen millalgi kokkuvõtte aga mitte täna, uus huvitav teema juba sügeleb...

TOIDU PH. Aluselised ja happelised toiduained.

Liigahappeline organism hakkab tootma rasvarakke, kuhu siduda ja ladestada ülearused happejäägid, hoidmaks mürke eemal elutähtsatest organitest ning seetõttu viibki happelise toidu söömine ülekaalulisuseni.

ALUSELISED toidud - mida kõrgema aluselisusega, seda parem!

KÕRGE ALUSELISUSEGA:
idandid, kurk, lehtkapsas, petersell, merekapsas, kõrvitsaseemned.
KESKMISE ALUSELISUSEGA:
avokaado, arugula, peet, paprika, spargelkapsas, kaalikas, seller, küüslauk, rohelisd oad, sibul, spinat, tomat, ingver, sojaoad, tatar, cayenne´i pipar, punane tšillipipar.
NÕRGA ALUSELISUSEGA:
artisok. brüsseli kapsas, lillkapsas, herned, rabarber, tsukiini, kookos, greip, sidrun, laim, tofu, mandlid, kookosõli, kalamaksaõli, oliivõli, seesamiseemned, kitsepiim.

HAPPELISED toidud - mida madalama happesusega, seda parem!

KERGELT HAPPELISED:
lehmapiim, sojapiim, hirss, mustad oad, melon, värsked datlid, nektariin, sarapuupähklid, kreekapähkild, päevalillesemned ja -õli
KESKMISELT HAPPELISED:
merekala, kaer, riis, rukis, nisu, maisiõli, margariin,: NB! Õun, aprikoos, banaan, kõik metsamarjad, viigimarjad, viinamarjad, mango, apelsin, papaia, virsik, ananass, mandariin, arbuus on keskmiselt happelised ja neid ei tohiks pidevalt tarbida. Keedised, sinep, sojakaste, äädikas, suhkur, mesi, pärm.
KÕRGE HAPPELISUSEGA:
juust (sh, kodujuust, kõvajuust, kitsejuust,), Liha (ka kana ja kalkun), munad, kasvanduses kasvatatud kala, krevetid, mais, rukis, oder, seened, kartul, pistaatsiapähklid, arahiis, kuivatatud puuviljad.

Aluselisele toidule üleminek võib olla esialgu väga raske. Aga kui keha pH on juba aluselisemaks muutumas, siis tunduvad ka köögiviljad magusamad ja maiustused ülimagusad.
---------------------------
 aluseline vesi.

Inimese keha aluselisuse-happelisuse (pH) ideaalne tase on 7,35. See on kergelt aluseline ja iga väiksemgi kõikumine happelisuse poole mõjutab kogu meie organismi. Seepärast ongi väga oluline, et meie toidulaual oleks aluseliste ja happeliste toiduainete suhe tasakaalus.
Enim mõjutab tänapäeval vere pH-taset inimeste elustiil ja toitumisharjumused. Halba mõju avaldab liigse magusa, kohvi, alkoholi ja rasvase toidu tarbimine, kuid see pole veel kõik. Lisaks toiduainetele tekitavad organismis happelisi jääkaineid ka negatiivsed emotsioonid, stress, vähene uni ja keskkonnas levivad ja tahtmatult omastatavad saasteained. Meie keha ei suuda kõikidest happelistest jääkainetest iseseisvalt vabaneda ja osa neist salvestub meie organismi.

Tihtipeale me ei söö ega joo piisavalt tooteid, mis sisaldavad aluselisi mineraale nagu kaltsium, magneesium, naatrium, kaalium, et seda jääkainete hulka neutraliseerida ja pH uuesti tasakaalu viia.
Meie keha näeb küll tohutut vaeva, et liigset happelisust neutraliseerida, kuid ei tee seda alati kõige paremaid võtteid kasutades. Nimelt laenab ta aluselisi mineraale meie luudest ja kudedest, nõrgestades nõnda organismi ning luues soodsaid tingimusi rasvumiseks ja muude haiguste tekkeks. Ka vähirakud saavad alguse liiga happelisest keskkonnast.
 Rusikareegel on see, et kõik rohelist värvi aedviljad on aluselised (nt värske kurk, kapsas, brokoli, spinat, petersell, avokaado) ning kõik suhkrut sisaldavad toiduained happelised (nt üleküpsenud banaanid, šokolaad, kuivatatud puuviljad). Kui aga teatud toiduainetest (nt kohv, must tee, maiustused, nisutooted) loobumine tundub liiga karm, päästab just aluselise vee joomine. Sobib hästi nii sidruni-, laimi- kui ka kurgivesi.

Jaapanis läbi viidud põhjalikest uuringutest on selgunud, et aluseline vesi on parandanud mitmeid kroonilisi haigusi nagu diabeet, kõrgvererõhutõbi, kõrvetised, halb verevarustus, luude hõrenemine, seedehäired, migreen, stress, jalakrambid ja krooniline väsimus. Lisaks aitab aluselise vee joomine taastada pH-taset suus ja parandab seeläbi hammaste tervist.
Seega võib kokkuvõttes öelda, et looduslikult aluselise vee joomine on kõige lihtsam moodus oma organismile tuge pakkuda, taastada selle loomulikku vastupanuvõimet ja saavutada organismis tasakaalu, mis muudab inimesed elujõulisemaks.
Aluseline vesi on mugav ja maitsev alternatiiv soodaveele. Lisaks soovitatakse aluselist vett kasutada ka kaalulangetajatel, mao ülehappesusega võitlejatel ja kontoriinimestel, kes tarbivad palju kohvi.
------------------------------
Enamus tooreid puu-ja juurvilju on aluselised, täpsemalt väljendudes: nende ainevahetuse jääk on aluseline. Ka kõik hapukad puuviljad on aluselised, sh ka sidrun.
Tavaline söögisooda on ka muide väga aluseline, olen kuulnud soovitust juua soodavett happelisuse vähendamiseks.
PS. Kui näit porgandeid keeta, siis keeduporgand muutub happeliseks, keeduvesi muutub aga aluseliseks.
-------------------
...räägiti,et näiteks vähekeenud muna on aluseline,kõvakskeedetud muna aga happeline.Pastöriseeritud piim on happeline.80 % igapäevasest toidust peab olema aluseline.Head on arbuus,rosinad,mango ja melon.Keha on nii kvaliteetne,kui kvaliteetsed on meie valgud.Kellel on liigesehaigused või vähk,peab sööma ideaalset rafineerimata toitu.
-------------------------

Piiramatult võib süüa: sibul, lillkapsas, värsked herned, rabarber, porrulauk, murulauk, küüslauk, seller, lehtsalat, hapuoblikas, värske kurk, põldosi, rohelised oakaunad, kaalikas, porgand, punapeet, redis, naeris, laim, sidrun, avokaado, tomat, speltanisu, läätsed, metspähkel, tofu, kõrvitsaseemned, linaseemned, köömned, külmpressitud oliivi- ja linaseemneõli.


Harva tasub süüa: mageveekalad, ananass, mandariin, banaan, pirn, virsik, aprikoos, tikrid, viinamarjad, jõhvikad, maasikad, vaarikad, greip, arbuus, sõstrad, pruun riis, kreeka pähklid, päevalilleõli ja kookospähklid.


Võimalusel vältige: sea-, vasika- ja veiseliha, kana, munad, merekalad, koor, piim, pett, kõvad ja toorjuustud, saiad, küpsised, rukki- ja teraleivad, pistaatsia pähklid, maapähklid, või, margariin, šokolaad, mesi, rafineeritud suhkur, suhkruasendajad, äädikas, ketšup, majonees, sinep, pakimahlad, alkohol, tee, kohv.

--------------
Dr Robert O. Young on tuvastanud, et kui hapete ja aluste tasakaal on paigas, ei jää inimene haigeks ja puuduvad ka kaaluprobleemid.
pH skaala
------------------
Nimekiri tavalistest toiduainetest, nende suhteline potentsiaal happeliseks (-) või aluseliseks (+) jäägiks
vahemikus -40 kuni+40
Teie toit võiks sisaldada 50% happelisi (-) ja 50 % aluselisi (+) toiduaineid  .
Üleminek ainult aluselisele toidule on väär!
Brussels Sprouts
Rooskapsa võrsed
-1.5
Peas, Ripe
Herned, küpsed
+0.5
Asparagus
Spargel
+1.1
Arichokes
Artišokk
+1.3
Comfrey
Varemerohi
+1.5
Green Cabbage, March Harvest
Roheline peakapsas, märtsi korje
+2.0
Lettuce
Leht- ehk aedsalat
+2.2
Onion
Sibul
+3.0
Cauliflower
Lillkapsas
+3.1
White Cabbage
Valge peakapsas
+3.3
Green Cabbage, December Harvest
Roheline peasalat, detsemberi korje
+4.0
Savoy Cabbage
Kähar lehtkapsas
+4.5
Lamb's Lettuce
Põldkännak
+4.8
Peas, Fresh
Hernes, värske
+5.1
Zucchini
Kabatšokk (rullkõrvits)
+5.7
Red Cabbage
Punane peakapsas
+6.3
Rhubarb Stalks
Rabarberi varred
+6.3
Mädarõigas
+6.8
Leeks (Bulbs)
Porrulauk
+7.2
Watercress
Ürt-allikkress
+7.7
Spinach, March Harvest
Spinat, märtsi korje
+8.0
Chives
Murulauk
+8.3
French Cut Green Beans
Rohelised oakaunad
+11.2
Sorrel
Hapuoblikas
+11.5
Spinach (Other Than March)
Spinat, mitte märtsis korjatud
+13.1
Garlic
Küüslauk
+13.2
Celery
Seller
+13.3
Cabbage Lettuce, Fresh
Peasalat, värske
+14.1
Endive, Fresh
Endiiviasigur
+14.5
Cayenne Pepper
Punane tšillipaprika ?
+18.8
Straw Grass
?
+21.4
Shave Grass
Põldosi
+21.7
Dog Grass
Orashein
+22.6
Dandelion
Võilill
+22.7
Kamut Grass
Kamutioras
+27.6
Barley Grass
Odraoras
+28.1
Soy Sprouts
Sojauba, idandatud
+29.5
Sprouted Radish Seeds
Redise seemned, idandatud
+28.4
Sprouted Chia Seeds
Idandatud Chia seemned
+28.5
Alfalfa Grass
Lutsernioras
+29.3
Cucumber, Fresh
Kurk, värske
+31.5
Wheat Grass
Nisuoras
+33.8
White Raddish (Spring)
Jaapani redis, kevadine korje
+3.1
Rutabaga
Kaalikas
+3.1
Kohlrabi
Nuikapsas
+5.1
Horseradish
Mädarõigas
+6.8
Turnip
Naeris
+8.0
Carrot
Porgand
+9.5
Beet
Peet, puna-
+11.3
Red Radish
Redis
+16.7
Summer Black Radish
Must rõigas
+39.4
Limes
Laim
+8.2
Fresh Lemon
Sidrun, värske
+9.9
Tomato
Tomat
+13.6
Avocado (Protein)
Avokaado (valk)
+15.6
Buckwheat Groats
Tatratang
+0.5
Spelt
Speltanisu
+0.5
Lentils
Läätsed
+0.6
Soy Flour
Sojajahu
+2.5
Tofu
Tofu (sojajuust)
+3.2
Lima Beans
Liima aeduba
+12.0
Soybeans, Fresh
Sojauba, värske
+12.0
White Beans (Navy Beans)
Aeduba
+12.1
Granulated Soy (Cooked Ground Soy Beans)
Granuleeritud soja
+12.8
Soy Nuts (soaked Soy Beans, Then Air Dried)
Sojapähklid (leotatud, kuivatatud)
+26.5
Soy Lecithin (Pure)
Sojaletsitiin (puhas)
+38.0
Hazelnuts
Metspähkel
-2.0
Brazil Nuts
Parapähkel
-0.5
Almonds
Mandelid
+3.6
 _----------------------

 (happeline jääk)

Teie toit võiks sisaldada 50% happelisi (-) ja 50% aluselisi (+) toiduaineid.
Üleminek ainult aluselisele toidule on väär!

Puuviljad

Rose Hips Kibuvits -15.5
Pineapple Ananass -12.6
Mandarin Orange Mandariin -11.5
Bananna, Ripe Banaan, küps -10.1
Pear Pirn -9.9
Peach Virsik -9.7
Apricot Aprikoos -9.5
Papaya Papaia -9.4
Orange Apelsin -9.2
Mango Mango -8.7
Tangerine Tangeriin -8.5
Currant Sõstar -8.2
Gooseberry, Ripe Tikker, küps -7.7
Grape, Ripe Viinamari, küps -7.6
Cranberry Jõhvikas -7.0
Black Currant Must sõstar -6.1
Strawberry Maasikas -5.4
Blueberry Mustikas -5.3
Rasberry Vaarikas -5.1
Yellow Plum Kollane ploom -4.9
Italian Plum Itaalia ploom -4.9
Date Dattel -4.7
Cherry, Sweet Maguskirss -3.6
Cantaloupe Kantaluup -2.5
Red Currant Punane sõstar -2.4
Fig Juice Powder Viigimarja mahla pulber -2.4
Grapefruit Greip -1.7
Watermelon Arbuus -1.0
Coconut, Fresh Kookos, värske +0.5
Cherry, Sour Hapukirss +3.5
Bananna, Unripe Banaan, mitte-küps +4.8

Säilitamata teraviljad

Brown Rice Pruun riis -12.5
Wheat Nisu -10.1

Pähklid

Macadamia Nuts Makadaamiapähkel -11.7
Walnuts Kreekapähkel -8.0

Rasvad

Sunflower Oil Päevalilleõli -6.7
Ghee ghii -1.6
Coconut Milk kookospiim -1.5

Juurviljad

Stored Potatoes Kartul, säilitatud +2.0

Loomaliha, linnuliha ja kalaliha

Pork Sealiha -38.0
Veal Vasikaliha -35.0
Beef Veiseliha -34.5
Ocean Fish Merekalad -20.0
Chicken Kana -18.0 – -22.0
Eggs Munad -18.0 – -22.0
Oysters Austrid -5.0
Liver Maks -3.0
Organ Meats Rupskid (organid) -3.0

Piima ja piimatooted

Hard Cheese Juust, kõva -18.1
Quark Toorjuust -17.3
Cream Koor -3.9
Homogenized Milk Piim, homogeniseeritud -1.0
Buttermilk Pett +1.3

Leib, sai, küpsised (säilitatud teravili, kergitatud tainas)

White Bread Sai -10.0
White Biscuit Küpsis -6.5
Whole-Meal Bread Sepik -6.5
Whole-Grain Bread Täisteraleib -4.5
Rye Bread Rukkileib -2.5

Pähklid

Pistachios Pistaatsiapähklid -16.6
Peanuts Maapähklid (arahhis) -12.8
Cashews India pähklid -9.3

Rasvad

Margarine Margariin -7.5
Corn Oil Maisiõli -6.5
Butter Või -3.9

Magusained

Artificial Sweetners Kunstlikud magusained (suhkruasendajad) -26.5
Chocolate Šokolaad -24.6
White Sugar Rafineeritud suhkur, valge -17.6
Beet Sugar Suhkrupeet -15.1
Molasses Melass -14.6
Dr. Bronner's Barley Malt Sweetner Dr. Bronner'i odra linnaseekstrakt -9.8
Dried Sugar Cane Juice (Sucanat) Toor-roosuhkru mahl -9.6
Turbinado Sugar Demerara suhkur (pruun suhkururoo suhkur) -9.5
Fructose Fruktoos -9.5
Milk Sugar Laktoos -9.4
Barley Malt Syrup Odralinnase siirup -9.3
Brown Rice Syrup Riisisiirup -8.7
Honey Mesi -7.6

Kastmed

Vinegar Äädikas -39.4
Soy Sauce Sojakste, tamari -36.2
Ketchup Ketšup -12.4
Mayonaise Majonees -12.5
Mustard Sinep -19.2

Joogid

Liquor Alkohol, kange -28.6 – -38.7
Fruit Juice Sweetened With White Sugar Nektar, mehu, mahlajook -33.6
Tea (Black) Tee, must -27.1
Beer Õlu -26.8
Coffee Kohv -25.1
Wine Vein -16.4
Fruit Juice, Packaged, Natural Puuvilja mahl, pakendatud -8.7


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar