Ehk on abiks ka teile :)
Siin on siis ära toodud tabelid, sõnakõlksud ja muud jura mis oleks justkui hea teada, tean et läks pikale aga ei tahtnud nagu välja ka jätta,( muidu hakka veel jälle googeldama)
Ehk teen millalgi kokkuvõtte aga mitte täna, uus huvitav teema juba sügeleb...
TOIDU PH. Aluselised ja happelised toiduained.
Liigahappeline organism hakkab tootma rasvarakke, kuhu siduda ja ladestada ülearused happejäägid, hoidmaks mürke eemal elutähtsatest organitest ning seetõttu viibki happelise toidu söömine ülekaalulisuseni.ALUSELISED toidud - mida kõrgema aluselisusega, seda parem!
KÕRGE ALUSELISUSEGA:
idandid, kurk, lehtkapsas, petersell, merekapsas, kõrvitsaseemned.
KESKMISE ALUSELISUSEGA:
avokaado, arugula, peet, paprika, spargelkapsas, kaalikas, seller, küüslauk, rohelisd oad, sibul, spinat, tomat, ingver, sojaoad, tatar, cayenne´i pipar, punane tšillipipar.
NÕRGA ALUSELISUSEGA:
artisok. brüsseli kapsas, lillkapsas, herned, rabarber, tsukiini, kookos, greip, sidrun, laim, tofu, mandlid, kookosõli, kalamaksaõli, oliivõli, seesamiseemned, kitsepiim.
HAPPELISED toidud - mida madalama happesusega, seda parem!
KERGELT HAPPELISED:
lehmapiim, sojapiim, hirss, mustad oad, melon, värsked datlid, nektariin, sarapuupähklid, kreekapähkild, päevalillesemned ja -õli
KESKMISELT HAPPELISED:
merekala, kaer, riis, rukis, nisu, maisiõli, margariin,: NB! Õun, aprikoos, banaan, kõik metsamarjad, viigimarjad, viinamarjad, mango, apelsin, papaia, virsik, ananass, mandariin, arbuus on keskmiselt happelised ja neid ei tohiks pidevalt tarbida. Keedised, sinep, sojakaste, äädikas, suhkur, mesi, pärm.
KÕRGE HAPPELISUSEGA:
juust (sh, kodujuust, kõvajuust, kitsejuust,), Liha (ka kana ja kalkun), munad, kasvanduses kasvatatud kala, krevetid, mais, rukis, oder, seened, kartul, pistaatsiapähklid, arahiis, kuivatatud puuviljad.
Aluselisele toidule üleminek võib olla esialgu väga raske. Aga kui keha pH on juba aluselisemaks muutumas, siis tunduvad ka köögiviljad magusamad ja maiustused ülimagusad.
---------------------------
aluseline vesi.
Inimese keha aluselisuse-happelisuse (pH) ideaalne tase on 7,35. See on kergelt aluseline ja iga väiksemgi kõikumine happelisuse poole mõjutab kogu meie organismi. Seepärast ongi väga oluline, et meie toidulaual oleks aluseliste ja happeliste toiduainete suhe tasakaalus.
Enim mõjutab tänapäeval vere pH-taset inimeste elustiil ja toitumisharjumused. Halba mõju avaldab liigse magusa, kohvi, alkoholi ja rasvase toidu tarbimine, kuid see pole veel kõik. Lisaks toiduainetele tekitavad organismis happelisi jääkaineid ka negatiivsed emotsioonid, stress, vähene uni ja keskkonnas levivad ja tahtmatult omastatavad saasteained. Meie keha ei suuda kõikidest happelistest jääkainetest iseseisvalt vabaneda ja osa neist salvestub meie organismi.
Tihtipeale me ei söö ega joo piisavalt tooteid, mis sisaldavad aluselisi mineraale nagu kaltsium, magneesium, naatrium, kaalium, et seda jääkainete hulka neutraliseerida ja pH uuesti tasakaalu viia.
Meie keha näeb küll tohutut vaeva, et liigset happelisust neutraliseerida, kuid ei tee seda alati kõige paremaid võtteid kasutades. Nimelt laenab ta aluselisi mineraale meie luudest ja kudedest, nõrgestades nõnda organismi ning luues soodsaid tingimusi rasvumiseks ja muude haiguste tekkeks. Ka vähirakud saavad alguse liiga happelisest keskkonnast.
Rusikareegel on see, et kõik rohelist värvi aedviljad on aluselised (nt värske kurk, kapsas, brokoli, spinat, petersell, avokaado) ning kõik suhkrut sisaldavad toiduained happelised (nt üleküpsenud banaanid, šokolaad, kuivatatud puuviljad). Kui aga teatud toiduainetest (nt kohv, must tee, maiustused, nisutooted) loobumine tundub liiga karm, päästab just aluselise vee joomine. Sobib hästi nii sidruni-, laimi- kui ka kurgivesi.
Jaapanis läbi viidud põhjalikest uuringutest on selgunud, et aluseline vesi on parandanud mitmeid kroonilisi haigusi nagu diabeet, kõrgvererõhutõbi, kõrvetised, halb verevarustus, luude hõrenemine, seedehäired, migreen, stress, jalakrambid ja krooniline väsimus. Lisaks aitab aluselise vee joomine taastada pH-taset suus ja parandab seeläbi hammaste tervist.
Seega võib kokkuvõttes öelda, et looduslikult aluselise vee joomine on kõige lihtsam moodus oma organismile tuge pakkuda, taastada selle loomulikku vastupanuvõimet ja saavutada organismis tasakaalu, mis muudab inimesed elujõulisemaks.
Aluseline vesi on mugav ja maitsev alternatiiv soodaveele. Lisaks soovitatakse aluselist vett kasutada ka kaalulangetajatel, mao ülehappesusega võitlejatel ja kontoriinimestel, kes tarbivad palju kohvi.
------------------------------
Enamus tooreid puu-ja juurvilju on aluselised, täpsemalt väljendudes: nende ainevahetuse jääk on aluseline. Ka kõik hapukad puuviljad on aluselised, sh ka sidrun.
Tavaline söögisooda on ka muide väga aluseline, olen kuulnud soovitust juua soodavett happelisuse vähendamiseks.
PS. Kui näit porgandeid keeta, siis keeduporgand muutub happeliseks, keeduvesi muutub aga aluseliseks.
-------------------
...räägiti,et näiteks vähekeenud muna on aluseline,kõvakskeedetud muna aga happeline.Pastöriseeritud piim on happeline.80 % igapäevasest toidust peab olema aluseline.Head on arbuus,rosinad,mango ja melon.Keha on nii kvaliteetne,kui kvaliteetsed on meie valgud.Kellel on liigesehaigused või vähk,peab sööma ideaalset rafineerimata toitu.
-------------------------
Piiramatult võib süüa: sibul, lillkapsas, värsked herned, rabarber, porrulauk, murulauk, küüslauk, seller, lehtsalat, hapuoblikas, värske kurk, põldosi, rohelised oakaunad, kaalikas, porgand, punapeet, redis, naeris, laim, sidrun, avokaado, tomat, speltanisu, läätsed, metspähkel, tofu, kõrvitsaseemned, linaseemned, köömned, külmpressitud oliivi- ja linaseemneõli.
Harva tasub süüa:
mageveekalad, ananass, mandariin, banaan, pirn, virsik, aprikoos,
tikrid, viinamarjad, jõhvikad, maasikad, vaarikad, greip, arbuus,
sõstrad, pruun riis, kreeka pähklid, päevalilleõli ja kookospähklid.
Võimalusel vältige:
sea-, vasika- ja veiseliha, kana, munad, merekalad, koor, piim, pett,
kõvad ja toorjuustud, saiad, küpsised, rukki- ja teraleivad, pistaatsia
pähklid, maapähklid, või, margariin, šokolaad, mesi, rafineeritud
suhkur, suhkruasendajad, äädikas, ketšup, majonees, sinep, pakimahlad,
alkohol, tee, kohv.
--------------Dr Robert O. Young on tuvastanud, et kui hapete ja aluste tasakaal on paigas, ei jää inimene haigeks ja puuduvad ka kaaluprobleemid.
------------------
Nimekiri tavalistest toiduainetest, nende suhteline potentsiaal happeliseks (-) või aluseliseks (+) jäägiks
vahemikus -40 kuni+40
Teie toit võiks sisaldada 50% happelisi (-) ja 50 % aluselisi (+) toiduaineid .
Üleminek ainult aluselisele toidule on väär!
Brussels Sprouts
|
Rooskapsa võrsed
|
-1.5
|
Peas, Ripe
|
Herned, küpsed
|
+0.5
|
Asparagus
|
Spargel
|
+1.1
|
Arichokes
|
Artišokk
|
+1.3
|
Comfrey
|
Varemerohi
|
+1.5
|
Green Cabbage, March Harvest
|
Roheline peakapsas, märtsi korje
|
+2.0
|
Lettuce
|
Leht- ehk aedsalat
|
+2.2
|
Onion
|
Sibul
|
+3.0
|
Cauliflower
|
Lillkapsas
|
+3.1
|
White Cabbage
|
Valge peakapsas
|
+3.3
|
Green Cabbage, December Harvest
|
Roheline peasalat, detsemberi korje
|
+4.0
|
Savoy Cabbage
|
Kähar lehtkapsas
|
+4.5
|
Lamb's Lettuce
|
Põldkännak
|
+4.8
|
Peas, Fresh
|
Hernes, värske
|
+5.1
|
Zucchini
|
Kabatšokk (rullkõrvits)
|
+5.7
|
Red Cabbage
|
Punane peakapsas
|
+6.3
|
Rhubarb Stalks
|
Rabarberi varred
|
+6.3
|
Mädarõigas
|
+6.8
|
|
Leeks (Bulbs)
|
Porrulauk
|
+7.2
|
Watercress
|
Ürt-allikkress
|
+7.7
|
Spinach, March Harvest
|
Spinat, märtsi korje
|
+8.0
|
Chives
|
Murulauk
|
+8.3
|
French Cut Green Beans
|
Rohelised oakaunad
|
+11.2
|
Sorrel
|
Hapuoblikas
|
+11.5
|
Spinach (Other Than March)
|
Spinat, mitte märtsis korjatud
|
+13.1
|
Garlic
|
Küüslauk
|
+13.2
|
Celery
|
Seller
|
+13.3
|
Cabbage Lettuce, Fresh
|
Peasalat, värske
|
+14.1
|
Endive, Fresh
|
Endiiviasigur
|
+14.5
|
Cayenne Pepper
|
Punane tšillipaprika ?
|
+18.8
|
Straw Grass
|
?
|
+21.4
|
Shave Grass
|
Põldosi
|
+21.7
|
Dog Grass
|
Orashein
|
+22.6
|
Dandelion
|
Võilill
|
+22.7
|
Kamut Grass
|
Kamutioras
|
+27.6
|
Barley Grass
|
Odraoras
|
+28.1
|
Soy Sprouts
|
Sojauba, idandatud
|
+29.5
|
Sprouted Radish Seeds
|
Redise seemned, idandatud
|
+28.4
|
Sprouted Chia Seeds
|
Idandatud Chia seemned
|
+28.5
|
Alfalfa Grass
|
Lutsernioras
|
+29.3
|
Cucumber, Fresh
|
Kurk, värske
|
+31.5
|
Wheat Grass
|
Nisuoras
|
+33.8
|
White Raddish (Spring)
|
Jaapani redis, kevadine korje
|
+3.1
|
Rutabaga
|
Kaalikas
|
+3.1
|
Kohlrabi
|
Nuikapsas
|
+5.1
|
Horseradish
|
Mädarõigas
|
+6.8
|
Turnip
|
Naeris
|
+8.0
|
Carrot
|
Porgand
|
+9.5
|
Beet
|
Peet, puna-
|
+11.3
|
Red Radish
|
Redis
|
+16.7
|
Summer Black Radish
|
Must rõigas
|
+39.4
|
Limes
|
Laim
|
+8.2
|
Fresh Lemon
|
Sidrun, värske
|
+9.9
|
Tomato
|
Tomat
|
+13.6
|
Avocado (Protein)
|
Avokaado (valk)
|
+15.6
|
Buckwheat Groats
|
Tatratang
|
+0.5
|
Spelt
|
Speltanisu
|
+0.5
|
Lentils
|
Läätsed
|
+0.6
|
Soy Flour
|
Sojajahu
|
+2.5
|
Tofu
|
Tofu (sojajuust)
|
+3.2
|
Lima Beans
|
Liima aeduba
|
+12.0
|
Soybeans, Fresh
|
Sojauba, värske
|
+12.0
|
White Beans (Navy Beans)
|
Aeduba
|
+12.1
|
Granulated Soy (Cooked Ground Soy Beans)
|
Granuleeritud soja
|
+12.8
|
Soy Nuts (soaked Soy Beans, Then Air Dried)
|
Sojapähklid (leotatud, kuivatatud)
|
+26.5
|
Soy Lecithin (Pure)
|
Sojaletsitiin (puhas)
|
+38.0
|
Hazelnuts
|
Metspähkel
|
-2.0
|
Brazil Nuts
|
Parapähkel
|
-0.5
|
Almonds
|
Mandelid
|
+3.6
|
(happeline jääk) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Teie toit võiks sisaldada 50% happelisi (-) ja 50% aluselisi (+) toiduaineid. Üleminek ainult aluselisele toidule on väär! Puuviljad
Säilitamata teraviljad
Pähklid
Rasvad
Juurviljad
Loomaliha, linnuliha ja kalaliha
Piima ja piimatooted
Leib, sai, küpsised (säilitatud teravili, kergitatud tainas)
Pähklid
Rasvad
Magusained
Kastmed
Joogid
|
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar