Pune - mägede rõõm
Pune
ehk oregano mõnus ja aromaatne maitse teeb maitsetaimest täiusliku
lisandi Vahemere ja Mehhiko stiilis roogadele. Samas leidub punes väga
palju tervisele kasulikke antioksüdante.
Uuringud
on näidanud, et ühes grammis värskes punes on antioksüdantide tegevust
42 korda rohkem võrreldes õuntega, 30 korda võrreldes kartulitega, 12
korda võrreldes apelsinidega ja 4 korda rohkem võrreldes mustikatega.
Need antioksüdandid väldivad oksüdeerumise-põhiseid kahjustusi keha
rakkudes. Pune sisaldab väga palju kiudaineid, mis reguleerivad vere
glükoosi- ja kolesteroolitaset ning aitavad kaasa diabeedi ja
veresoonkonna haiguste eemale hoidmisele. Pune ohter lisamine rasvastele
toitudele aitab vähendada nende söömisel tekkivate kahjulike sapphapete
hulka, sapikivisid ja isegi soolestikuvähi ohtu. Peale selle parandab
ka seedetegevust, sest kiirendab soole- ja maonõrede eritamist. Lisaks
annab pune organismile arvestavates kogustes rauda, mangaani,
kaltsiumit, A-vitamiini, C-vitamiini ja omega-3 rasvhappeid. Eriti edukalt saab neid omadusi kogeda punest valmistatud õli kasutades!
Punest tehakse teed, mis alandab palavikku ning leevendab köha, unetust ja kõhulahtisust. Selle tegemiseks tuleb võtta 2-3 supilusikatäit taime ülemist osa (koos õitega, samas soovitatakse varred eemaldada), panna kruusi ja valada keevat vett peale. Joogil lasta tõmmata veerand tundi. Lisades pune oksakesi oliiviõli sisse, saab õli mõnusa aroomi.
Pune on botaaniliselt tuntud kui Origanum vulgare,
mille nimi tuleb kreeka keele sõnadest “oros” (mägi) ja “ganos” (rõõm).
Nimelt muutis taime kasvamine mäenõlvad ilusaks ning see omakorda tegi
inimestel meele rõõmsaks. Maitsetaim on põline Põhja-Euroopas, kuid
kasvab jõudsalt erinevates piirkondades üle maailma. Kreeka ja Rooma
muistsetel hiilgeaegadel tunti seal punet rõõmu ja õnne sümbolina. Nende
rahvaste pruutidele ja peigmeestele oli traditsiooniks panna pulmade
puhul pähe punest tehtud pärja. Ameerika Ühendriikides sai pune tuntuks
alles 20. sajandil, kui Itaaliast naasnud sõdurid tõid endaga kaasa
selle aromaatse ja hõrgu taime. Tänapäevaks on pune saavutanud
Põhja-Ameerikas koha kõige populaarseimate maitsetaimede seas. Peale
kokkade rõõmustab pune ka mesinikke, sest taime õisikul on väga palju
pisikesi õisi, mis omakorda sisaldavad palju nektarit. Mesitarude
lähedale on rajatud suuri põlde, kus need maitsetaimed kasvavad, et
mesilastel oleks nektarit võimalikult kerge suurtes kogustes hankida.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar