5. apr 2014

Tüümian

Tüümian – aromaatne abimees köha ja paljude muude haiguste vastu

Lemon Thyme 02 300x177 Tüümian – aromaatne abimees köha ja paljude muude haiguste vastu Tüümian (Thymus Vulgaris) ehk aed-liivatee on Vahemeremaadest pärit meeldiva lõhnaga puitunud vartega poolpõõsas. See kuulub huulõieliste sugukonda koos mitmete inimesele kasulike ja meeldivate taimedega nagu münt, naistenõges, salvei ja pune. Liivateede perekond on väga suur – Eestis kasvatatakse kõige enam lisaks aed-liivateele ka nõmm-liivateed ja sidrun-liivateed. Kuid tüümian on selle perekonna kõige kuulsam esindaja, millel on oma auväärne koht nii ravimtaimena, kui köögikunstis.

Tüümiani kasutamise kohta ravimtaimena on andmeid juba Vana-Kreeka ajast – nii Hippokrates kui  teine Vana-Kreeka arst-botaanik Dioscorides kirjeldasid tüümiani raviotstarbelist kasutamist. Vahemeremaades oldi selle ürdi igapäevase kasutamisega harjunud juba ammu, kuna see kasvab sealses kliimas väga hästi. Roomlased kasvatasid seda toiduks mesilastele ning tänapäevalgi kasvatatakse Kreetal tüümiani väga palju just sel otstarbel, et saada eripärase maitsega tüümianimett. Lisaks maitsestati sellega Vana-Roomas juustu ja likööre ning lõhnastati ruume. Vanas Egiptuses kasutati seda ühe taimena balsameerimise protsessi juures.
Keskajal kingiti tüümianioksi rüütlitele tasuks vapruse eest, ning tüümianoksad padja alla pidid aitama depressiooni ära hoida. Kaua enne moodsa meditsiini välja arenemist pandi tüümiani haavadele, et aidata infektsioone ennetada ja haavadel paraneda. Enne külmkapi leiutamist aitas tüümian lihal värskena püsida.

Mida tüümian sisaldab?
Tüümiani taim sisaldab olulisima lenduva ainena tümooli – ainet, millel on tugevad antiseptilised ja seenevastased omadused. Selles on mitmeid antioksüdantse toimega flavonoide ning värsketest ürtidest loetakse tüümiani üheks kõrgeima antioksüdantide sisaldusega taimeks. Tüümianis on mitmeid inimesele vajalikke mineraale nagu kaalium, raud, kaltsium, mangaan, magneesium ja seleen. Vitamiinidest leidub tüümianis B-grupi vitamiine, beetakaroteeni, A-, K-, E- ja C-vitamiini ning foolhapet.
Kuna see sisaldab nii rohkelt kasulikke ja tugevatoimelisi aktiivaineid, siis ei tasu imestada, et tüümiani kasulike omaduste nimekiri on väga pikk. Tüümiani eeterlik õli on tugevalt antiseptiline, viiruste, seente ja parasiitide vastane ning anti-reumaatiline. Tüümianil baseeruvaid õlisegusid kasutatakse sageli loodusliku antibiootikumi ja fungitsiidina ning neil on ka diureetiline, et liigset vett kehast välja viiv toime.

Kasutamine ravimtaimena
Ürdina on tüümian väga hea maksa töö toetaja, aidates kehal jääkainetest vabaneda. See toetab immuunsüsteemi, suurendab valgevereliblede tootmist ning suurendab vastupanuvõimet keha ründavatele võõrorganismidele. Talvisel ajal võiks tüümian eeterlik õli olla ravimikapis pidevalt käepärast, et seda lisada lõhnalampi ja puhastada toa õhku.
Tüümian aitab efektiivselt võidelda hingamisteede, seedesüsteemi ja vaagnapiirkonna infektsioonidega. See aitab kõhulahtisuse vastu, lõdvestab silelihaseid bronhiseintes ning leevendab astmat, läkaköha, larüngiiti, bronhiiti ja kuiva köha. Suu limaskesta ja igemete infektsioonide puhul aitab, kui loputada suud kõigest 1% tüümianiõli suuloputusveega, mida saad ise kodus kokku segada. Krooniliste sinusiitide puhul aitab inhalatsiooniga sisse hingatav tüümianiõli seisundit parandada. Seedesüsteemis toimib see isu parandava ja seedimist soodustavana.
Tüümianõli segus koos teiste eeterlike õlidega on tõhus vahend seenhaiguste vastu. Lisaks on sellest abi olnud lihasvalude leevendamisel, kroonilise väsimuse ja kurnatuse puhul, peavalude ja unetuse raviks, ärevuse ja stressi leevendamisel ning paljude muude terviseprobleemide puhul.
Tüümianiõli kasutamisel lahjendamata kujul tasub olla ettevaatlik, kuna see võib põhjustada nahaärritust. Seda soovitatakse segada teiste eeterlike õlidega, nagu sidruni, lavendli või männi eeterlikud õlid. Ning enamasti kasutatakse eeterlikke õlisid neutraalse baasõli sisse lahustatuna madalas kontsentratsioonis. Inhalatsiooni ja lõhnalambis kasutamise jaoks on tüümian turvaline.
Ravimtaimena kasutamiseks võid keeta tüümianiteed – vala kuum vesi 1-2 tl kuivatatud tüümianilehtede peale ja lase paar minutit tõmmata. Kui nina on kinni või hingamisteede infektsioon ei taha paraneda, siis lisa kuuma vannivette kuivatatud tüümiani – see aitab lõõgastuda ja samal ajal hingamist leevendada.

Tüümiani kasvatamine
Tüümiani on üsna lihtne kasvatada ja ta ei vaja mingit erihooldust peale aeg-ajalt kompostiga toitmise. See taim eelistab päikesepaistelist kuiva kohta ja hea läbilaskvusega pigem liivasegust mulda. Kuna seda on mitmeid eri sorte, võid endale kujundada terve liivatee-peenranurga. Kui taim alustab õitsemist, siis lõika seda tagasi ja kuivata pimedas kuivas kohas. Kui taimi suvel või kevadel reeglipäraselt tagasi lõigata, moodustavad nad pidevalt uusi õrnu võsusid.

Tüümian köögis
See sobib eriti hästi vahemeremaadest pärit toitusid maitsestama. Seedimist soodustava toime tõttu tasub seda lisada rasvastele lihatoitudele. Erinevalt paljudest teistest ürtidest talub tüümian ka pikka keetmist. Kuivatatud ürdil on tugevam mõju kui värskel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar