22. apr 2014

Kui emasel kassil on jooksuaeg..

1395650877-75_2bd308a8d879f1ef4fbbc8c97d

Emastel kassidel on jooksuaeg kolm korda aastas ning need perioodid kestavad keskeltläbi kaks nädalat. Kass muutub rahutuks, häälekaks, ärritub kergesti ning hakkab muul moel tavapärasest erinevalt käituma. Loom tundub närviline ja erutatud. Artiklis tuleb juttu sellest, kuidas kasside jooksuaeg ära tunda ning mida indleva emase kassiga peale hakata.
Kuidas jooksuaega ära tunda?Kui emasel kassil on jooksuaeg, kipub ta oma tagakeha kõrgemal ning saba ühel küljel hoidma. Ta käitub erutunult, teeb tagumiste jalgadega pidevalt maa kraapimise liigutusi ja püherdab ning rullib end mööda vaipa või põrandat. Ühtlasi on kass järku väga seltsiv ja paimaias ning sageli ka väga häälekas. Teinekord võib kassi mäugumine lausa läbilõikavalt vali ning kile olla. Mingeid füüsilisi sümptomeid nagu vaginaalset eritist või muud toalist kassidel jooksuajal ei esine. Omanikel tuleb oma kallitele kiisudele lihtsalt keskmisest rohkem tähelepanu pöörata ning õppida õigeid märke ära tundma.
Kassi rahustamineKassi rahustamiseks tuleb temaga pisut aega veeta. Pikad paid on väga hea moodus kassi erutatuse vaigistamiseks. Indlevad kassid on puudutuste osas väga tundlikud, nii et pidev paitamine ja muu tähelepanu aitavad kassi edukalt rahulikuna hoida. Selleks ei olegi vaja muud, kui kass mõneks ajaks sülle võtta ja teda kaisutada.
Tegevuse leidmine

Jooksuajal suudab kass ainult paaritumise ja järglaste peale mõelda. Seega tuleb omanikel oma lemmiku tähelepanu millegagi kõrvale juhtida ja loomale tegevust leida. Uued ja põnevad mänguasjad ning kassiga koos hullamine väsitavad lemmiku ära ning tal on muudki teha kui paaritumise peale mõelda.
1395651172-02_e0c78c759e31be42b27036a5f6
Jooksuaja edasilükkamine
Kel pole kavas oma lemmikut järglaste saamise ja tõuaretuse jaoks kasutada, võiks pöörduda loomaarsti poole ning teha kassile jooksuaega edasilükkav süst (selleks kasutatakse nii hormoone kui muid ravimeid). Kõige sagedamini kasutavad seda meetodit tõukasside kasvatajad, kel pole kavas oma kassi enne sobivat aega ja õige isase leidmist paaritada. Süstidel on siiski vaid ajutine mõju.
Kassi steriliseerimine
Kui järglaste saamine on ebaoluline või lausa ebasoovitav, tasub kass lasta ära steriliseerida. Sel moel kaob vajadus jooksuaegade pärast muretseda. Ühtlasi aitab steriliseerimine ennetada emakapõletikke ning isegi vähki.

1395651354-17_d15fb92ebb7f7f5e8696560ea6
Kassi paaritamine
Veel üks võimalus on kassi paaritamine. Edukas paaritamine lühendab jooksuaega, aga ebaõnnestunud katse puhul hakkab kass iga kahe kuni kolme nädala tagant uuesti indlema. Edu korral kestab jooksuaeg veel umbes neli päeva ja tiinuse ajal pole vaja jooksuaja pärast üldse muretseda. Kui kass on pesakonna ilmale toonud, kulub üks kuni kuus nädalat järgmise jooksuaja alguseni.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar