5. apr 2014

Sirel





Harilik sirel on jõudnud meie aedadesse Araabiast - 16. sajandi keskel äratas uimastavalt lõhnav õitepuhmas põõsas Türgi pealinnas Konstantinopolis Euroopa diplomaatide tähelepanu ning nende vahendusel saabuski sirel Kesk-Euroopasse.

Lisaks sireli ilu ja lõhna nautimisele saab tema õisi ja pungi edukalt kasutada rahvameditsiinis. Seejuures peaks eelistama kõige tavalisemaid, lilla- ja valgeõielisi taimi (topeltõieliste toime on vähem efektiivne).

Sireli pungi kogutakse enne puhkemist ja kuivatatakse kiiresti soojas, 40 - 50°C juures õhukese kihina paberil. Õisi võetakse põõsalt kobarana, koort kogutakse varakevadel noortelt okstelt, kahjustamata põõsast. Rahvameditsiinis tarvitatakse sirelipungi, õisi, noori lehti ja harvemini koort.

Sirelist on abi külmetuse, palaviku, kinnise köha, astma ja reumavalu puhul. Näiteks külmetuse ja köha puhul võtta 2 sl sireliõisi, pungi ja lehti, lisada klaas keeva vett, hoida soojas tunni ja juua kuumalt klaasitäis korraga, kaks-kolm korda päevas.

Ja kõigele lisaks on hurmavalt lõhnavast sirelist abi neile, kes veidi hädas oma tunnete väljendamisega - sirel nimelt sümboliseerib lillede keeles armumist.
--------------------------------------------------------------------------------------

Sirelisuhkur.

Sirelisuhkur on ilus viis säilitada sireli hurmavat lõhna ja kasutada peensuhkrut näiteks kookide ja magustoitude kaunistamiseks.Pisikesi õisi on võimalik lisada salatitesse, muutes need värvikamaks.
Et hoida mälestusi kevadest,võib sireliõitsemise hooaega talletada kristalliseerunud kujul.


Tee nii:
Korja mõni kobar sireliõisi, kuivata need
ning seejärel eemalda õied oksa küljest. Pane suhkur koos sireliõitega purki seisma, et sirelilõhn pääseks suhkrule juurde.


Kohe kasutamiseks ja kookide, tortide kaunistamiseks.
Konserveeritud sirelid.

Magus sireliõis

Retsept
Sireleid
Munavalge
Suhkur

Eemalda sirelid varre küljest. Võta munavalge, aseta madalasse kaussi, torka sirelid muna sisse ja koheselt suhkrusse. Lase kuivada.



Suhkrune sirel

Koostisosad

Sirelid
vett
suhkrut.

Valmista lihtne siirup (2 osa suhkrut ja 1 osa vett lase minut keeda, seejärel jahutage toatemperatuurini)
erinevat värvi sireleid, mis on varre küljest eemaldatud.
Kasuta peensukrute (müüakse "marja suhkur" nime all)
Varu kannatust - see on tüütu töö :) aga tulemus on seda väärt

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar