22. apr 2014

Indiapärased käsitööseebid

1396253931-29_cceb5c366e0663a1dd43116c37

Omatehtud käsitööseepidel on eriline väärtus nii kingitustena kui kodus kasutades. Indiapärased seebid eristuvad just oma eksootilise aroomi poolest. Kodune seebitegu pole midagi kaelamurdvat ning järgnevate retseptide alusel valmistatud seebid lisavad nahale värkust ja jätavad nahale meeldiva lõhna.

Tahke ihupiim

Kõige lihtsam on valmistada sandlipuu järgi lõhnavat indiapäras niinimetatud ihupiima-seepi. Alustuseks tuleb ühel pannil sulatada umbes 120 grammi mesilasvaha (võib olla nii kollane kui valge) ning samal ajal teisel pannil 120 grammi sheavõid. Kui mõlemad on ära sulanud, tuleb vaha ja sheavõi kokku valada ning läbi segada. Seejärel on aeg lisada segule umbes 140 grammi õli, soovitatavalt jojoba- või rapsiõli, ning kaks teelusikat sandlipuu eeterlikku õli. Õlid ja vahad tuleb omavahel korralikult läbi segada. Valmis segu võib valada väikeste anumate või vormide sisse, kus seep tahkestuda saaks. Tulemus jääb kõige parem, kui segul enne vormidesse valamist pisut jahtuda lasta. Tahkestumiseks kulub keskmiselt kaks tundi. Seejärel võib tahke ihupiima vormidest välja tõsta.

1396254366-18_3632c909020d0a3859f519f77e

Patšuli seep

Pole midagi indiapärasemat kui õhus leviv patšuli aroom. Mõõdukates kogustes kasutatud patšuliõli mõjub sensuaalselt ning sobib suurepäraselt seepide lõhnastamiseks. Selle õpetuse jaoks tuleb varuda kummikindad ning kaitseprillid, sest retsept sisaldab ka naatriumhüdroksiidi ehk seebikivi. Kõigepealt tuleb kastrulis kokku sulatada ja segada 280 grammi kookosõli, 230 grammi oliiviõli ning 340 grammi taimset margariini või searasva. Kokku sulanud rasvained võib nüüd korraks kõrvale tõsta, sest järgmise asjana tuleb eraldi kokku segada 380 milliliitrit destilleeritud vett ja 110 grammi seebikivi. Seejärel tuleb seebikivi lahus pliidile tõsta, 50 kraadini kuumutada ning rasvainete hulka lisada. Segu tuleb pidevalt segada kuniks selle konsistents hakkab paksenema. Viimase asjana tuleb seebisegule lisada üks teelusikas patšuli eeterlikku õli.

Segu tuleb soovitud vormidesse 24 tunniks tahenema tõsta ning pealt rätikuga katta. Tahkeks tõmmanud seebitükid võib vormidest välja tõsta, aga selleks, et seebikivi ja õlid omavahel korralikul reageerida saaksid tuleb seebitükid papi- või kartongitükkide peale laduda, pealt rätikuga katta ning neljaks nädalaks seisma jätta. Umbes kuu aja pärast on seep kasutamiseks valmis.

1396254645-7_a79d9d19a1b19a131b6b912f01e

Jasmiiniseep

Jasmiiniseebi koostisainete hulka kuulub samuti seebikivi, nii et turvalisuse huvides läheb vaja kummikindaid ja kaitseprille. Alustuseks tuleb välja mõõta kolm osa vett ja üks osa seebikivi (liitri vee kohta). Seejärel tuleb vesi ettevaatlikult seebikivi juurde valada (ja mitte vastupidi). Kui segu on stabiliseerunud, tuleb pannil kokku sulatada 1,4 kilo searasva, 450 grammi kookosõli ning 450 grammi oliiviõli. Rasvaineid tuleb kuumutada kuni 100 kraadini ning seejärel võib pannile lisada ka seebikivi ja vee segu. Koostisained tuleb läbi segada ning saumikseriga ühtlaseks püreeks teha.

Viimase koostisainena tuleb lisada veel jasmiiniõli ning jätkata segamist kuni seeb hakkab paksenema. Kodustesse vormidesse valatud seep peab enne väljatõstmist 24 tundi tahkestuma. Kui seep ei taha vormidest välja tulla, võiks vorme ettevaatlikult pisut väänata.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar