5. apr 2014

10 superasjalikku ravimtaime....

10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad keha

ginseng 300x264 10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad kehaPuhkuse ja töö rütmi tasakaalu leidmine ei ole paljude jaoks sugugi lihtne ning veelgi keerulisem võib olla hea energiatasakaalu leidmine. Näib, et ööpäevas ei ole piisavalt tunde, et oma elu tasakaalu saada. Tõsi on see, et hea tasakaalu leidmine on võimalik ja saavutatav ning mõned taimed võivad sind sel teel aidata. Jäta vahele oma igapäevane erguti suhkru või kohvi näol, sest pikas plaanis kurnab see sind lihtsalt ära. Asenda need energiat andvate taimedega, mis toetavad su keha ja võimaldavad mõistusel töötada rahulikult, ilma ülemäärase stimulatsioonita.

Adaptogeenilised ehk keha tasakaalu parandavad ravimtaimed toetavad keha võimet stressifaktoritega toime tulla. Pidev stress kurnab immuunsüsteemi, aeglustab seedetegevust ja mõjutab hormonaalsüsteemi. Adaptogeenilised taimed on need, millel on keha funktsioone normaliseeriv toime, need ei põhjusta sõltuvust ega ülestimulatsiooni ega pidurda keha normaalseid funktsioone. Neil on üleüldine toniseeriv toime, mis suurendab vastupidavust kõikide füüsikaliste, keemiliste ja bioloogiliste stessifaktorite toime osas. Adaptogeenid tasakaalustavad meie keha hormonaalsüsteemi ja aitavad kohaneda muutuvate tingimustega, parandades immuunsüsteemi tegevust ja ergutades nii keha kui ka vaimu.
Traditsioonilises Hiina ja ajurveeda meditsiinis tuntud ravimtaimed taastavad tervisliku stressireaktsiooni. Kuid neid tuleb võtta õigel moel ja õiges annuses, mis sõltuvad sinu isiklikest vajadustest. Endale kõige sobivamate ravimtaimede leidmiseks tasub võimalusel konsulteerida spetsialistiga. Järgneb kümme tuntumat adaptogeenilist taime, mis võivad aidata sul leida rohkem energiat ja tasakaalu oma ellu.

Roosilõhnaline kuldjuur (Rhodiola rosea)
See jahedast kliimast mägedest pärit taim on tõhus tujuparandaja ja depressiooni leevendaja. Selle mõju on seotud serotoniini ja dopamiini taseme parandamisega kehas. Pilootuuringud inimestel on näidanud, et ta parandab füüsilist ja vaimset võimekust ning võib vähendada väsimust. Ka katsed rottidega on näidanud, et roosilõhnaline kuldjuur hoiab ära stressiga seotud muutusi söögiisus, kehalises aktiivsuses, kaalus ja sigimistsüklis.
Kuldjuureekstrakti kasutamine suurendab vaimset võimekust, eriti keskendumisvõimet, seda nii tervetel inimestel kui ka kroonilist väsimust põdevatel läbipõlemissündroomi all kannatavatel isikutel. Aasias ja Skandinaavias on seda kasutatud juba sajandeid, samas kui mujal maailmas selle populaarsus alles kogub hoogu.
Rahvameditsiinis kasutatakse ravimina enam kui kahe varrega taime juuri. Neid kogutakse augustis-septembris. Teist korda võib samast kohast juuri koguda 10–15 aasta pärast. Juurest valmistatakse ekstrakt näiteks nii: 10 g kuldjuurele valatakse 100 g viina, lastakse 10 päeva seista, loksutatakse sageli ja pärast võetakse pool teelusikatäit päevas.
kuldjuur 10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad keha


Maca ehk mugulkress (Lepidium meyenii)
Maca pärineb Peruust ja Boliiviast ning seda on Andide mäestikust kogutud juba sajandeid. Lõuna-Ameerika naised on maca’t kasutanud tuhandeid aastaid, et säilitada energiat, vältida kurnatust ning vähendada stressi mõjusid oma kehale. Inkad saatsid oma sõdurid sõtta, söötes enne neile maca’t selle kõrge energiasisalduse ja elujõudu lisava mõju pärast.
Redisesarnased juurikad sisaldavad suures koguses looduslikult esinevaid joodiühendeid ning kõigest 10 g maca’t sisaldab 52 mikrogrammi joodi. See on suurepärane vahend energiataseme ja vastupidavuse parandamiseks ning üldiseks keha tasakaalustamiseks. Maca sisaldab 18 aminohapet, 55 hästi teatud fütotoitainet, teatavaid taimesteroole, rohkesti vitamiine (B1, B2, B6, C, E), hulgaliselt mineraalaineid ja mikroelemente, eriti kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, väävlit, rauda, fosforit, tsinki, vaske, väävlit ja mangaani. See parandab meeleolu, vähendab ärevust ja tõstab libiidot ning seemnevedeliku kvaliteeti.
Maca toime hormonaalsüsteemile on nii tõhus, et sellest on leitud abi isegi antidepressantide poolt põhjustatud seksuaalhäirete korral. Paljud naised saavad aga maca’st abi menstruatsioonivalude, PMS-i nähtude, limaskestade kuivamise ja kuumahoogude korral. Maca toetab kilpnäärme tööd ja sobib suurepäraselt luude hõrenemise ennetamiseks. Traditsiooniliselt on maca’t kasutatud ka meelte selitamiseks, mälu arendamiseks, masenduse leevendamiseks ja une kvaliteedi parandamiseks.
Maca’t süüakse värskelt või röstitult köögi- ja teraviljatoitudes, tema jahust keedetakse putru ja tehakse küpsetisi. Maitsva ja kosutava smuuti jaoks blenderdatakse maca vee või piima, mee, kaneeli ja puuviljadega. Maca klapib hästi kohvi ja kakaoga. Proovi neid omavahel kombineerida magustoitudes ja saad tulemuseks tõeliselt vägise maiuse. Soovitatav kogus päevas: 1 tl – 2 spl (profülaktiline annus), 2–4 spl (raviannus).
36267 10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad keha


Ashwangandha ehk uimastav juustumari (Withania somnifera)
Ajurveeda meditsiinis tuntakse seda ühe peamise taastava ravimtaimena. See stabiliseerib meeleolu ning toetab optimaalset füüsilist ja emotsionaalset heaolu. On teada ka, et see parandab mälu, keskendumisvõimet ja vastupidavust ning vähendab stressi kahjulikku mõju kehale. Ashwagandha annab energiat ja jõudu ning tal on palju immuunsüsteemi stimuleerivaid omadusi. Lisaks on tal tugev valu-, paistetuse- ja põletikuvastane toime. Ashwangandha on võimas antioksüdant.
Ashwangandha marju ja lehti on kasutatud lokaalselt kasvajate ja haavandite ravimiseks. Teda on kasutatud selja ja liigeste valu ning närvivalu puhul, artriidi ja unetuse puhul ning ta on tuntud afrodisiaakum. Ashwangandha ei sobi kilpnäärme ületalitluse korral ning see võib suurendada unerohtude mõju oma rahustava toime tõttu. Samuti on see vastunäidustatud raseduse puhul.
765px Withania somnifera MHNT.BOT .2012.10.13 10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad keha


Hiina sidrunväändik (Schisandra chinensis)
See puituvate vartega ronitaim kuulub magnoolialiste perekonda. Teda on kutsutud ka ronivaks magnooliaks. Looduslikult kasvab Hiina sidrunväändik Kaug-Idas Sahhalini poolsaarel, Jaapanis, Kuriilidel, Põhja- ja osaliselt Kesk-Hiinas, Koreas. Selle marju kasutatakse traditsioonilises Hiina meditsiinis, kus seda peetakse üheks viiekümnest peamisest taimest.
Kõige sagedamini kasutatakse kuivatatud marju tee tegemiseks. See toimib toniseeriva ja taastavana ning selle maksa kaitsev toime on kliiniliselt tõestatud. Sidrunväändik toetab ka immuunsüsteemi, leevendab ärevust, suurendab energiat ning parandab vaimuselgust. Seda on kutsutud ka viie maitsega marjaks, kuna see maitseb korraga hapu, mõru, magus, soolane ja kibe.
Sidrunväändikuravimid ergutavad hingamiselundeid, südant ja veresoonkonda, suurendavad organismi vastupanuvõimet ning pärsivad kolesterooli imendumist. Neid tarvitatakse vaimse ja füüsilise väsimuse (ülepingutuse), neurooside, hüpertooniatõve, ateroskleroosi, suhkrutõve, maksapõletiku (hepatiidi) ning ülihappesusega gastriidi korral, aga ka ägedatest või kroonilistest hingamiselundite haigustest paranemise ajal.
Sidrunväändiku preparaatide pikemaajalisel manustamisel suurenevad lihasjõud, kopsumaht ja lõpuks ka kehakaal. Sidrunväändik on suurepärane ravimtaim tarvitamiseks pärast rasketest haigustest paranemist. Seda võib kasutada nii närvisüsteemi funktsionaalsete häirete kui ka gastriidi korral, mõningatel andmetel parandab sidrunväändik ka nägemist, eriti värvitaju, mistõttu leiab tarvitamist näiteks kunstnike hulgas.
Eestis kasvatatakse kaht erinevat sidrunväändiku vormi. Üks vorm ajab juurevõsusid, teine vorm ei aja juurevõsusid. Saaki hakkab taim andma 5.–6. kasvuaastal.
800px Schisandra chinensis berries 10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad keha


Hiina kedristõlvik (Cordyceps sinensis)
Hiina kedristõlvik on seen, mida on teadaolevalt kasutatud Hiinas ja teistes Aasia piirkondades juba üle 1500 aasta energia taastaja ja elukvaliteedi parandajana. Kedristõlvikute perekond kuulub tungalteraliste sugukonda ning tegu on parasiitorganismiga: enamik selle perekonna esindajaid kasvab putukavastsetel või tõukudel. Seda on võrreldud ženšenniga ning sellel on tugev toime vastupidavusele ja visadusele. See on väga tõhus hingamisteede haiguste ravis, parandab aeroobset saavutusvõimet, suurendab seksiisu, tugevdab immuunsüsteemi ja aitab stressi vastu.
Teadlased on leidnud ka, et sellest eraldatud polüsahhariidil on veresuhkrut langetav toime, millel võib olla kasulik mõju insuliiniresistentsusega inimestele. Uuringud on näidanud, et Cordyceps sinensis’e kasutamine tõstab ATP taset organismis kuni 30% ning hapnikuomastamine paraneb isegi kuni 40%. ATP ehk adenosiintrifosfaat vastutab raku ainevahetuses energia talletamise ja ülekandmise eest. Sellega ongi seletatav füüsilise vastupidavuse märkimisväärne kasv.
Cordyceps sinensis’t on peetud ka imepäraseks armuelu parandajaks. Selle tõekspidamise kinnituseks on läbi viidud mitmeid uuringuid, mille jooksul enamik naisi koges libiido tõusu ja paljud said abi menstruaaltsükli häirete korral. Samuti leevendusid või kadusid sootuks ebameeldivad sümptomid menopausi ajal ja ka järel. Cordyceps ergutab neerupealsete tööd, mistõttu paraneb hormonaalne tasakaal organismis. Meeste hulgas tehtud kliinilistel uuringutel täheldati nii spermatosoidide elujõulisuse kui ka sperma hulga kasvu.
675px Cordyceps Sinensis 10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad keha


Ženšenn (Panax ginseng)
See on araalialiste sugukonda ženšenni perekonda kuuluv rohttaime liik. Ženšenn kasvab põhjapoolkera jahedamates piirkondades: Põhja-Ameerikas ja Ida-Aasias (peamiselt Koreas, Mandžuurias ja Ida-Siberis). See on tõenäoliselt maailmas kõige enam kasutatud ja uuritud ravimtaim. Ženšennijuur tõstab kasutamise korral organismi kohanemis- ja vastupanuvõimet. Teda tarvitatakse peamiselt teena stressi ja kurnatuse korral, tal on ergastav toime.
Ženšenni peetakse ka afrodisiaakumiks, see tähendab, et ta parandab sugurakkude vitaalsust ja inimese seksuaalset võimekust. Ženšennitee stimuleerib ka vaimset tegevust ja mälu, aitab depressiooni vastu, tugevdab immuunsust, toniseerib närvisüsteemi, omab põletikuvastast toimet, aitab reguleerida veresuhkrut, stimuleerib valkude ja nukleiinhapete sünteesi, tugevdab südamelihase kokkutõmbeid ning aitab korrapärasel kasutamisel pikendada eluiga.
Ginseng in Korea 10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad keha

Püha basiilik ehk tulsi (Ocimum tenuiflorum)
Indias pühaks taimeks peetavat tulsit on juba sajandeid kasutatud ajurveeda meditsiinis. Paljud uuringud on kinnitanud selle valuvaigistavat toimet ning on teada ka, et see kaitseb radiatsiooni kahjuliku toime eest. Ajurveedas kasutatakse tulsit stressi, peavalude ja külmetuste leevendamiseks, seedesüsteemi probleemide korral ning põletikuvastase vahendina. See on võimas antioksüdant, mis võib isegi aidata alandada veresuhkru taset ning kolesterooli.
Tulsi aitab ka vananemist aeglustada: Indias Poona meditsiinikolledžis tehtud uuring näitas, et see taim aitab organismi kaitsta rakkude hukkumist ja organismi kiiret vananaemist põhjustavate vabade radikaalide eest. Eriti tundlikud on vabade radikaalide kahjustustele aju-, südame-, maksa- ja närvirakud. Tulsi sisaldab palju eeterlikke õlisid, sellest ka tema raviomadused.
400px Holy Basil flowers 10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad keha


Hundihammas (Astragalus)
Hundihammaste perekonda kuulub hulk erinevaid taimi, millest paljusid on juba kaua Hiina meditsiinis kasutatud. Peamiselt kasutatakse raviotstarbel kahte liiki: kilejas hundihammas Astragalus membranaceus ja Astragalus mongholicu.
Kas eraldiseisvana või kombinatsioonis teiste ravimtaimedega on sellel taimel potentsiaalselt kasulik mõju immuunsüsteemile, südamele, maksale ning toetava ravina vähiravis. Rahvameditsiinis kasutatakse teda ka külmetuste ja ülemiste hingamisteede haiguste raviks. On leitud, et ta aitab taastada keskkonna toksilisusest ja stressist halvenenud immuunsüsteemi tööd. Eriti kasulikuks peetakse seda taime kroonilise immuunpuudulikkusega inimeste puhul ning pärast suurte koguste antibiootikumide tarvitamist.
Hundihammast tarvitatakse kapslitena, tinktuurina või teena. Parimate tulemuste saavutamiseks soovitatakse mitme nädala või isegi mitme kuu pikkust kasutamist.
800px Astragalus tragacantha ssp. vicentinus 10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad keha

Õiekas konnatatar (Fallopia multiflora)
See taim on peamiselt kasutusel taas Hiina meditsiinis kui maksa toniseeriv ja neerusid toetav taim. See on abiks siis, kui mureks on kahvatus, pearinglus, unetus, virvendus silmade ees, enneaegne juuste hallinemine või alaselja nõrkus. Traditsioonilises Hiina meditsiinis on seda isegi vananemise aeglustamiseks kasutatud. See taim rahustab närvisüsteemi ning võib aidata õppimisele kaasa.
Fallopia multiflora fr 10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad keha
Omast käest ja teadmistest võin veel öelda, et see on hiinlastel ammu teada tuntud kiilaspäisuse vastane ravim...peale määrituna ;)
Lakkvaabik (läikvaabik) ehk reishi (Ganoderma lucidum)
Hiina meditsiinis kirjeldatakse seda kui vahendit “vaimu rahustamiseks“. Neid on kasutatud üle 2000 aasta, mis teeb neist vanimad meditsiinilisel otstarbel kasutatud seened. Need on abiks ärevuse ja unetuse leevendamisel, võitlevad kurnatuse vastu ja alandavad vererõhku. Kagu-Aasia maades assotsieerub reishi traditsiooniliselt pikaealisuse, seksuaalse aktiivsuse, tarkuse ja õnnega. Ravitoime on nii seene viljakehal, kui ka mütseelil ja eostel. Ravimpreparaadid valmistatakse piirituse või viinaekstraktide baasil. Kodustes tingimustes peenestatakse kuivatatud seened pulbriks ning tarvitatakse teena või tehakse piirituseekstrakti. Soovi korral võib reishi’st valmistada suppe või siirupit.
Moodne elulaad koormab keha tugevalt stressi ja toksilisusega ning organismi toetamine ja kaitsmine on väga oluline. Peamised võtmetegurid terve keha ja vaimu jaoks on kahtlemata toitumine ja treening, aga ka ravimtaimede abil saame palju ära teha, et tunneksime ennast energilisemana, haigestuksime vähem ning meie keha oleks tasakaalus. Erinevalt farmaatsiatööstuse toodangust puuduvad ravimtaimedel valdavalt kõrvalnähud. Tõhusa toime tõttu on ravimtaimed loogiline valik keha tugevdamiseks ja energiataseme tõstmiseks.
Ganoderma lucidum 01 10 ravimtaime, mis aitavad väsimuse vastu ja tasakaalustavad keha

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar