17. apr 2014

Kookosõli

Selles troopilisest viljast on palju kasu tervisele. Siin on 10 põhjust, miks süüa kookosõli.

1.Kõik rasvad ei ole võrdsed
Kookosõli sisaldab lühiajalisi küllastatud rasvhappeid (MCFAs), mis on palju tervislikumad võrreldes transrasvhapetega. Meie keha kasutab need rasvad ja saab nii energiat.
Transrasvhappe tarbimine on aga seotud südamehaiguste, depressiooni ja kolesterooli taseme tõusuga.
2.Langetab kaalu
Ühes uuringus vaadeldi kaalulanguse seost naistel, kes tarbisid kookosõli ja leiti, et see vähendab vöökoharasvumist. Teadlased avastasid, et  kookosõli on kerge seedida ja kaitseb ka keha insuliini sekretsiooni ja veresuhkru kasutamist, mis teeb selle suurepäraseks, nii diabeetikule kui ka tervele inimesele.
3. Kiirendab seedimist
Kui teil on halb seedimine või kõhu puhitus, siis proovige lisada kookosõli oma toitumisse. Kookosõli on  kasulik seedehäirete ja sealhulgas ärritatud soole sündroomi puhul ning mikroobidega  seotud kõhu probleemide puhul.
4.  Aitab 2.  tüübi diabeedi puhul
Kookosõli kaitseb insuliiniresistentsuse vastu, vähendades riski jääda 2. tüüpi diabeeti. Kookosõli rasva rakud on piisavalt väiksed ja imendub rakkudesse, kus nad kiiresti muudetakse energiaks. See on see protsess, mis mitte ainult ei vähenda rasva ladestumist vaid parandab insuliinitundlikust.
5. Tugevdab immuunsust
Kookosõli sisaldab tervislikke rasvu- lauriinhapet, kaprüülhapet ja kapriinhapet, mis sisaldavad seenevastast, antibakteriaalset, viirusevastast toimet.
6. Ergutab ainevahetust
Teadlased leidsid, et inimesed, kes tarbisid kaks supilusikatäit kookosõlist päevas, põletavad rohkem kilodžaule, kui need, kes tarbivad kookosõli vähem. Kiire ainevahetus aitab suurendada organismi immuunsüsteemi ja hoiab ära kaalu tõusu.
7. Aeglustab kortsude teket
Kookosõli on imeliselt niisutav maiuspala nahale. See hoiab naha sidekoed tugevad, mis takistab naha lõtvumist ja kortsude teket. Ole kindel, et sa kasutada külmpressitud kookosõli ilma lisaainetega oma näol ja kehal.
8. Kokka kõrge temperatuuriga 
Kui sa kasutad retsepte, mis nõuavad kõrget temperatuuri, siis peaks kasutama just kookosõli seda tüüpi toiduvalmistamiseks.
9. Vähendab näljatunnet
Selle asemel, et sirutada käsi järgmise näksi järele, proovige süüa tl külmpressitud kookosõli. Enamik meist ei tea, kuid pidev nälg on vastus sellele, et ei toituta õigesti.
10. Kasulik retsept
Proovi seda retsepti- toitev, kõrge valgusisaldusega, gluteeni- ja piimatoodetevaba.

1 tl orgaanilist kookosõli
1 tass mandleid või pähkleid
1 tass orgaanilisi datleid
3-4 spl kakaopulbrit
Riivitud kookospähkel
Pange kõik koostisosad köögikombaini. Rullige väikeste suurusega pallid ja rulli riivitud kookospähkli purus. Asetage külmikusse 15 min ja mõnus amps valmis.

------------------------------------------------------------------
coconut oil 300x168 Kookosõli aitab liigset kehakaalu kaotada

Kookospähklitest toodetud õli on suurepäraste viiruse, seenorganismide ja bakterite vastase toimega, parandab vere kolesteroolitaset, annab energiat ja palju muud.

Lisaks muudele headele omadustele on Brasiilia teadlaste grupp leidnud, et kõigest 1 untsi (28,3 g) kookosõli tarbimine päevas võib aidata vähendada kõhupiirkona rasvumist. See on järjekordne tõendusmaterjal selle kohta, et tervislikult küllastunud rasvad on pikas plaanis kaalulangetamise jaoks hädavajalikud.
Uuringus, mis avaldati teadusajakirjas Lipids, osales vabatahtlikult 40 naist vanuses 20–40, kes olid ülekaalulised ja nn õuna-tüüpi kehaehitusega. 12 nädala pikkuse perioodi vältel anti neile päevas 30 ml kas kookosõli või sojaõli. Samal ajal järgisid naised oma tavapäraseid toitumisharjumusi ning kõndisid vähemalt 50 minutit päevas. Uuringuperioodi lõpuks oli kookosõli tarbinud naistel oluliselt vähenenud nii kehamassiindeks, vööümbermõõt kui ka tõusnud ka “hea“ kolesterooli tase veres. Sojaõli tarbinud naiste puhul selliseid tulemusi ei täheldatud. Teadlased järeldasid uurimistöö kokkuvõttes, et kookosõli aitab kaasa kõhupiirkonna rasvkoe vähendamisele.
Kookosõli peeti aastakümneid ebatervislikuks, kuna see sisaldab märkimisväärsel hulgal küllastunud rasvu. Tänaseks on aga teada, et on suur vahe, kas tegemist on pika ahelaga triglütseriididega, mis leiduvad juustus ja lihas, või keskmise ahelaga triglütseriididega, mis on kookosõlis. Pika ahelaga triglütseriidid peavad organismis kõigepealt lõhustuma, enne kui need transporditakse verre ja kasutatakse energiaallikana ära. Kuid keskmise ahelaga triglütseriide saab väga kiiresti ainevahetuse käigus energiaks muundada ja need ei salvestu nii kergelt rasvarakkudesse. Seetõttu aitavad seda tüüpi triglütseriidid kehakaalu kaotamisel pikas plaanis paremaid tulemusi saavutada.
Kookosõli ostmisel on oluline silmas pidada, et tegemist oleks mahedalt toodetud kuumutamata tootega. Rafineeritud kookosõli on vahel pleegitatud ja selle töötlemiseprotsessi käigus on toiteväärtus kahjustada saanud. Olenevalt töötlusastest võib see sisaldada isegi kahjulikke transrasvu. Värsketest kookospähklitest pressitud rafineerimata õli tunneb ära selle selge meeldiva kookose lõhna järgi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar