Sibulad
võivad olla ühed kõige enam alahinnatud köögiviljad maailmas. Need on
juba rohkem kui 3500 aastat olnud inimeste igapäevase toidulaua osa pea
terves maailmas. Kuid vähesed mõtlevad sellele, kui väärtuslik lisand
meie toidulaual on sibul ja terve tema sugulaste perekond. Sibula võib
julgelt asetada toiteväärtuselt samasse ritta, kuhu kuuluvad
kallihinnalised ja palju reklaamitud supertoiduained.
Sibula intensiivne maitse ja lõhn ei meeldi igaühele ja võib-olla
sellepärast ongi see köögivili teenitud tähelepanust ilma jäänud. Kuid
vahel tasub kannatada sibulalõhnalist hingeõhku, kuna sibul aitab
ennetada ja ravida paljusid haigusi, nagu näiteks erinevad vähiliigid,
südame-veresoonkonna haigused, II tüübi diabeet, katarakt ja paljud
muud. Sibul on võimas looduslik antibiootikum, mis aitab muu hulgas
ennetada ka toidumürgitust.
Sibulad sisaldavad unikaalset kombinatsiooni flavonoididest,
polüfenoolidest ja väävlirikastest toitainetest ning sibula pere
liikmed peaksid meie toidulauale kuuluma iga päev. Sibul ületab polüfenoolide
sisalduse osas nii sama perekonna liikmeid kui ka tomatit, porgandit ja
punast paprikat. Flavonoidide sisaldus varieerub olenevalt sordist ja
värvist, kuid näiteks palju uuritud vähki ennetava kvertsetiini osas on
sibulad sageli tarbitavate köögiviljade seas esikümnes.
Sibulas sisalduvad flavonoidid on peamiselt koondununud välimistesse
kihtidesse, nii et püüa sibulat koorides eemaldada ainult välimine kuiv
kiht. Liiga palju kooritud punane sibul võib kaotada 20% kvertsetiini ja
peagu 75% antotsüaniinide sisaldusest.
Kasu südame-veresoonkonnale
Loomkatsetega on tõestatud, et sibulas sisalduvad väävliühendid
aitavad vähendada vere kokkukleepuvust ning alandada vere kolesterooli
ja triglütseriidide
taset. Samuti parandavad need punaste vereliblede rakumembraani
funktsioneerimist. Mitmed inimeste peal läbiviidud uurimused näitavad,
et sage sibula söömine aitab kaitsta südant ja veresooni ning ennetada
südameatakki.
Toore sibula söömine aitab kehas toota “head“ kolesterooli, aidates
sel moel vähendada “halva“ kolesterooli taset ning ennetada
südamehaigusi.
Luud ja sidekude
Sibula söömine võib aidata suurendada luutihedust ning eriti on
sellest abi menopausieas naistel, kes on luuhõrenemise riskigrupis.
Igapäevane sibulasöömine vähendab neil oluliselt puusaluu murdude riski
ning suurendab luutihedust. Sibulate suur väävlisisaldus aitab parandada
sidekudede – kõõluste ja sidemete – seisukorda. Sidekudesid moodustavad
glükosamiinglükaanid on kõik väävliga seotud ning väiksemate või
suuremate sidekoe vigastuste puhul on seda väävlivaru vaja täiendada.
Põletikuvastane toime
Põletike ja infektsioonide puhul on sibulat kasutatud juba sajandeid.
Soojendades sibulaviile veidi sooja vee anuma peal ja pannes need siis
puuvillase kotikesega kõrva peale, saab edukalt leevendada kõrvavalu nii
lastel kui ka täiskasvanutel. See toimib tõenäoliselt tänu sellele, et
sibulas leitud unikaalne väävlimolekul on katsetel vähendanud meie
immuunsüsteemi makrofaagide toimimist – üks nende makrofaagide mõju on
ka see, et need vallandavad laia skaalaga põletikulise reaktsiooni.
Valdavalt on makrofaagide aktiivsus kehale vajalik, kuid kroonilise
põletiku puhul on nende aktiivsuse kontrolli alla saamine hädavajalik.
Sibula antioksüdandid mängivad samuti olulist rolli põletikuga
võitlemisel. Need ennetavad kehas rasvhapete oksüdeerumist ning seetõttu
väheneb ka põletikku soodustavate sõnumimolekulide tootmine.
Kaitse vähi vastu
Sibulates leiduv võimas fütotoitaine kvertsetiin on märkimisväärse
vähkkasvajaid ennetava toimega. Sibul aitab vähki ennetada isegi siis,
kui sööme seda vaid 1–2 korda nädalas. Eriti tõhusalt aitab see ennetada
käär- ja pärasoolevähki, kurguvähki ja munasarjavähki.
Teised kasulikud mõjud
Sibulates olevad fütokemikaalid toetavad kehas C-vitamiini toimimist,
toetades sel moel tõhusalt immuunsüsteemi. Neid sisalduv kroom aitab
reguleerida kehas veresuhkru taset.
Mesilase nõelamise kohta soovitatakse hõõruda kohe sibulaviilu või
sibulapealsetega – see aitab vähendada valu ja põletustunnet. Ning
mesilasenõelamise tohterdamisest üle jäänud sibulapealsed söö ära – need
on suurepärased A-vitamiini allikad.
Sibula antibakteriaalseid omadusi on uuritud Streptococcus mutans’i ja Streptococcus sobrinus’e
bakterite peal ning leiti, et sibul on nende sageli hambaauke
põhjustavate bakterite vastu tõhus vahend. Samuti on sibulal, iseäranis
värskel sibulal, antibakteriaalne toime igemehaiguste puhul.
Mahedama maitsega punastes sibulatest saad vähese vaevaga ja kiiresti
valmistada salati, viilutades neid õhukeselt ning pigistades sinna
peale sidrunimahla, veidi soola ja pipart. Värsked koriandrilehed
lisavad sellele kombinatsioonile omakorda lõhna ja maitset.
Kui sibula lõikamisel on silmade ärritus liialt väljakannatamatu,
siis pane sibul umbes pool tundi enne külmkappi või loputa kohe pärast
lahti lõikamist nii sibulat kui nuga jaheda veega.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar