17. apr 2014

Täidetud munad mitut moodi


Täidetud munad on läbi aegade eestlaste pidulaudu ehtinud. Igal perenaisel on oma väike nipp, kuidas neid teha ja ega siin lõplikku tõde olegi. Natukene katsetamist ja timmimist ning igaüks leiab oma.

article imageKoostis
10 keedetud muna
200 g pehmet võid

Juustutäidis:
300 g riivitud tahket juustu
soola, pipart ja paprikapulbrit

Kalatäidis:
sidruni mahla
karp õlist kurnatud sardiini või
hakitud heeringafileed
1 hakitud sibul


Seenetäidis:
hakitud praetud või marineeritud seeni
hakitud sibulat
soola ja tilli

Kirju täidis:
hapukoort
sinepit
hakitud peterselli või
estragoni
rulli keeratud vürtsikilu
oliive

Kurgitäidis:
peenestatud marineeritud kurki
kaunistuseks mädarõikaga täidetud sinki

Suitsuräimetäidis:
natuke majoneesi
hakitud suitsutatud räime
soola, pipart ja kaunistuseks tilli

Singitäidis:
200 g hakitud sinki
soola ja hakitud marineeritud kurki
kaunistuseks maitserohelist ja jõhvikaid

Maksatäidis:
maksa- pasteeti
kaunistuseks hakitud maitserohelist

Valmistamine
Täitmiseks peavad munad olema kõvaks keedetud (9-10 minutit) ja jahutatud. Liiga vara ei maksa neid siiski valmis keeta, sest juba mõne tunni möödudes hakkab rebude ümber tekkima tume viirg.
Poolita munad soovi kohaselt pikuti või ristipidi või tee sakiline sisselõige, mis jätab munavalgele kauni serva.
Võta munakollased välja. Kui on näha, et rebu asub liiga ühel küljel ja munavalge võib puruneda, siis jäta sellesse osasse veidi rebu toeks sisse.
Munakollased hõõru pehme võiga kreemiks ja maitsesta, variante on rohkesti.
Ülaltoodud täidisekogused on arvestatud 10 keedetud muna jaoks. Täidiseained hõõruda pehme või ja munarebuga (v.a. maksatäidis, mil munavalged täidetakse maksapasteediga ning munakollase-või segu pritsitakse pasteedi peale ja ümber).
Kirju täidise puhul aseta täidetud munadele kaunistuseks vaheldumisi kilurull või oliiv.
Head isu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar