Täidetud munad on läbi aegade eestlaste pidulaudu ehtinud. Igal
perenaisel on oma väike nipp, kuidas neid teha ja ega siin lõplikku tõde
olegi. Natukene katsetamist ja timmimist ning igaüks leiab oma.
Koostis
10 keedetud muna
200 g pehmet võid
Juustutäidis:
300 g riivitud tahket juustu
soola, pipart ja paprikapulbrit
Kalatäidis:
sidruni mahla
karp õlist kurnatud sardiini või
hakitud heeringafileed
1 hakitud sibul
Seenetäidis:
hakitud praetud või marineeritud seeni
hakitud sibulat
soola ja tilli
Kirju täidis:
hapukoort
sinepit
hakitud peterselli või
estragoni
rulli keeratud vürtsikilu
oliive
Kurgitäidis:
peenestatud marineeritud kurki
kaunistuseks mädarõikaga täidetud sinki
Suitsuräimetäidis:
natuke majoneesi
hakitud suitsutatud räime
soola, pipart ja kaunistuseks tilli
Singitäidis:
200 g hakitud sinki
soola ja hakitud marineeritud kurki
kaunistuseks maitserohelist ja jõhvikaid
Maksatäidis:
maksa- pasteeti
kaunistuseks hakitud maitserohelist
Valmistamine
Täitmiseks peavad munad olema kõvaks keedetud (9-10 minutit) ja jahutatud. Liiga vara ei maksa neid siiski valmis keeta, sest juba mõne tunni möödudes hakkab rebude ümber tekkima tume viirg.
Poolita munad soovi kohaselt pikuti või ristipidi või tee sakiline sisselõige, mis jätab munavalgele kauni serva.
Võta munakollased välja. Kui on näha, et rebu asub liiga ühel küljel ja munavalge võib puruneda, siis jäta sellesse osasse veidi rebu toeks sisse.
Munakollased hõõru pehme võiga kreemiks ja maitsesta, variante on rohkesti.
Ülaltoodud täidisekogused on arvestatud 10 keedetud muna jaoks. Täidiseained hõõruda pehme või ja munarebuga (v.a. maksatäidis, mil munavalged täidetakse maksapasteediga ning munakollase-või segu pritsitakse pasteedi peale ja ümber).
Kirju täidise puhul aseta täidetud munadele kaunistuseks vaheldumisi kilurull või oliiv.
Head isu!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar