On hea teada, et toitev peet annab vähe kaloreid, kuid kindlustab oma toitainelise kooslusega palju kasulikke protsesse meie organismis.
- parandab maksa ainevahetust
- soodustab radioaktiivsete ja mürkainete väljumist organismist
- tugevdab soolte tegevust, leevendab kõhukinnisust
- parandab mälu ja keskendumisvõimet
- tugevdab veresooni, aitab veresoonte lupjumise vastu
- normaliseerib südame rütmi
- ravib kehvveresust, parandab vereloomet
- alandab vere kolesteroolisisaldust
- leevendab põletikke, allergiat ja astmat
- aitab kilpnäärme alatalituse korral (kõrge joodisisaldus)
- toetab kõrgvererõhu haiguste puhul (kõrge kaaliumi ja magneesiumi sisaldus)
- stimuleerib kogu immuunsüsteemi
- aitab võidelda vähktõvega
Peedist toitu valmistades peab olema veidi eelteadmisi
Peet keedetakse tervelt ja koorimata. Erinevalt teistest köögiviljadest pannakse peet keema külma veega, soola ei lisata (see halvendab peedi maitset). Peeti ei keedeta kuigi kaua: 20–30-minutilise keetmise järel “ehmatatakse” teda külma veega. Lastakse seista jahtumiseni ja kooritakse vastavalt vajadusele.
Peedi kasutamiseks supi sees tükeldatakse peet ribadeks või riivitakse jämeda riiviga, kuumutatakse vähese rasvaga, lisatakse veidi vett ja hautatakse kaane all. Hautamise lõpus lisatakse äädikhapet, mis taastab peedi punase värvuse.
Kui tarvitatakse toiduks toorest mahla, siis hoitakse peeti 1–4 tundi külmkapis, et lenduksid ärritavad ained, mis võivad mõnel kutsuda esile iiveldust. Toorest peeti peaks siiski sööma ettevaatlikult – iga kõht ei pruugi suurt peedikogust välja kannatada.
Väga maitsvad peedid saab praeahjus küpsetades. Lõika korralikult pestud (koorimata) peedid viiludeks, pane ahjuplaadile ning piserda oliiviõliga (ning soovi korral palsamiäädikaga). Küpseta 210 kraadi juures u 30–40 minutit. Küpsetatud peedid säilivad külmkapis vähemalt nädala ja maitsevad imehästi salatites.
Riina Quak
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar