Peet on ehtne ravimköögivili, mille puudumine toidulaualt jätab organismi nii mõnestki heast ainest ilma, kirjutab Riina Quak blogis Toitumistarkus.
Peet sisaldab märkimisväärselt palju mineraalaineid – kaaliumi,
magneesiumi, fosforit, koobaltit, joodi ja rauda. Vitamiinidest B1-,
B2-, P-, PP- ja C-vitamiini. Muidugi peab peeti hindama ka tema
flavonoidide, vees lahustuvate punaste värvainete poolest. Need on
tugevad antioksüdandid, mis kaitsevad keharakke. Punapeet maitseb magus,
sest sisaldab umbes 10–12% suhkruid, põhiliselt sahharoosi.
On hea teada, et toitev peet annab vähe kaloreid, kuid kindlustab oma
toitainelise kooslusega palju kasulikke protsesse meie organismis.
- parandab maksa ainevahetust
- soodustab radioaktiivsete ja mürkainete väljumist organismist
- tugevdab soolte tegevust, leevendab kõhukinnisust
- parandab mälu ja keskendumisvõimet
- tugevdab veresooni, aitab veresoonte lupjumise vastu
- normaliseerib südame rütmi
- ravib kehvveresust, parandab vereloomet
- alandab vere kolesteroolisisaldust
- leevendab põletikke, allergiat ja astmat
- aitab kilpnäärme alatalituse korral (kõrge joodisisaldus)
- toetab kõrgvererõhu haiguste puhul (kõrge kaaliumi ja magneesiumi sisaldus)
- stimuleerib kogu immuunsüsteemi
- aitab võidelda vähktõvega
Peedist toitu valmistades peab olema veidi eelteadmisi
Peet keedetakse tervelt ja koorimata. Erinevalt teistest
köögiviljadest pannakse peet keema külma veega, soola ei lisata (see
halvendab peedi maitset). Peeti ei keedeta kuigi kaua: 20–30-minutilise
keetmise järel “ehmatatakse” teda külma veega. Lastakse seista
jahtumiseni ja kooritakse vastavalt vajadusele.
Peedi kasutamiseks supi sees tükeldatakse peet ribadeks või
riivitakse jämeda riiviga, kuumutatakse vähese rasvaga, lisatakse veidi
vett ja hautatakse kaane all. Hautamise lõpus lisatakse äädikhapet, mis
taastab peedi punase värvuse.
Kui tarvitatakse toiduks toorest mahla, siis hoitakse peeti 1–4 tundi
külmkapis, et lenduksid ärritavad ained, mis võivad mõnel kutsuda esile
iiveldust. Toorest peeti peaks siiski sööma ettevaatlikult – iga kõht
ei pruugi suurt peedikogust välja kannatada.
Väga maitsvad peedid saab praeahjus küpsetades. Lõika korralikult
pestud (koorimata) peedid viiludeks, pane ahjuplaadile ning piserda
oliiviõliga (ning soovi korral palsamiäädikaga). Küpseta 210 kraadi
juures u 30–40 minutit. Küpsetatud peedid säilivad külmkapis vähemalt
nädala ja maitsevad imehästi salatites.
Riina Quak
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar