Kõrge vererõhk? Aita oma südant ise!
Kõrge vererõhk on saanud kiire elutempo kaubamärgiks. USA-s
kannatab eelkõrgvererõhutõve või juba õitsele puhkenud hüpertoonia käes
üks inimene kolmest. Ja ka eestlased pingutavad kõigest väest, et
sellele tasemele mitte alla jääda.
Sageli võib kõrge vererõhk jääda märkamatuks, kuna selle sümptomeid kas ei hoomata või ei osata tähele panna. Nii võibki juhtuda, et inimese äkksurm on ühtlasi nii esimene kui viimane märk tema südame-veresoonkonna probleemidest…
Kõrge vererõhk on südamerabanduse, insuldi ning neerupuudulikkuse riskifaktoriks. Hüpertooniaga on sagedamini hädas just ülekaalulised inimesed ja diabeetikud ning inimesed, kes suitsetavad ja tarvitavad alkoholi. Alla 45 aasta vanuses on mehed naistega võrreldes suuremas kõrgvererõhu riskirühmas, samas kui vanemas eas ehk üle 65 aastaste puhul on just naistel sagedamini kõrge vererõhuga probleeme.
Vererõhku võivad tõsta nii mittesteroidsed põletikuvastased ravimid, nt. ibuprofeen, aspiriin, kui ka antibeebipillid, antidepressandid ja steroidid.
Poolfabrikaadid ja kiirtoidud sisaldavad ohtralt veresoonte tervisele halvasti mõjuvat töödeldud soola, mis koostöös teiste kahjulike ainetega (nt. transrasvhapped või glükoosi-fruktoosi siirup) südant ja tervist kahjustama asuvad. Niisugune toksiline kombo on kehale tunduvalt ohtlikum kui töötlemata meresoola tarbimine.
Muide, kas teadsite, et “kõikide perelõunate juurde kuuluv Coca-cola” ja paljud teised karastusjoogid sisaldavad kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit, mille ainevahetuse üheks lõpp-produktiks on otseselt vererõhku tõstev kusihape?
Ravimid kõrge vererõhu põhjuseid ei ravi, vaid lihtsalt pärsivad keemiliselt selle avaldumist. Nii õpitud abituse kui ohvrimentaliteedi ”see-on-meil-perekonnas-kõigil” peaks siinkohal samuti ära unustama. Hoopis rohkem saab oma tervise heaks ära teha positiivse suhtumise, aktiivse liikumise ja läbimõeldud toiduvalikutega.
Järgnevalt mõned soovitused südamesõbralikuks toitumiseks.
Uskuge, paranenud tervis ja värskenenud toonus ei lase end nii toitudes kaua oodata! :)
kannatab eelkõrgvererõhutõve või juba õitsele puhkenud hüpertoonia käes
üks inimene kolmest. Ja ka eestlased pingutavad kõigest väest, et
sellele tasemele mitte alla jääda.Sageli võib kõrge vererõhk jääda märkamatuks, kuna selle sümptomeid kas ei hoomata või ei osata tähele panna. Nii võibki juhtuda, et inimese äkksurm on ühtlasi nii esimene kui viimane märk tema südame-veresoonkonna probleemidest…
Kõrge vererõhk on südamerabanduse, insuldi ning neerupuudulikkuse riskifaktoriks. Hüpertooniaga on sagedamini hädas just ülekaalulised inimesed ja diabeetikud ning inimesed, kes suitsetavad ja tarvitavad alkoholi. Alla 45 aasta vanuses on mehed naistega võrreldes suuremas kõrgvererõhu riskirühmas, samas kui vanemas eas ehk üle 65 aastaste puhul on just naistel sagedamini kõrge vererõhuga probleeme.
Vererõhku võivad tõsta nii mittesteroidsed põletikuvastased ravimid, nt. ibuprofeen, aspiriin, kui ka antibeebipillid, antidepressandid ja steroidid.
Poolfabrikaadid ja kiirtoidud sisaldavad ohtralt veresoonte tervisele halvasti mõjuvat töödeldud soola, mis koostöös teiste kahjulike ainetega (nt. transrasvhapped või glükoosi-fruktoosi siirup) südant ja tervist kahjustama asuvad. Niisugune toksiline kombo on kehale tunduvalt ohtlikum kui töötlemata meresoola tarbimine.
Muide, kas teadsite, et “kõikide perelõunate juurde kuuluv Coca-cola” ja paljud teised karastusjoogid sisaldavad kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit, mille ainevahetuse üheks lõpp-produktiks on otseselt vererõhku tõstev kusihape?
Ravimid kõrge vererõhu põhjuseid ei ravi, vaid lihtsalt pärsivad keemiliselt selle avaldumist. Nii õpitud abituse kui ohvrimentaliteedi ”see-on-meil-perekonnas-kõigil” peaks siinkohal samuti ära unustama. Hoopis rohkem saab oma tervise heaks ära teha positiivse suhtumise, aktiivse liikumise ja läbimõeldud toiduvalikutega.
Järgnevalt mõned soovitused südamesõbralikuks toitumiseks.
- Cayenne’i pipar kuulub vererõhu normaliseerijate raskekahurväkke. Cayenne’i
aktiivainet
kapsaitsiini sisaldab ka tšilli pipar. Cayenne’i pipra nn.
leivanumbriks on võime ühtlustada rõhku eri kehaosade vahel. Südame
tervise toetamiseks soovitatakse võtta 1 tl täis cayenne’i veega 2 korda
päevas. Vesi võib olla soojem, siis ei mõju tulisus häirivalt. Soovi
korral võib lisada mett.
- Hibiskuse tee on suurepärane ja värskendav jook, mis
kliiniliselt
tõendatult langetab vererõhku. Võid nt. cayenne’i pipra tulisust
leevendada tassikese mõnusa hibiskuse jääteega ja tervise paranemist
nautida. Vali kvaliteetne hibiskuse õielehtedest tehtud tee ja kui
võimalik, eelista orgaaniliselt kasvatatud varianti. Hibiskuse teed
võib lasta tõmmata pool tundi ja seejärel õielehed kurnata. Teed võib
tarbida nii soojalt kui külmalt.
- Selleril ja sellerimahlal on vererõhku langetavad omadused. Kaaliumi, kaltsiumi,
magneesiumi, raua, K ja C vitamiini ning ohtra kiudaine kõrval sisaldab
seller ka erilisi ühendeid ftaliide ja kumariine. Ftaliidid langetavad
vererõhku läbi silelihaste lõõgastamise veresoontes ja soonte laienedes
langeb loomulikult ka vererõhk. Kumariinid seevastu langetavad
stressihormoonide taset ja toetavad immuunsust läbi valgete vereliblede
aktiveerimise, misläbi avaldatakse vastupanu nii viirustele kui
vähkitekitavatele vabadele radikaalidele.
- Louisville’i meditsiinikeskuses tehtud uurimus leidis, et rosinate söömine kolm korda päevas võib kõrge vererõhuga hädas olevate inimeste konditsiooni parandada. Rosinate kõrge kaaliumi ja antioksüdantide sisaldus ei tohiks üllatusena tulla kellelegi…
- Ameerika Südame Assotsiatsiooni uurimuses selgus, et kolme kiivi söömine
päevas
alandas patsientide vererõhku. Kiivid on kõrge luteiini sisaldusega
ning selles uuringus leiti need viljad olevat isegi paremad vererõhu
langetajad kui õunad. Palju luteiini sisaldavad ka tumerohelised
lehtviljad (lehtkapsas, spinat) ja tumedad marjad (mustikas,
mustsõstar).
- Viirpuumarjade imelistest vererõhku langetavatest omadustest teavad kõik taimetargad. Hiina meditsiin on viirpuumarjade teed kasutanud sel eesmärgil aastasadu.
- Teadlased on avastanud, et punakas-lillade juurviljade, nt. peedi ja punase kartuli söömine
aitab samuti kaasa vererõhu langetamisele. Antioksüdantsete värvainete
kõrval mängib peedi puhul rolli veel ka tema kõrge nitraatide sisaldus.
Just nimelt! Palju kardetud nitraatidest on nüüd hakatud rääkima hoopis
uues võtmes. Viimased uuringud keskenduvad nitraatidele hoopis kui
vererõhu langetajatele. Nimelt muutuvad nitraadid kehas nitrititeks,
mis omakorda aitavad toota lämmastikoksiidi - meie veresoonte laiendajat
ja endogeenset vererõhu alandajat. Seega mõelge rehabiliteeritud
nitraatidest leebelt ja sööge peete terviseks!
- Florida Riikliku Ülikooli uurimus leidis, et arbuus aitab langetada vererõhku.
Lisaks
suurele kaaliumi kogusele sisaldab arbuus rikkalikult aminohapet
L-tsitrulliini, mis muutub kehas L-arginiiniks – aminohappeks, mida on
samuti vaja vererõhku langetava lämmastikoksiidi tootmiseks.
- Kaaliumist rääkides ei maksa muidugi unustada banaane, mis sisaldavad kaaliumnitraati. Nimelt leidis Harwardi Meditsiinikooli uuring, et toidud, mis sisaldavad kaaliumnitraati toimivalt vererõhule tunduvalt paremini, kui tabletilisandina manustatav kaaliumkloriid.
- Ja muidugi ei tohiks unustada antioksüdantidest pungil kakaod, mis toimib
veresooni
laiendavalt ja vererõhku alandavalt. Kakao sisaldab ohtralt nii
immuunsust tõstvat tsinki kui rauda, mis on vere terviseks üliolulised
mineraalid. Lisaks sisaldab kakao rõõmsameelsust ja rahulolu tekitavaid
aineid, mis toimivad stressivastaselt. Rosinad šokolaadis kahjuks siiski
südamesõbraliku dieedi osana ei kvalifitseeru
Võimalusel tuleks nautimiseks valida toorkakao või siis vähese piima ja suhkrusisaldusega tume šokolaad.
Uskuge, paranenud tervis ja värskenenud toonus ei lase end nii toitudes kaua oodata! :)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar