
Siinkohal tasuks meenutada sedagi, et antibiootikumid on viiruste vastu võimetud ning nende kergekäeline manustamine tasub end kurjalt kätte kasuliku soolefloora hävimise ja ravimresistentsete superbakterite tekkimise näol. Kuid see kõik ei tähenda veel, nagu peaksime kareda kurgu, tuikavate põskkoobaste, peavalude ja palaviku ilmnedes käed jõuetult rippu laskma. On olemas hulgaliselt kehasõbralikke ja naturaalseid vahendeid, millega end relvastada.
Järgnevalt olgu ära toodud mõned neist:
- Tsink
haigestumisega
külmetustesse ja viirustesse. Uuringud kinnitavad, et tsink võib
lühendada tõve kestvusaega ja tõsidust. Efekt on eriti tõhus, kui
võtta tsinki 24 tunni jooksul peale esimeste haigussümptomite ilmnemist.
Tsingilisandi võtmisel kestavad tõvenähud suure tõenäosusega
lühemalt kui seitse päeva ning lastel, kelle menüü on 5 kuu jooksul
sisaldanud piisavas koguses tsinki, on tunduvalt väiksem risk
haigestuda külmetushaigustesse.Loomulikult ei tasu lootma jääda vaid purgist võetavatele lisanditele – parima biosaadavusega tsinki leidub ohtralt kaunviljades (ubades-läätsedes-kikerhernestes ), kvaliteetses kakaos, päevalille-, seesami- ja kõrvitsaseemnetes, looma- ja linnulihas ning mereandides ( austrites, krevettides ja vähkides).
- Leedripuu marjad ja jõhvikad
- C-vitamiin
tõve kestvust ja kergendab kulgu. C-vitamiin on tõhus abiline
tugeva füüsilise stressi langetamisel ning uuringud on kinnitanud, et
see vitamiin võib vähendada tippsportlaste haigestumist viirustesse
kuni poole võrra isegi äärmuslike treeningkoormuste tingimustes.C-vitamiini sisaldavad külluslikult näiteks paprikad, kiivid, tsitruselised, maasikad, brokoli ja granaatõun.
- Küüslauk
- D-vitamiin
- Roheline tee
viirustevastane toime. Uuringutest selgub, et 1-5 tassi rohelise tee
joomine päevas võib grippi haigestumist ennetada, seda eriti laste
puhul.NB! Tehtud uuringud baseeruvad just naturaalse tee ja mitte suhkrurikka pudelijoogi joomisel.
- Probiootikumid
Purgiprobiootikume valides peaks silmas pidama, et need sisaldaksid vähemalt paari
erinevat piimhappebakteri tüve ning bakterite kogus peaks olema vähemalt miljard bakterit grammis päeva kohta ehk 10E9 cfu/g/p. Toidulisandite
kõrval võiks aga panustada ka hapendatud toitude söömisele. Parimad
piimhapebakterite allikad on hapukapsas, hapukurk, isetehtud
fermenteeritud aedviljad ja küüslauk ning suhkrulisandita naturaalne
jogurt.- Ženšenn
NB! Ženšenni peetakse üldiselt sobivamaks just kesk- ja vanemaealistele inimestele. Kuna sel taimel on ka tugev östrogeenne mõju, siis peaksid selle tarvitamisega olema ettevaatlikud naised, kellel on esinenud östrogeen-positiivseid kasvajaid või fibroide.
- Proteolüütilised ensüümid
põhjustatud
viiruse enese poolt, vaid on meie keha immuunvastusega kaasnevad
sümptomid. Proteolüütilistel ensüümidel on peale põletikuvastaste
omaduste veel ka võime toetada immuunsüsteemi ja võidelda viirustega.Meie pankreas toodab pidevalt ensüüme, seedimise kõrval kasutab keha neid ka armkoe lahustamiseks, keha mürkainetest puhastamiseks, patogeenide valgulise kihi lammutamiseks ja immuunsüsteemi tugevdamiseks. Kahjuks väheneb ensüümide tootmine paljudel juba kolmekümnendates aastates, seega oleks ensüümirikaste toitude söömine (ananass, papaia ja teised värsked, töötlemata puu- ja juurviljad; leotatud pähklid-seemned) ja ensüümilisandite võtmine igati omal kohal.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar