24. nov 2013

Ruunid...

Ruunid on tuhandeid aastaid vanad põhjalarassi maagilised(paganlikud) märgid, mis olid valitsevad ammu enne, kui latiinide esivanemad lõid oma tähestiku.
Ruunid on läbi aegade aidanud nende poole pöördujatel paremini saavutada oma vaimseid eesmärke. Ruunide loojaks peetakse põhjala jumalat Odinit, kes oli mütoloogias kõige tähtsam jumal. Paljudes Norra, Rootsi ja Eesti aladel kasutati ruune alles kahekümnendal sajandilgi ning paljudelt neilt aladelt võib leida ruunikive jm esivanemate uskumuste tulemusena sündinuid objekte. Igal ruunil on oma maagiline tähendus ja hääldus. Kokku on 24 põhiruuni, mida lühidalt siin kirjeldan.

RUUNID
 1-ruun
MADR, M-RUUN
Tähendab vana-norra keeles inimest, aga see on ka vana paganliku jumala nimi, mis tähendab lihast ja verest loodu. Sellel on sügav mõte, sest inimese isiksu on jumaliku asukoht tema füüsilises kehas.
r2
GIFU, G-RUUN
Tavaliselt seostub GIFU kinkimise ja ohverdamisega, aga ka energiate vahetamise käigus kingituste saamisega.
Aitab valida abielu või äripartnerit ning luua nendega püsivat ja kestvat kontakti. Inimese suhtes iseendaga osutab õigele lahendusele, mitme variandi seast parimale
r31
ANUZ, ASS, A-RUUN
ASS tähendab jumal või huuled. ASS on eluhinguse vabanemise vägi, loova vaimu eneseväljendamine. See ruun kehastab mõtte ja inspiratsiooni energiat mõistuse sügavaimate tasandite toimimist seestpoolt väljapoole.
r4
ODAL, O-RUUN
ODAL seab piire ja loob piiranguid. See ruun sümboliseerib kaasasündinud omadusi, mis määravad ära inimese iseloomu. Vana-norra keeles tähendab ODAL omandiõigus.
r5
URUZ, UR, U-RUUN
Kõigealgus. UR on ürgkaoses peituvvarjatud arengupotentsiaal. Ta kujutab midagi, mis oli olemas enne kosmilise tule ja kosmilise jää teket.
r6
PEARTH, PERTRA, P-RUUN
Sündimine. PERTRA on protsess, mis hoiab ja säilitab tulevaseks sündimiseks kõike, mida sündival lapsel on vaja.
r7
NAUTHIS, NAUD, N-RUUN
Koos NAUD-iga ilmuvad olevused, kes loovad Kõiksuse võrku ja ketravad inimese saatuse niiti. Mütoloogias nimetati neid kolme jumalannat nornideks. Nende nimed olid Urd(mis oli), Verdandi(mis on) ja Skald( mis tuleb), meie jaoks minevik, olevik ja tulevik. Peab aga meeles pidama, et vanal ajal tajuti aega teisiti. Inimesed uskusid, et kõik, mis kunagi juhtus on aktiivne ka olevikus ja tulevikus ning mõjutab nende elu saatust.
r8
ING-RUUN
On viljakuse sümbol, aga ka impulss, mis viib füüsilisest olemasolust kosmilisse. See on ka sihi saavutamise jõud, suutlikus vastu võtta ja tajuda uut ka varem tehtud vanas.
r9

EOH, EL-RUUN
On kasvamise jõud, mis hoiab ja kaitseb metsikuid taimi. Pühendatud talvejumalale ULLILE, vastupidavale jooksjale ja täpsele laskurile. Teda kantakse siis, kui tahetakse pakkuda kellelegi kaitset.
Veel aitab ta iga ettevõtmist lõpule viia, iseäranis selle lõppetapil.
Toetab sportlasi võistlustel.
r10

ALGIZ, Z-RUUN
On instinktidest tulenev enesealahoiu tung, jõud, mis kaitseb metsloomi ja aitab neil ellu jääda.
Kui kardate midagi, ootate kellegi kallaletungi või teadlikku kahjustamist
Kandke seda ruuni ja ta ei lase kellelgi teid ootamatult tabada.
r11
FEH, F-RUUN
Selle ruuniga lõppeb üks loomise etapp. See on suutlikus teoks teha kõik, mille nimel tulime siia maailma. Ruun sümboliseerib kõige lõpetamist selles elus.
Selle ruuni poole pöörduvad peamiselt need, kes soovivad materiaalseid hüvesid, või nende valdajad, kes tunnevad muret nende säilimise pärast.
Soodustab raha laekumist, mitmesuguse kauba hankimist (peamiselt pikaajaliseks kasutamiseks mõeldud, samuti kinnisvara) ja kaitseb omandit.
Osutades õigeaegselt avanenud võimalustele või lähenevale ohule.
r12
WYNJA, W-RUUN
On rõõmu ja rahulolu jõud, mida tunneme energia vahetuse tulemusena. See on rahulduse ja teostumise rõõm, mis saadab organismi.
r13
 JERA, Y-RUUN
Sõna jara tähendab aasta. See ruun on seotud tsüklilise jõu ja energiaga, mis laseb elul sündida maailma ja toetab seda elu. Selle joonis sümboliseerib kahe aastaaja, talve ja suve sesoonset toimimist. Need toimivad pidevalt koos. Suvine saak on talvine söök, mis hiljem maasisse tagasi poeb.
Kantakse enne tähtsa ja kauaaegse töö alustamist, et kindlustada selle ühtlane kulg ja õnnestumine. Teda võib kasutada kahtluste puhul ja kui teile näib, et te ei jõua alustatut lõpule viia.
r141
KEN, K-RUUN
Kehastab vaimutuld, selget ja heledat nagu tõrvikuleek. See ruun on vaimu kirgastumine, mis valgustab meile teed.
Pühendatud jumalanna NERBILE, küttimise ja kalapüügi kaitsjale. Tugevdab vastuvõtlikkust, teravdab tundeid.
Seda kasutavad naised sigitusperioodil, et anda lapsele soovitavat kvaliteeti, samuti loovinimesed , kes soovivad oma ideid täielikult realiseerida.
r15
TYR, T-RUUN
On mehelik jõud. See väljendub julguses, otsustavas tegutsemises, jõulisuses ja püsivuses. Sümboliseerib otsustavust ja tahet olla edukas.
Pühendatud sõjajumalale THORILE. Vanasti kandsid sõdalased seda märki mõõgakäepidemel või joonistasid oma kilbile. Aitab igas võitluses, sealhulgas endaga peetavas. Tugevdab otsusekindlust.
r16
BERKANA, BJARKA, B-RUUN
Naiselik jõud, mis on toitev, hellitav ja kaitsev. See on Maa emalik jõud, mis väljendub hoolitsemises ja toetamises ilma tingimusi esitamata. Soodustab kasvu, viljakust, taassündi. Võib aidata sigimatuse puhul. Kergendab sünnitamist ja lastega suhtlemist. Soodustab isiksuse uuenemist ja vaimset kasvu, loomingut, samuti taime kasvu ja viljakandvust.
r17
EHVAS, EH, E-RUUN
Sümboliseerib suhtlemist. Aitab paigast nihutada takerdumajäänud töid, lahustada hangunut, pehmendada tardunut. Võib soodustada krooniliste haiguste ravi. Hõlbustada rändaja reisi vee peal.
r18
LAGUZ, LAGU, L-RUUN
Voolavuse jõud. See on energia, mis paneb tööle tõusud ja mõõnad, puhta ja eluandva vee voolavus. Ruun tähistab ruunide järjestuse teise tsükli lõppu. Teravdab intuitsiooni, aitab arendada ja ilmutada okultseid võimeid. Hõlbustab tunnetamist ja saladustesse süvenemist, kosmose seaduste mõistmist. Igapäevaelus soodustab abielu sõlmimist, lahusoleku lõppu.
Lahkarvamustest ülesaamist. Teadlastel aitab lõpule viia uuringuid, lahendada probleeme.
r19

HAGALAZ, HAGAL, H-RUUN
Sümboliseerib vikerkaart, silda maailmade vahel. Kehastab loodusjõude, aidates inimestel naasta oma Mina kõige loomulikuma väljendusvormi juurde. Teda kantakse kui tuntakse , et miski on korrast ära, kui sügavhingeline ebakõla on viinud ummikusse ja sunnib teid üha tobedamalt käituma.
r20
RAIDO, REID, R-RUUN
Liikumise ja selle korra jõud. Teda kasutatakse, kui tahetakse ,et reis saaks teoks ja kulgeks õnnelikult. Kujutatakse tihti teele kaasavõetavatel amulettidel.
r21
 THURISAZ, THURS, TH-RUUN
On algne primitiivne jõud, mis lõi Ymiri. Yimir oli müütides jumalate, s.t. nende jumalete isa ja ema, kes juhivad loodusjõude. Thurs ise tähendab giganti või jõumeest. Teda kantakse , kui soovitakse enne otsustavat sammu mõtiskleda, kõike veelkord läbi mõelda, kaaluda kõiki poolt ja vastuargumente. Aitab keskenduda, hinnata oma käitumist, vältida ennatlikke otsuseid, hoiab pettuse ja enesepettuse eest.
r22
DAGAZ, D-RUUN
Sümboliseerib suutlikust ületada enda seatud piiranguid. Teda kantakse, kui soovitakse lähendada ebaõnnestumiste, haiguste või mureperioodi lõppu. Aitab ka ületada takistusi, mis segavad teid midagi lõpule viia
r23
 ISS, E-RUUN
Aitab peatada ebasoodsaid protsesse, haigusi, jahutada kirge, külmutada situatsiooni, selleks ,et aega võita. See ruun on pühendatud hiiglasele IMRILE , kes on sündinud jääst ja sümboliseerib algust või uuenemist, mis saabub pärast pikka seisakuperioodi.
r24
 SOWELU, SOL, SIG, S-RUUN
See on päikese jõud. Aitab ennast leida, omandada ebaselges või ebamäärases olukorras enesekindlust, osutab väljapääsule, teeb kokkuvõtte. Annab elule kaasa ende.
Ruunide nimed on nende väga pika ajaloo jooksul muutunud piirkonniti ka nende tähendused mingil määral. Sammuti on tulnud aegade jooksul juurde erinevaid ruune, milledele ka omistatud mingid tähendused või seosed.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar