16. apr 2017

võilillejuured

VÕILILLEST
Võilillejuured ületavad toiteväärtuselt meie tavalisi juur-ja mugulvilju tunduvalt. Koos seente, porgandi ja kartuliga kuulus võilillejuur juba muistsete eestlaste lihasupi koostisesse. Kuivatatud ja kergelt röstitud võilillejuurtest saadud jahust võib küpsetada kakke, kooke, pannkooke ja küpsiseid. Röstitud võilillejuuri võib ka niisama närida kui väga tervislikke kuivikuid. Nendele, kellel on keelatud soola tarbimine, asendab võilill toitudes edukalt keedusoola. Praadidele, hautistele jm roogadele võib aga lisada kuivatatud võilillejuure pulbrit. Võilillejuure pulber on väga hea maitseaine praetud seente maitsestamiseks, sobib koos tilli ning vürtsbasiilikuga. Juba antiikkultuuris hinnati võilille kui “elueliksiiri”: teda peeti ainevahetuse korrastajaks, söögiisu tekitajaks, suguvõime suurendajaks, soolade eemaldajaks, sapinõristiks, kõhulahtistiks, toniseerijaks ja aktiveerijaks. Võilillejuured koosnevad sõna otseses mõttes suhkrust: monosahhariidi- ja disahhariidisisaldus on kuni (ülekaalus sahharoos) 20% ja polüsahhariididest inuliini kuni 40% ning valkainet 5%. Eriti väärtuslikuks muudab võilille suur mangaanisisaldus: 100 g võililles on 50–60 mg mangaani (inimese ööpäevane mangaanitarve on keskmiselt 15 mg). Võilillejuur toidus n Võilillejuure pulber on väga hea maitseaine praetud seente maitsestamiseks, sobib koos tilli ning vürtsbasiilikuga, aga ka teiste maitsetaimedega nagu pune, aed-piparrohi ja aed-liivatee.
n Võiga praetud võilillejuured. Lõigake juured 2–3cm tükkideks, keetke soolvees, nõrutage, kastke munavalgesse, veeretage riivsaias ning maitsestage vähese soola ja karriga, praadige võis kergelt kuldkollaseks. n Vormitoit võilillejuurtest. Lõigake juured väikesteks tükkideks, keetke 10 minutit soolvees, nõrutage sõelal ja segage valmiskeedetud sõreda riisiga vahekorras 1:2. Seejärel valage üle maitsestatud piima-munaseguga ja küpsetage eelkuumutatud ahjus, kuni vorm muutub pealt kuldpruuniks. n Võilillejuurekaraskid. Peske võilillejuured ja asetage 5 minutiks soolaga maitsestatud vette keema, seejärel nõrutage ja hakkige. Valmistage hakitud võilillejuurtest, hapupiimast, nisujahust ja munast paks pannkoogitainas. Küpsetage õliga määritud pannil väikesed paksud lusikapannkoogid. n Võilillepüree. Peenestage soolvees hoitud võilillelehed hakkmasinaga, segage juurde peenestatud tilli, peterselli ning maitseks soola. Täitke seguga tihedalt väiksemad purgid, valage peale valge veini äädikat ja hoidke jahedas. Püreed kasutage suppide ja juurviljatoitude ning toorsalatite maitsestamiseks. n Võilillejuurekeedis. Võtke üks osa pestud ja läbi hakkmasina aetud võilillejuuri ning kaks osa metsamarju (sinikaid, jõhvikaid, pohli, pihlakaid või kukerpuumarju) ja kaks osa suhkrut, keetke kokku maitsvaks keediseks. n Võilillepüree meega. Peske ja puhastage võilillejuured hoolega. Hakkige peeneks või ajage läbi hakkmasina ja pange purki. Kallake peale mesi ja sulgege. Säilitage külmkapis ning kasutage lisandina toorsalatitele. n Võilillejuurejahu. Lõigake jämedamad juured pooleks või neljaks. Peske, nõrutage ja lõigake 1–2 cm
pikkusteks tükkideks. Laotage õhukese kihina tuuletõmbusega kohta, kuivatage ja jahvatage. Võilillejahust koos mõne teise lisandiga võib küpsetada käkke, torte, küpsiseid ja pannkooke. Võilillekohvi väärt omadused Puhastage võilillejuured, peske, poolitage jämedamad juured ja tükeldage 1–2 cm pikkusteks tükkideks ning kuivatage õhukese kihina päikese eest varjatud kohas. Niiviisi kuivatatud võilillejuuri võib aastaid hoida toasoojas riidest kotis. Kohvi tegemiseks kõrvetage vajalik kogus kuivatatud võilillejuuri helepruuniks, jahvatage kohviveskis ning valmistage tõmmisena kohvi, arvestades, et jahvatatud kohvi kogus oleks 1/3 võrra väiksem kui oakohvil. Võilillekohvile ei ole ka maiamal inimesel vaja suhkrut lisada, sest kuivatatud võilillejuurtes on sahharoosi pea 20% ja inuliini 40%. Eriti maitsev on võilillekohv piima või rõõsa koorega. Võilillekohv ei häiri südametegevust, vaid mõjub toniseerivalt ajutegevusele, olles tõeline “tudengikohv”. Kohvi võib keeta ka röstitud juuretükkidest. Kuivatatud võilillejuured röstige pannil vähese võiga helepruuniks. Jahutage ja jahvatage ning lisage üks kümnendik osa naturaalsele kohvile (parandab kohvi omadusi ja täiendab lõhnabuketti). Eriti meeldiva maitseja aroomi saamiseks segage 2/3 võilillekohvi hulka 1/3 röstitud ja jahvatatud kibuvitsaseemneid. Võilillekohv on toitvam kui oakohv ja sobib dieedi korral. Röstitud ja jahvatatud kohvipurule võib lisada ka tammetõruja sigurijuurejahu. Liiga kange võilillekohv pole maitsev.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar