3. juuli 2015

Kask teeb kauniks...

Kask on rahvameditsiinis hästi tuntud ja hinnatud taim. Kaselehti kogutakse mais ja juunis, kui nad on täiesti välja arenenud, kuid alles aromaatsed. Siis on nende ravitoime kõige suurem.
Korjamiseks sobiv kaseleht peab olema täis kasvanud, aga noor, värske välimusega, ja mis peaasi ‒ ei tohi enam kleepuda. Selle kontrollimiseks võtke leht kahe sõrme vahele ja tunnete kohe, kas kleepub või ei.
Kaselehtede korjamiseks peab olema maaomaniku luba, sest lehti ei nopita puult, vaid lõigatakse oksad ja alles kodus riibutakse need puhtaks.
Tavaliselt lõigatakse kaseoksi kraavikallastelt, kus kask on hakanud kasvama isekülvi teel, samuti noortest istandikest. Kontrollige, et puu oleks röövikutest kahjustamata. Vaadata tuleb ka seda, et kased kasvaksid piisavalt kaugel suurtest teedest. Lõikamise ilus reegel on, et okstele ei jäeta tüükaid.
Kodus puhastage oksad lehtedest. Restidele pange need kuivama õhukese kihina, sest kaseleht kipub paksult pannes pruuniks minema. Enne kui panete restid kuuma (40º), hoidke neid üks ööpäev õhurikkas ja tuuletõmbega ruumis (20‒25º), et lehed närtsiksid. Mõlema etapi juures on tähtis lehti korduvalt segada.
Nii kuivatades valmib droog kahe päevaga, lehed ei lähe pruuniks, roheline värv jääb alles, ja mis kõige tähtsam - toimeained säilivad.
Kasutamine. Kaselehed on ühed parimad uriinierituse soodustajad. Neid peaksid korjama inimesed, kes sageli kannatavad põie-, põieteede- või neerupõletike käes, kuna droog toimib bakterivastaselt. Toime on kiire. Kaselehed aitavad ka tursete puhul.
Häid nippe ravimtaimede kuivatamiseks leiad Maalehest.
Metsamoor Irje Karjus räägib, kuidas kaselehti oma ilu heaks kasutada:
* Kaselehed on põletikuvastase, antibiootilise, haavu parandava ja ainevahetust elavdava toimega.
* Kuivatatud kaselehti võib segada kas lihtsalt vannivee või vannisoola sisse, nii saad imeliselt lõhnava turgutava segu.
* Nõgese-kaselehetõmmis passib hästi pärast sauna keha loputamiseks, sest kask uuendab naharakke, võitleb rasvumise ja tselluliidiga.
* Korja värsked kaselehed pange ja hoia tunnike. Pista jalad pange lehtede vahele, kui tunned, et need on kuumaks läinud.
* Loputa kaseviha leotamisest jäänud veega juukseid, et kuivi ja kahjustatud juukseid kosutada. Lisa leotisse ka nõgest ja juuksed saavad pehmed ja kohevad.
Allikas: Alkeemia.ee, Delfi Naistekas

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar