19. okt 2014

Kuidas saada õnnelikuks... Söö end õnnelikuks!

Õnnehormoon igasse päeva - serotoniini tootmine ja trüptofaani olulisus.
Seotud kujutisSerotoniin tekitab head tuju ja rahulolutunnet, reguleerib söögiisu ja und ning ka niisuguseid emotsioone nagu hirm, rahutus, närvilisus jne. Serotoniinipuuduse korral muutub inimene kergemini ärrituvaks ja agressiivseks. Ka depressiooni korral on serotoniinitase tugevalt langenud. 
Serotoniini ennast pole mõtet tableti kujul sisse võtta, sest allaneelatud serotoniin ei jõu ajju, kus seda hea tuju tagamiseks vajatakse. Küll aga on ülimalt oluline jälgida, et keha saaks toiduga trüptofaani nimelist aminohapet, mis suudab soolestikust ajju liikuda, kus temast  ka serotoniini toodetakse. Aminohapped tekivad valkude lagundamisel organismis ja nad on erineva struktuuriga, näiteks serotoniini seisukohalt oluline trüptofaan on aeglase „iseloomuga“ – mis tähendab, et kui me sööme väga valgurikast toitu (piima- ja lihatooteid), siis ei pruugi aeglsem trüptofaan teiste aminohapete seas ajju jõuda ja serotoniini puudus ongi käes. 

Siin on olukorrale mõned head lahendused:

1.Trüpofaanirikaste toitude söömine hommikul tühja lõhuga.

Trüptofaanirikkad toiduained:

- Kaer ja hirss

- Mandlid ja pähklid (sarapuu, kreeka ja india pähklid)

- Seemned (kõrvitsa-, lina- , päevalille- ja seesamiseemned)

- Banaanid

- Seened

- Ženženn

- Kookosrasv

- Vetikad

- Amarant ja kinoa

2.    Füüsiline koormus kehale. 

Kehalise pingutuse korral kasutavad skeletilihased järkjärgult ära kõik vereringes sisalduvad energiakandjad. Kõigepealt töödeldakse energiaks suhkur, seejärel kasutab organism ära  aminohapped (välja arvatud struktuuriliselt erineva trüptofaani) ja nii tekib trüptofaanil suurem võimalus kiiremini ja suuremas koguses pääseda ajju.
Kuna serotoniini mõju kestab ligikaudu 21 tundi, siis piisab emotsionaalse heaolu tagamiseks trüptofaanirikka toidukorra tarbimisest tühja kõhu peale ühest korrast päevas.
Abilisteks serotoniini tootmise juures on ka C- ja D-vitamiini, B-grupi vitamiinid (eriti B6), magneesium, mangaan, omega-3 rasvhapped ja tsink.

NB! Šokolaad ja suhkrud üldse tõstavad samuti lühiajaliselt tuju, kuid sel põhjusel, et tõuseb veresuhkru tase, mis lõppeb tavaliselt sama võimsa langusega. 
Serotoniini tootmist blokeerivad kõige enam valgurikkad toidud, eeskätt piima- ja lihatooted (mida võiks päeva teises pooles süüa) ja kohvi. Kofeiin takistab töötamast ensüümi, mis aitab trüptofaanist serotoniini toota.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar